| Dis lepny /vadrzsa
Hozzvalk: 46 dkg rtesliszt, 39 dkg margarin, 26 dkg porcukor, 4 db tojs srgja, 0,7 dl rum, csipetnyi s.
A tltelk: 6 db tojs fehrje, 10 dkg porcukor, 1 cs. vanlis cukor, 1 citrom reszelt hja, 20 dkg margarin, 20 dkg darlt di
Elksztse: a 4 db tojssrgjt, a margarint, a lisztet, a cukrot, a csipetnyi st, s a rumot sszedolgozzuk, s egy habkrtyval a stpaprral kiblelt tepsibe simtjuk.
A tltelkhez habosra keverjk a margarint a cukorral, vanlis cukorral, majd hozzadjuk a darlt dit. A 6 db tojsfehrjt kemny habb verjk, majd aprnknt sszevegytjk a dis masszval. A tltelket rsimtjuk a tsztra, s elmelegtett 180 fokos stben stjk.
41*29 cm-es tepsiben stttem.
Dis linzervirgok /vadrzsa
Hozzvalk: 38 dkg liszt, 30 dkg rlt di, 18 dkg porcukor, 1 cs. vanlis cukor, 30 dkg margarin, 3 tojs srgja, 1 citrom reszelt hja, csipetnyi s. A tetejre: 1 felvert tojs, 1 marknyi durvra aprtott di
A hozzvalkbl linzertsztt ksztnk, s 1-2 rra a htbe tesszk, hogy feldolgozhat llagv vljon.
2-3 mm vastagsgra nyjtjuk, s kiszaggatjuk. A lyukas virgokat lekenjk felvert tojssal, s meghintjk a durvra aprtott dival, majd 180 fokos, elmelegtett stben stjk. Ha kihltek, srgabarack lekvrral sszeragasztjuk. Ebbl az adagbl 6 cm tmrj kiszrval ksztve 30 db sszeragasztott sti lett.
Megjegyzs: Alaposan meg kell lisztezni alatta a munkalapot, hogy oda ne ragadjon. Ha mgis megtrtnne, akkor kssel al kell nylni. Mivel sok di van benne, ezrt nehezebb vele dolgozni, de megri.
Epres piskta omlett (10 db)
Hozzvalk a piskthoz: 6 tojs, 12 dkg kristlycukor, 15 dkg liszt, fl cs. stpor,2 ek. vz
Hozzvalk a krmhez : 30 dkg tr, 2 dl tejszn, 10 dkg porcukor, 1 citrom hja, 1 cs. vanlis cukor
20 dkg eper
Elkszts: 6 tojssrgjt 6 dkg kristlycukorral s a 2 ek. vzzel habosra jl kikeverjk. 6 tojsfehrjt 6 dkg kristlycukorral kemny habb vernk. A stport a liszttel elkeverjk. A tojssrgs masszt a felvert fehrjhez adjuk, hozzntjk a stporos lisztet s laza mozdulatokkal sszekeverjk. A tepsire rakott stpaprra kb. 16-17 cm tmrj krket rajzolunk. (n leveses cssze alttjt rajzoltam krbe) A krkre egyformn eloszlatjuk a tsztt, szpen elsimtjuk s 180 fokon pr perc alatt megstjk. A stpaprrl szpen le lehet hzni.
Krm: A trt szitn ttrjk, a porcukorral s a vanlis cukorral kikeverjk. A citrom hjt belereszeljk. A tejsznt felverjk s a trs masszhoz keverjk. Habzskba tltjk s a kpen lthat mdon a piskta egyik felre nyomjuk. (a pisktnak arra az oldalra, amelyik a stpapron volt) Ezutn kzpen sszehajtjuk s a szleit eper darabkkkal dsztjk, porcukorral tlaljuk.
Fants szelet
Tszta: 4 ek lisztet 1 cs. stporral s 2 ek. kakaporral sszekevernk. 6 tojssrgjt 6 ek. porcukorral kikevernk s hozzadunk 1 dl olajat. 6 tojsfehrjt felverjk.
A tojssrgs cukorhoz elszr a felvert fehrjt keverjk hozz laza mozdulatokkal majd vgl a stporos lisztet.
