|
Eredeti tiramisu
Hozzávalók 6 személyre:
10 dkg étcsokoládé,
3 db tojás
10 dkg cukor
kb. 8 cl amoretto / mandulalikör/
50 dkg mascarpone ( tejszínből készült édes, zsíros krémsajt )
1 dl tejszín
1/2 dl feketekávé
20 dkg babapiskóta
2 evőkanál kakaópor
Elkészítés.
1. A csokoládét finomra reszeljük. Forró vizfürdőben a tojásokat a cukorral és 6 cl likörrel sűrű, habos krémmé verjük, majd evőkanalanként beledolgozzuk a mascarponét. Végül beleforgatjuk a tejszínből vert kemény habot.
2. A kávét a maradék mandulalikörrel összekeverjük, és és a babapiskótára locsoljuk. Fele piskótával egy tál alját kirakjuk. A krém felét rásimítjuk, és 5 dkg reszeltcsokoládéval megszórjuk. A maradék babapiskótát, krémet és csokoládét hasonló képpen rárétegezzük. Legalább 6 órára, de lehetőleg egy éjszakára hűtőszekrénybe állítjuk. Kakaóporral meghinve kínáljuk.
(Nem szoktam beletenni a tojás fehérjét! Nekünk jobban ízlik, ha kihagyom és bitonságosabb is!!!!!)
Tipp: olcsóbb, ha tejszín helyett a tojások fehérjét verjük kemény habbá és azt vegyítjük a krémbe. Mascarpone helyett nem sózott tejszínes krémsajtot is vásárolhatunk. Kizárólag friss tojásokat használjunk! A tiramisut likör helyett mandulaaromával is ízesíthetjük. Étcsokoládé nélkül is finom.
Somlói Galuska
Hozzávalók 10adaghoz:
8 egész tojás
160 g kristálycukor
120 g lisz
30 g dió
20 g kakaó
A sárgakrémhez:
1 l tej
8 db egész tojás
130 g liszt
13 g zselatin
165 g kristálycukor
1 db citromhéj
5 g vaniliarúd
13 cl víz
A szóráshoz:
165 g mazsola
165 g dió
30 g kakaó
A locsoláshoz:
130 g cukor
400 cl víz
165 cl rum
A csokiszószhoz:
0.5 l tej
150 g kristálycukor
40 g kakaó
10 g liszt
3 cl rum
A dízsítéshez:
150 g tejszínhab
csokireszelék
friss gyümölcs
Elkészítés:
1. A tojásokat megmossuk, majd egyenként /üstbe/ tálba beleütjük, a kristálycukorral habasra keverjük. Majd hozzákeverjük a lisztet, három egyenlő részre osztjuk: egy rész marad piskótának, egy részhez hozzákeverjük a diót, egy részhez a kakaót, majd mind a hármat egy-egy 20x20 cm-es sütőlemezre egyenletesen elkenjük. (ha nincs ekkora másik is megfelel, ez lenne az ideális méret)
A közepesen előmelegített sütőbe tesszük és úgy sütjük ki, hogy a sütő ajtaját picit kitámasztjuk, hogy a sülés közben keletkezett gőz eltávozzon. / Modern sütőknél erre a műveletre nincs szükség!/
2. Amig a piskóták kihűlnek elkészítjük a locsoláshoz a szirupot.
130g cukrot felteszünk 400 cl vízzel forrni, az elején egy kicsit kevergetjük, hogy a cukor felolvadjon. A forrás közben keltkezett habot leszedjük, ha kihűlt hozzáöntjük a 165 cl rumot. A diót és a mazsolát kiválogatjuk, a mazsolát feltesszük hideg vízzel forrni, levesszük és lehűtjük. A diót durvára daráljuk, vagy késsel megvágjuk.
3. Elkészítjük a sárgakrémet. a tojásokat megmossuk, különválsztjuk a fehérjét a sárgától. A sárgájához kb. 10 cl hideg tejet öntünk, és hozzáadjuk a zselatint. A maradék tejet a vaniliaruddal föltesszük forrni, a citromhéjat lereszeljük és a liszttel elkeverjük. Majd ezt a lisztes keveréket hozzáadjuk a tojássárgához, közben atojás fehérjéből kemény habot verünk a cukorral. Amikor a tej felforrt, hozzáöntjük a tojássárgás-liszted keverékhez és utánforraljuk. Amikor felforrt, hozzákeverjük a tojáshabot, először egy keveset adunk hozzá és simára keverjük, majd laza keveréssel a többi habot is hozzákeverjük.
4. Egy tálba helyezzük a /20x20 cm-es/ piskótát és a rumos sziruppal jól meglocsoljuk, majd erre a krém több mint egyharmadát kenjük. Majd a dió és mazsola keverékének felét rászórjuk a krémre, rátesszük a csokis piskótát, picit megnyomjuk, hogy hozzátapadjon, majd újból meglocsoljuk a rumos cukorsziruppal. A krém egyharmad részésnél egy kicsi többet rákenünk, rászórjuk a maradék diót és mazsolát. Ráhelyezzük a diós piskótát, a maradék rumos cukorsziruppal meglocsoljuk és a maradék krémet elsimítjuk rajta egyenletesen, és egy teaszűrő segítségével rászórjuk a kakaót, hűtőszekrénybe tesszük.
Közben megfőzzük a csokiszószt. A cukrot a lisztet, a kakaót elkeverjük, ráöntjük a tejet és jól felforraljuk. Állandóan keverjük, mert könnyen leég. Amikor kész, átszűrjük, lehűtjük és hozzákeverjük a rumot. Másfél- két órai hűtés után két evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk desszerttányérra vagy üvegtányárra. Meglocsoljuk csokiszósszal, tejszínhabbal, csokireszelékkel, friss gyümölccsel díszítjük.
