Szezámmagos rúd
Hozzávalók:
80 dkg liszt / fele sima fele rétes/
2 db - 50 dkg - margarin
4 kávéskanál egész mák
1 pohár -2 dl- tejföl
2 tojás
szezámmag / tojásfehérje/
sajt
kevés só / ízlés szerint/
A szezámmag és a tojásfehérje kivételével mindent összegyúrunk. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, újnyi széles rudakat vágunk bekőle. Tojásfehérjével megkenjük és vastagon megszórjuk szezámmaggal.
( Először megkenem a tésztát tojásfehérjével, megszórom a maggal és derelyávágóval kicsit ferdén szeletelem, vágom. Így gyorsabb és szebb is/
Tipp: Finomabb, ha a szezámmagot megpírítjuk és ezzel szórjuk meg. 4 tepsivel lesz belőle, fél adogot is süthetünk, akkor mindennek a felét vesszük. Előmelegített sütőben sütjük. Sokáig eltartható.
Sajtos tallér házilag recept
ahogy mi szeretjük: 45-50 dkg liszt, 20 dkg puha vaj, 25 dkg szíros sajt, 1 egész tojás, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál szódabikarbóna, só, pici piros paprika, 2 kk egész kömény ízlés szerint, a hozzávalókat jól el- és összedolgozni,szükség szerint Kell még hozzá tenni lisztet , míg a táltól el nem válik a tészta majd kis golyókat kell formálni, kilapítani és mehet is a goffrisütőbe, mi 5-ös fokozaton sütjük aranybarnára...jó étvágyat hozzá
Pogácsa:
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl tejföl
25 dkg margarin
1 dl tej /pici cukor/
1 csipet só 1 tojás
Kenéshez:
1 tojás
Elkészítés:
A cukros tejben feloldjuk, felfuttatjuk az élesztőt. A hozzávalókat összekeverjük, beletesszük az élesztős- cukros tejet is. Gyúrni nem szabad!
24 órát hűtőbe tesszük. Másnap összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk, tetejét kenjük meg tojással és előmelegített sütőben sütjük.
Ugyan ez a pogácsa rögtön sütve:
A változás annyi, hogy csak kb 3 dkg élesztőt teszek bele. A hozávalókat hozzáadom, a margarint előtte elkeverem, elmorzsolom a liszttel, ehez adom a sót, tojást, élesztős- cukros tejet.
Kb 1 órát meleg helyen kelesztem, kinyújtom, kiszaggatom , tojással megkenem és előmelegített sütőben megsütöm.
Sütés előtt megszórhatjuk sajttal, köménnyel, stb a pogácsák tetejét.
|