Trkrm: 25 dkg rmt 25 dkg porcukorral habosra kevernk, hozzadunk 25 dkg trt s citrom lereszelt hjt.
Fants krm: 7 dl brmilyen sznsavas narancsos dtital, 2 cs. vanilis pudingpor, 2 ek. cukor
Ugyangy pudingot fznk csak nem tejjel, hanem a narancsos dtvel.
sszellts: A pisktra rkenjk a trkrmet, arra pedig a fants pudingot (ezt melegen kell!)
Rakhatsz a trra narancs, mandarin gerezdeket is.
n a trkrmbe egy kicsit tbb trt teszek s annyival kevesebb margarint. Nekem a 25-25-s tr-margarin arny tl vajas.
FLAMING SZELET
A tszthoz: 30 dkg liszt, 4 ek porcukor, 1 ek. zsr, 1 db tojs, 1dkg szalalkli, 1 csszrkrte aroma, 1-2 dl tej.
A krmhez: 20 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 6 dl tej, 6 ek liszt, 1 cs. van.cukor. (vagy 1,5 cs. vanlia puding 6 dl tejben megfzve)
A tszta hozzvalit jl sszedolgozzuk, s hrom lapot stnk belle. A krmhez a margarint habosra keverjk a porcukorral s a vanlis cukorral. A tejbl liszttel sr ppet fznk, s ha kihlt a margarinos krmhez keverjk. A tsztalapokat megkenjk a krmmel. Msnapra megpuhul s jl szeletelhet.
Gesztenys cskok
Hozzvalk: 15 dkg puha vaj, 15 dkg porcukor, 2 tojs, 6 dkg liszt, 1 narancs, 2 cs. gesztenyemassza.
A puha vajat kzi robotgppel habosra keverjk a porcukorral, majd egyenknt belepottyantjuk a tojsokat, s alaposan eldolgozzuk ket. Belereszeljk a megmosott, megtrlt narancs hjt, s a robotgp segtsgvel a vajas alapba belekeverjk a felengedett, darabokra trdelt gesztenyemasszt is. Miutn az egszet sszehabostottuk, fakanllal belevegytjk a lisztet. Stpaprral kiblelnk 2-3 tepsit, a stt 180 fokra bemelegtjk. A masszt habzskba tltjk s 2 cm-re egymstl kis csillagokat nyomunk. 10-15 percig stjk. Csak egy kis sznt kell kapnia!!!!
Megjegyzs: eddig ha robotgppel ksztettem, sts kzben a kis csillagok mindig lelapultak! Ha viszont simn villval kevertem ki a hozzvalkat, nem lapultak le, sts kzben is szpen megtartotta a formjt a sti! s ami a legfontosabb, hogy a gesztenyemasszt felhasznls eltt csak kb. 30 perccel vegyk ki a mlyhtbl! ppen csak annyira olvadjon fel, hogy villval ssze tudjuk trni, nem baj, ha kemny!
Szval, ha valaki azt szeretn, hogy ne csak finom, hanem mutats is legyen ez a gesztenys finomsg, akkor ne robotgppel ksztse!
Gesztenye rold / 2 rd kb. 20 szelet
Hozzvalk:
A tszthoz: 6 tojssrgja, 12 dkg kristlycukor, 15 dkg liszt, 6 tojs felvert habja, 1/2 kvskanl stpor
A krmhez: 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 tasak vanliapuding, 4 dl tej, 15 dkg gesztenyemassza
A tltelkhez: 35 dkg gesztenyemassza, kb.20 dkg tcsokold-bevon
6 tojsbl pisktatszta-masszt ksztnk gy, hogy 6 dkg cukrot a srgjhoz, 6 dkg-ot pedig a tojsfehrjhez adunk. A piskta masszt ktfel osztjuk. Stpapron egyenletesen elkenjk. 180 Celsius-fokos stben megstjk, mg melegen felcsavarjuk.
A margarint a porcukorral habosra keverjk, a vanlis pudingport tejjel felfzzk, majd langyos llapotban a krmhez adjuk, s a gesztenyemasszt hozzkeverjk.