Kókusz kocka:
20 dkg porcukor, 5 dkg olvasztott margarin, 1 tojás, 2 evőkanál melegített méz, ezeket habosra keverjük. 30 dkg liszt 1 csomag sütőpor 2 dl tej. A hozzávalókat összekeverjük, zsírozott, lisztezett tepsiben sütjük. Ugyan úgy mint ahogyan a piskótát sütjük. Ha megsült, / kisebb/ kockákra vágjuk. Máz: 25 dkg cukor, 20 dkg margarin, 3 evőkanál tej vagy víz, 3 evőkanál kakaó,a hozzávalókat megolvasztjuk, forrni nem szabad, levesszük hozzákeverünk 3 evőkanál rumot vagy egy rum aromát. Szóráshoz: 2 csomag kókuszreszelék. A kockákat belefogatjuk a kakaós masszába és ezek után a kókuszreszelékbe. Gyorsan dolgozzunk, mer a máz megszilárdul, besűrűsödik!
Ági néni almása:
Tészta: 25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 2 kávéskanál sütőpor, 2 tojás, A hozzávalókat összekeverjük. Két részre osztjuk. 2 lapot sütünk belőle. / a tepsi hátulján szoktam sütni/
Krém: 1 kg almát kockára vágva, 1/2 liter vízben, 40 dkg cukorral főzzük puhára, majd 3 dl vizet, 3 csomag vaniliás pudingot összekeverünk és a forró almához öntjük. Visszatéve a tűzre még főzzük egy kicsit. Melegen a kisült két lap közé tesszük. Hűlni hagyjuk. pár óra elteltével, már szeletelhetjük. A tészta az állás alatt megpuhul.
Kókusz tekercs
Hozzávalók:
tésztához:
50 dkg liszt
1 darab margarin
2/5 dkg élesztő
pici tej
Töltelékhez:
4 darab tojás
20 dkg cukor
20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Kinyújtjuk ( 3-4 mm) vastagságúra.
Elkészítjük a tölteléket.: 4 tojás fehérjét habbá verjük 20 dkg cukorral, bele keverjük a kókuszreszeléket.
A masszát rákenjük a tésztára, szorosan feltekerjük és 2 újnyi vastagra szeljük.
Lapjával lefelé tepsibe rakjuk , megsütjük.
A tepsit előzőleg ne kenjük ki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
és 6 cl likörrel sűrű, habos krémmé verjük, majd evőkanalanként beledolgozzuk a mascarponét. Végül beleforgatjuk a tejszínből vert kemény habot.2. A kávét a maradék mandulalikörrel összekeverjük, és és a babapiskótára locsoljuk. Fele piskótával egy tál alját kirakjuk. A krém felét rásimítjuk, és 5 dkg reszeltcsokoládéval megszórjuk. A maradék babapiskótát, krémet és csokoládét hasonló képpen rárétegezzük. Legalább 6 órára, de lehetőleg egy éjszakára hűtőszekrénybe állítjuk. Kakaóporral meghinve kínáljuk.
(Nem szoktam beletenni a tojás fehérjét! Nekünk jobban ízlik, ha kihagyom és bitonságosabb is!!!!!)
Tipp: olcsóbb, ha tejszín helyett a tojások fehérjét verjük kemény habbá és azt vegyítjük a krémbe. Mascarpone helyett nem sózott tejszínes krémsajtot is vásárolhatunk. Kizárólag friss tojásokat használjunk! A tiramisut likör helyett mandulaaromával is ízesíthetjük. Étcsokoládé nélkül is finom.
Gyümölcstorta tészta, ahogy én készítem.
7.5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 1 csipet só, 15 dkg liszt. 1 teáskanál sütőpor. 2 evőkanál tejföl, vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez.
A gyümölcsöt lehet a tésztára rakni de lehet gyümölcsízzel megkenni, vagy pudingot is lehet alátenni, a tetejére zselét, amit szintén sok féle képen lehet készíteni.
Zselatinból is lehet, akkor 1 csomag zselatinport hideg vízbe áztatunk, majd 2 evőkanál cukorral kikeverjük és 1/4 liter /2.5 dl/ vízzel felforraljuk, hozzáadunk 3 evőkanál gyümölcslevet, majd tovább forraljuk. Az egész átlátszó legyen.
A zselatint a torta közepétől öntjük rá.
Díszíthetjük, mandulával, dióval, bő tejszínhabbal fogyasztjuk.
Jó étvágyat."
Most írtam ki a receptes oldalamra, úgy döntöttem neked is átküldöm. "Gyümölcstorta tészta, ahogy én készítem.
7.5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 1 csipet só, 15 dkg liszt. 1 teáskanál sütőpor. 2 evőkanál tejföl, vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez.
A gyümölcsöt lehet a tésztára rakni de lehet gyümölcsízzel megkenni, vagy pudingot is lehet alátenni, a tetejére zselét, amit szintén sok féle képen lehet készíteni.
Zselatinból is lehet, akkor 1 csomag zselatinport hideg vízbe áztatunk, majd 2 evőkanál cukorral kikeverjük és 1/4 liter /2.5 dl/ vízzel felforraljuk, hozzáadunk 3 evőkanál gyümölcslevet, majd tovább forraljuk. Az egész átlátszó legyen.
A zselatint a torta közepétől öntjük rá.
Díszíthetjük, mandulával, dióval, bő tejszínhabbal fogyasztjuk.
| |