vitamin06.gportal.hu
vitamin06.gportal.hu
Menü
     
Süteményes képes könyv

 

     
Sütemények
     
Halételek
     
Italok
     
Ételek
     
Szöveg fordító

Online fordító

 

Szöveg:

 

Irány:

 
http://onlinefordito.micom.hu/
     
Kelt tészták

Aranygaluska, ahogy én csinálom. Régi szakácskönyvekből

Hozzávalók a tésztához:

1/2 kg liszt

2 dkg élesztő

2 tojássárgája

3 dl tej

6 dkg margarin

5 dkg porcukor

Elkészítés:

A hozzávalókból kelt tésztát készítünk, ha megkelt átgyúrjuk, kiszaggatjuk, olvasztott vajjal bekenjük, megszórjuk, a tészták közt dióval kelni hagyjuk és mikor duplájára nőttek a tészták sütőbe tesszük.

Meg is lehet tölteni, gyümölcs lekvárral. A kiszaggatott tészta közepébe kevés lekvárt teszünk, olvasztott vajas/margarinos kézzel kicsi golyókká formázzuk és így rakjuk a sütőlapra. Megszórjuk a tészták közt dióval, kelesztjük, sütjük.

A szóráshoz: 

20 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 8-10 dkg vaj

 

A vaníliasodóhoz:

2 dl tej

1 mokkáskanál liszt

10 dkg cukor

2 tojás

 

 

Kakaós csiga: Saját recept:

 

Tészta hozzávalók:

60 dkg liszt (20dkg rétes és 40 dkg sima)

3 dkg élesztő

10 dkg vaj (margarin), lehet vegyesen is.

6 dkg cukor (3 evőkanál)

3 dl - 4 dl  tej. /ahogy felveszi a liszt, ne legyen a tészta kemény és túl lágy se)

1 pici csipet só

1 tojás sárgája

 

Töltelék hozzávalók:

4 evőkanál kakaó

15 dkg porcukor

Kenéshez: vaj vagy margarin kb.: 5dkg.

 

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, körülbelül 1dl-t átöntünk egy csészébe vagy tálba, beleteszünk 3 evőkanál cukrot és az élesztőt. ( A maradékot a liszthez adjuk, de figyeljünk a tészta álagára)

Mikor feloldódott a tejes cukros élesztő, a megszitált liszthez keverjük. Hozzáadunk 1 tojássárgáját és az olvasztott vajat (margarint). (kevergessük, és lassan adagoljuk az olvasztott zsiradékot)

Megdagasszuk, de ne kínozzuk sokáig a tésztát. (Mikor elválik az edény falátó, akkor már jó a tészta.)

A tésztát lisztezzük és egy tálban letakarva, nem huzatos helyen kelesszük, addig, amíg legalább, kétszeresére dagad.

Körülbelül 30perc- 60 perc, függ a helység hőmérsékletétől, az alapanyagok hőmérsékletétől és minőségétől.

A tésztát gyúródeszkán kinyújtjuk (kb.:2mm-3 mm vastagra) ki hogyan szereti.

Megkenjük olvasztott vajjal és a kakaós porcukrot rászitáljuk.

A tésztát feltekerjük, másfél- 2 ujjnyi vastagra szeleteljük,

Zsiradékkal kikent és lisztezett tepsibe helyezzük, használható sütőpapír is, akkor nem kell annyit, kenegetni és mosogatni.

Tetejét megkenjük olvasztott vajjal és ismét kelesszük egy kevés ideig,(20 perc-Max 30 perc.)

Addig bemelegszik a sütő.

175-180 fokon körülbelül 20 percig sütjük, légkeveréses sütőben kevesebb ideig, de vigyázzunk, mert a légkeveréses sütés szárítja az ételeket és gyorsabban is sül. 

  

Beigli  /Neten talált recept/

Pedig annyira nem is bonyolult. Egy jól bevált házi recept, ami tartalmazza a teljes munkafolyamatot (és nem csak hevenyészve adja meg a hozzávalókat ) tökéletes támpont a karácsonyi desszert elkészítéséhez. Mert szép és jó a sokszínű, modern és sztárszakácsok által kreált édességek özöne, de a karácsonyhoz azért a beigli dukál. És ne már az anyós csinálja!


Hozzávalók:

 

50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
6 dkg porcukor
3 darab tojássárga
1 egész tojás
2 dkg friss élesztő
csipet só

Az élesztőt egy negyed pohár tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összedolgozom. Minimum fél órát pihentetem a hűtőben , de az se árt neki, ha egy egész éjszakán át pihen.

Diós töltelék:

 

  • 20 dkg finomra darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 db alma reszelve
  • 1-2 ek méz
  • 1 dl tej


A cukrot a tejjel felfőzöm. Lehúzom a tűzről, majd a többi hozzávalót elkeverem a tejjel

Mákos töltelék:

20 dkg finomra darált mák
17 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
2 db alma reszelve
2 ek baracklekvár
2 ek méz
1 dl tej


A cukrot a tejjel felfőzöm. Lehúzom a tűzről, majd a többi hozzávalót elkeverem a tejjel. 

 

Miután megtöltöttem a rudakat, tepsire helyezem őket, 4-5 helyen villával megszurkálom a tetejét és felvert tojással megkenem. Másfél órát hagyom pihenni, majd közvetlenül a sütés előtt újra megkenem.