A pisktalapot kitertjk, levesszk a stpaprt, majd a krmmel egyenletesen megkenjk. A maradk gesztenyemasszt kisodorjuk a tszta hossznak megfelelen, rhelyezzk a megkent pisktra, s felcsavarjuk. Egy rn keresztl a htszekrnyben pihentetjk. Gz fltt csokoldt melegtnk, majd a piskta roldot bevonjuk. Kihls utn szeleteljk. ntsnk egy kevs olajat a megmelegtett csokoldba, mert akkor a bevont gesztenye rold klseje szp fnyes lesz.
Habos linzer / 40-50 db
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 zacsk stpor
1 zacsk vanlis cukor
1 db tojssrgja
reszelt citromhj
A hozzvalkbl linzertsztt ksztnk. Vkonyra, kb. 3 mm-esre nyjtjuk.
Karikkat szaggatunk belle, stpapros tepsire tesszk s kistjk.
A hab ksztse:
Hozzvalk: 4 tojsfehrje, 36 dkg kristlycukor
24 dkg cukrot kevs vzzel (ppen , hogy ellepje a cukrot) srre fzzk. Kzben a tojsfehrjt a maradk 12 dkg cukorral kemny habb verjk. Lassan csurgatva hozzadjuk a fztt cukrot. A fztt cukorral egytt mg egy rvid ideig a habot tovbb verjk. Ezutn nyomzskba tesszk s a linzerkarikkra formzzuk.
Utna a st legalacsonyabb fokozatn (100 fokon) szrtjuk. Nem kell tl sokig, csak kb. 15-20 percig.
Mikor megszradtak a kzepbe lekvrt nyomunk. Olvasztott csokoldval dsztjk.
Hatlapos
Tszta: 60 dkg liszt, 10 dkg zsr vagy margarin, 12 dkg porcukor, 1 szalakli, 2 tojs s annyi tej amennyit felvesz (kb. 4 dl)
Krm: 4 cs. vanlia pudingpor + kakapor, 1.70 L tej, zls szerint cukor, 1 vanlis cukor
Elkszts: A tszta hozzvalit sszegyrjuk, 6 egyforma rszre elosztjuk s nagyon vkonyra kinyjtjuk. A lapokat villval megszurkljuk, hogy a tszta ne hlyagosodjon fel Stpapron, 180 fokon pr perc alatt megstjk.
A pudingot a szoksos mdon elksztjk. Ha valaki szereti a hatlapost tl csokisan az csak csoki pudingporbl ksztse, aki nem az vanlia pudinggal s abba szitljon kakaport.
A pudingot melegen kell a lapok kz kenni, htbe helyezni s szeletels eltt tbb rn keresztl llni hagyni.
Hzi trs kifli
Hozzvalk: 60 dkg liszt, 20 dkg zsiradk, 4 dkg leszt, 4 dkg cukor, 1 tojs 1 dl tej, csipet s, +1 tojs a kenshez
Felfuttatjuk az lesztt a cukorral elkevert tejben, elmorzsoljuk a vajat a liszttel, hozzadjuk a felfutott lesztt s a tbbi hozzvalval sszegyrjuk. Htbe tesszk, amg elkszl a trtltelk.
Tltelkhez: 25 dkg trt 12 dkg cukorral 1 dl tejfllel, 5 dkg mazsolval, 3 dkg bzadarval s 1 citrom reszelt hjval sszekevernk.
A tsztt 8 cipra osztjuk, majd kerek lapokk nyjtjuk, s egyenknt 8 cikkre vgjuk. Minden cikkre tesznk a tltelkbl, feltekerjk, felvert tojssal megkenjk. 180 fokos stben stjk. Mg melegen behintjk vanlis cukorral. Ebbl a mennyisgbl 64 apr kiflink lesz. Nem rdemes kevesebbet kszteni, finom omls.
Nekem kb. 30 - 32 dkg tr kellett hozz!
Hkifli / Stis nne receptje alapjn
Hozzvalk: 50 dkg rtesliszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejfl, 1 ek. porcukor, 2 dkg leszt, csipet s, ha szksges 1 – 1.5 dl tej
Az lesztt kevs langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a tbbi hozzvalval tsztt gyrunk. Ha a tszta esetleg nem llna ssze, kevs langyos tejet lehet mg hozz tenni, mg elrjk a megfelel llagot. Ktfel vesszk, letakarva 15-30 percig pihentetjk. 3 mm vastagsgra nyjtjuk, krket szaggatunk belle, majd megtltjk.
A tltelk lehet brmi, di, lekvr, mk. n most gesztenyset s lekvrosat ksztettem. Feltekerjk, kifliket hajtunk bellk. Stpapros tepsin, elmelegtett 180 fokos stben kb. 15 percig stjk, mg melegen vanlis porcukorba forgatjuk. Finom, puha, omls tszta!
Kardinlis szelet
Hozzvalk: 8 tojsfehrje, 18 dkg kristlycukor, 2 tojs, 3 tojssrgja, 5 dkg porcukor, 1 cs. vanlis cukor, 5 dkg liszt, 15 dkg baracklekvr
A tojsfehrjket verd habb gy, hogy kzben beleszrod a kristlycukrot. A kt egsz tojst a tojssrgjkkal meg a porcukorral keverd fehredsig, add hozz a vanlis cukrot meg a lisztet, s alaposan dolgozd el. Fektess a tepsire kt darab 15*40 centis stpaprt. A fehr masszt tltsd csillagcsves nyomzskba s nyomj a paprokra hosszban 3–3 cskot gy, hogy kztk 1–1 ujjnyi tvolsg maradjon. Ezt tltsd ki a srga masszval. Tedd a tepsit elmelegtett stbe s 180 fokon 10-15 perc alatt ssd meg. Fejtsd le rla a paprt, majd az als felket kend meg baracklekvrral s tapaszd ket egymshoz. Rvid ideig pihentesd, majd ktujjnyi szeleteld fel. Szitlj r porcukrot. n piramisszeren csinltam.
Csinltam 2 db 4 fehr csk kz nyomott 3 srga cskot. 1 db 3 fehrcsk kz nyomott 2 srga cskot, 1 db 2 fehr csk kz nyomott 1 srga cskot s mg maradt egy fehr csk a vgn amit ki tudtam nyomni a zskbl. Ezeket ptettem egymsra.
Kpviselfnk
Tszta: 22.5 dkg liszt, 2.5 dkg zsr, 2, 25 dl vz, 8 tojs, 2 dkg kristlycukor, csipet s
A vizet a zsrral, sval, cukorral stben nylt lngon felforraljuk, majd lland kevers kzben hozzadjuk a lisztet. Ezt addig keverjk, amg ssze nem ll s el nem vlik ez a massza az edny faltl. A felfztt masszhoz gpi habvervel egyesvel hozzadjuk a tojsokat s simra keverjk. A kpviselfnk tsztnak krmszernek kell lennie. Ha kemny a tszta, akkor tegynk mg bele 1 tojst. Nyomzskbl stpaprra halmozunk 6-7 cm-es halmokat. A tsztt sts eltt egy fl rt pihentessk. Forr, 220 fokos stben megstjk. Kzben nem szabad a st ajtajt nyitogatni, mert akkor sszeesik a tszta.
Srga krm: 2 zacsk vanilis pudingport kevs vzzel kikeverni. 8 dl vizet 8 evkanl cukorral felforralni s hozzadni a kikevert pudingporhoz. Tzn jl besrteni, hogy ne legyen folykony. 6 tojs fehrjt 10 dkg cukorral kemnyre verni s hozzadni habvervel a forr pudinghoz.
A tsztk tetejt levgni s olvasztott cukorba mrtani (karamellizlt cukorba) s mogyorval megszrni.
A srga krmet melegen kell beletlteni a tszta aljba. Ha kihlt, akkor tejsznhabot nyomunk r s rhelyezzk a tetejt.
Ebbl a mennyisgbl kb. 21 db nagy fnk lesz.
Elfordul hibk:
- A kpviselfnk tszta hg, folykony. A hiba oka, hogy meleg helyen dolgoztunk, a zsiradk megolvadt, s a keverssel ksztett hab sszeesett. A hibt gy javthatjuk ki, hogy htszekrnyben lehtjk, majd jbl kikeverjk.
- Alakts kzben folysodik a kpviselfnk tszta. A hiba oka, hogy meleg helyen dolgoztunk, vagy a kz melegtl olvadt meg a tszta zsiradktartalma. A hibn gy segthetnk, hogy a nyomzskbl a tsztt kirtjk, lehtjk, majd kevs tojsfehrjt adva hozz, ismt kikeverjk. Az tdolgozott tszta stskor a szoksosnl jobban terl.
- A tszta emulzija megbomlik, szaknyelven sszefut. (valamelyik sszetev kicsapdik) A hiba oka: nagyobb vztartalm vajat dolgoztunk fel, vagy gyorsan adagoltuk a tojsokat. A gondos elkeversre mindig gyeljnk.
Kinder bueno
Hozzvalk: 6 db tojsfehrje, 6 evk. Cukor, 1 evk. tolaj, 2 evk. Liszt, 2 evk. Zsemlemorzsa, 1/ 2 csomag stpor, 15 dkg vgott di, kb. 1/2 veg mogyorkrm, hztartsi keksz
Krm: 1/ 2 liter tej, 6 db tojssrgja, 25 dkg cukor, 1 csomag vanlis puding, 3 evk. Liszt, 10 dkg csokold, 25 dkg margarin, 2 dl tejszn
Elkszts:
A 6 db tojsfehrjt a cukorral felverjk. Hozzadjuk az tolajat, a stporos lisztet s zsemlemorzst. Tepsibe tesszk s megszrjuk a vgott dival, majd megstjk, a meleg tsztt megkenjk mogyorkrmmel. A tejbl, tojssrgjbl, cukorbl, vanlis pudingporbl s a lisztbl krmet fznk, elfelezzk. Az egyik felbe belekeverjk a megolvasztott csokoldt. Kihtjk. A margarint kt rszre osztjuk s belekeverjk a srga s a csokis krmbe. A tsztt megkenjk mogyorkrmmel, majd rkenjk a srga krmet, ezt bebortjuk tejbe mrtogatott hztartsi keksszel, erre jn a csokis krm, a tetejre a 2 dl tejsznbl vert kemny habot tesszk.
desszjaknak ajnlom!
Tortaformban
Kkuszcsk
A vilg legegyszerbb keksz-szersge, ha kezdeni kell valamit megmaradt tojsfehrjvel
Hozzvalk: 4 tojsfehrje, 25 dkg porcukor, 25 dkg kkuszreszelk, 1 kk vanlia esszencia, reszelt citromhj, fl citrom leve, csipet s
A tojsfehrjket habb vertem csipet sval, hozzadtam a porcukrot, kkuszreszelket, vanlia esszencit (sajt gyrtmny), citromhjat s levet, majd egynemstettem. Nedves kzzel kis golykat ksztettem, stpaprral blelt tepsire raktam, elmelegtett stben 150 fokon stttem, kb 20 perc alatt ksz volt. J kis rgcslnival:-)
Kkusz szelet
Tszta: 30 dkg liszt, ½ cs stpor,2 ek kakapor,15 dkg porcukor, 1tojs, 15 dkg margarin
Tltelk:6db tojsfehrje, 20 dkg porcukor, 20 dkg kkuszreszelk
Krm: 6 tojs srgja, 3 ek liszt, 3 dl tej, 4 cs van. cukor, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, csoki reszelk
Elkszts: A tszta hozzvalit a megadott sorrendben sszekeverjk, majd 2db flkemnysg cipt formlunk belle. Ha nem akar sszellni, akkor tegynk bele 2-3 ek tejet. A tojsfehrjket habb verjk, belentjk a porcukrot s jl elkeverjk. A kkuszt is belekeverjk. A kt cipt vkonyra kinyjtjuk a tepsit kikenjk margarinnal s beletertjk az egyik lapot. Rkenjk a kkuszos tltelket, betertjk a msik lappal. Kzepes lngnl 20 percig stjk. Hagyjuk kihlni.
A krm ksztse: a tejet elkeverjk a tojs srgkkal, a van. cukorral, liszttel, s sr krmet fznk belle, majd hagyjuk kihlni. A margarint a porcukorral elkeverjk, a kihlt krmet hozzadjuk, s csommentesre eldolgozzuk. Ezt a krmet rkenjk a kihlt tszta tetejre, csoki reszelkkel megszrjuk.(a kzepe olyan lesz, mint a Bounty csoki)
| |