Alsó-felső lángon, 200 fokon sütöm kb. 45 percig. Amikor a rudak színesedni kezdenek: a tetejét lefedem alufóliával és csak az utolsó negyed órára veszem le.

A tésztából 2 vagy 4 rúd beigli készíthető. Ez attól függ, hogy milyen tepsiben sütjük. Érdemes úgy kiválasztani a tepsit, hogy a rudak a sütés közben ne tudjanak nagyon elfeküdni benne. A tésztát a betöltés után tepsire helyezem, majd a rudak közé sütőpapírcsíkokat illesztek, hogy könnyen szétszedhető legyen, ha megsült.

 

 

 

 

Túrós pogácsa

Hozzávalók:

45 dkg finom liszt

20 dkg tehéntúró

18 dkg zsír vagy 20 dkg vaj

1-2 tojássárgája + 1 egész tojás

egy kevés tej

csipet só

(tejföl)

Elkészítés:

Összegyúrjuk a lisztet a zsíradékkal, a kevés tejben megfuttatott élesztővel, a sóval, a tojássárgákkal, ha túl kemény lenne, kevés tejföllel lazítjuk.

Félujnnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szúrunk ki belőle, tetejüket egész tojással kenjük és forró sütőben pirosra (de, nem barnára) sütjük.

Ha, sósan készítjük, több sót teszünk bele, ha édesen, akkor csak csipet sóval és 5 dkg porcukorral ízesítjük.

 

Túrós bukta /Kata25 recepje szerint/

Hozzávalók 20 db-hoz:

  • 240 ml langyos tej
  • 2 mk só
  • 6 dkg cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 60 dkg liszt (fele rétes, fele síma)
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg olvasztott margarin

Töltelék:

  • 30 dkg túró
  • 2 vaníliás cukor
  • 2 ek. cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • ízlés sezrint mazsola 
  • ha lágy a túró tegyünk bele grízt

 

A tészta hozzávalóit tegyük a gépbe és dagaszzuk meg. Majd kivesszük, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, felkockázzuk, minegyik közepére kicsi túrót teszünk. A sarkait és a széleket is jól összenyomkodjuk, hogy a túró ne tudjon kifolyni. Letakarva duplájára kelesszük, lekenjük tojással és előmelegített sütőben 170 fokon 15 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés: Fontos, hogy jól meglegyen kelesztve, mertha a sütőben hirtelen kezd el kelni, kirepedhet és kifolyik a túró. A másik buktató a túró lágysága. Ha túl lágy, attól is kirepedhet a tészta.

Nagyon finom, omlós, puha buktákat kapunk, ami még másnapra is puha marad. 

Sok sikert.

Nagyon jó, már többször is megsütöttem.

 Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók:
150g rétesliszt, 300g liszt, 30 g élesztő, (vagy 1 csomag por) 100ml tej, 50 ml tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db tojás, 100 g vaj, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál cukor
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd beletesszük a vaníliás cukrot. Összedagasztjuk a többi hozzávalóval, és langyos helyen meg kelesztjük. Majd amikor megkelt, 3 egyforma rudat formázunk amit copfként összefonunk a megkelt tésztából, Kör alakra formázzuk, majd sűtőpapírral bevont tepsibe tesszük,( zsíradékkal kikent,
lisztezett) megkenjük egy egész felvert tojással, fél óra pihentetés után 200°C fokra felmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük.

 

Házi kifli


Ez egy nagyon finom, nagyon gyors házi kifli receptje. A tésztája foszlós, egyszerre édes és sós, ráadásul 3/4 óra alatt elkészül sütéssel együtt.
Váratlan vendégnek is ideális. Lehet tölteni is, mi kipróbáltuk pl. egy kis kocka étcsokival megtöltve: isteni finom! De mehet bele sajt, túró, lekvár, sonkás, vagy kolbászos töltelékkel, (például: húsvét után)stb.

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
4 - 5 dl tej / ahogy, felfveszi a liszt, ne legyen kemény, se túl lágy a tészta/
3 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
1-2 ek cukor
1/2 ek só

Megmelegítjük a tejet (ne legyen forró), beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 percre félretesszük meleg helyre. Ennyi idő alatt szépen felhabosodik az élesztő.
Hozzáöntjük a lisztet, amibe belekevertük a sót és összegyúrjuk. Hozzátesszük az olvasztott vajat és szép simára dagasztjuk. Nagyjából 5 perc dagasztás elegendő.
Hatfelé osztjuk a tésztát, a darabokat egyenként kb. 20-25 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, a körlapokat 8 cikkre vágjuk. A körcikkeket a széles végénél kezdve feltekerjük kis kiflivé és tepsire pakoljuk. Ilyenkor tehetjük bele a tölteléket is. Sülés közben nagyon megnőnek, ezért jó messze rakjuk őket egymástól.
Megkenjük a tetejüket egész, felvert tojással és előmelegített sütőben szép barnára sütjük. Én légkeveréssel sütöttem 200 C fokon 10 percig. Sima sütőt 220 C fokra forrósítsunk fel.
Ez a kifli nem ropogós héjjú, inkább kalácsszerű, foszlós belű.

A recept első szakácskönyvemben található:
Már sokszor megsütöttem:
Az ínyesmester nagy szakácskönyve

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     
Számláló
Indulás: 2007-12-05
     
Óra
     
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
     
Naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
     
Webáruházaim
     
Weblapjaim
     
Partnerprogramok
     

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak