|
  
Az deskmny egsz vben kaphat,szezonja jniustl szeptemberig tart. Htszekrnyben pr napig trolhat!
deskmny fehrborban prolva recept
Hozzvalk:
sszetevk:
4 nagy deskmny
4 dl fehrbor
s
kakukkf
bors
5 dkg margarin
Elkszts:
Az deskmnyeket vgjuk flujjnyi szeletekre. Tzll tlba rakjuk, sval s fszerekkel megszrjuk, sszekeverjk. A tetejre vkony margarin-szeleteket tegynk. ntsk fel fehrborral, s aluflival zrjuk le az ednyt. Kb 30-40 percig sssk kzepes tzn, amg megproldik, majd vegyk le a flit s pirtsuk meg a tetejt. Nagyon finom kret sltekhez!
SAJTOS DESKMNY RECEPT
Hozzvalk
4 fej deskmny
20 dkg reszelt trappista sajt
1 szelet ftt sonka
1 kvskanl kukoricakemnyt
1 dl szraz fehrbor
kshegynyi szerecsendi
4 dkg dibl
40 dkg ftt burgonya
rlt bors
s
Elkszts:
Az deskmny gumkat megtiszttjuk, hosszban kettvgjuk, s enyhn ss, forr vzben flpuhra fzzk, majd leszrjk, lecsepegtetjk. A kukoricakemnytt elkeverjk a borban, s egy serpenybe ntjk. Hozzadjuk a sajtot, s llandan kevergetve kislngon felolvasztjuk, kzben sval, borssal, szerecsendival fszerezzk. A sonkaszeletet kis kockkra vgjuk, a dibelet durvra trjk. A kihlt deskmnyt s a meghmozott ftt krumplit sttlba tesszk, rntjk az olvadt sajtot, meghintjk a sonkakockkkal meg a dival, s 10 percre forr stbe toljuk.

Stben slt csirkecombok deskmnnyel, deskmnnyel slt csirkecomb ouzo-val
2 csirkecomb
s
bors
gyros fszerkeverk
1 ek olvaolaj
400 g burgonya
1 deskmny (kb. 400 g)
2 salta hagyma / salottahagyma/
2 gerezd fokhagyma
30 ml ouzo
Elkszts
A csirkecombokat megmossuk, szrazra trljk. Sval, borssal s gyros fszerkeverkkel bedrzsljk.
A zldsgeket megtiszttjuk. A burgonyt s a salottahagymt negyedekre vgjuk, az deskmnyt vastagabb cskokra vgjuk. Az egszet egy tzll tlba rakjuk. Megszrjuk az aprra vgott fokhagymval, szzuk, borsozzuk.
Az olvaolajat egy serpenyben felforrstjuk. A csirkecombokat ers lngon tstjk, majd kivesszk, s a zldsgekre rakjuk. A combokat meglocsoljuk az ouzoval, majd elmelegtett stbe toljuk, s 60 percig stjk.
stsi hfok: 180 C
stsi md: alul-fell sts
Burgonys deskmny
Hozzvalk:
Hozzvalk: 75 dkg burgonya
2-3 deskmny fokhagyma 15 dkg sajt krlbell msfl dl tej vaj
kakukkf, szerecsendi, s, frissen rlt bors
Elkszts:
A burgonyt s az deskmnyt hmozs utn vkony szeletekre vgjuk. A
jnait a vajjal kikenjk, a fokhagymt igen aprra vgva (vagy
reszelve) egyenletesen elosztjuk rajta. Elszr egy sor burgonya, majd
a reszelt sajt, vgl az deskmnyt rtegezzk le, addig ismteljk,
amg a hozzvalk elfogynak. A tejben feloldjuk a fszereket s
rntjk, szorosan flival lefedjk s az elmelegtett stbe tesszk
krlbell 35 percre.
Energia: 332 kcal (1388 kJ)
Sznhidrt: 43, 8 g
deskmny salta
Elkszts:
-
Vgjuk fel a zldsgeket vkony cskokra
-
Ha a medvecukor zt szeretnnk dominnss tenni, akkor vgjuk bele az deskmny kaporra emlkeztet leveleit is.
-
Keverjk ssze az olvaolajat, a balzsamecetet s a citrom kifacsart levl, majd frissen rlt borssal s sval zestsk.
-
Keverjk ssze a zldsgeket a dresszinggel.
-
Tlaljuk vkony parmezncskokkal
deskmny krmleves
Hozzvalk:
2 db deskmny gum
1 kis doboz (2 dl) tejfl
kevs zsiradk (n egy fakanlnyi mangalica zsrt hasznltam)
friss gymbr
s
bors
telzest
Elkszts:
1.) Megtiszttjuk, s felkockzzuk az deskmnyt. (rdemes flretenni egy kis zldet a levelbl - ezzel dsztjk majd a levest tlalskor).
2.) Egy leveses fazkban egy kis zsiradkot melegtnk, s rtesszk a felaprtott deskmnyt. 10 percig kzepes lngon lland kevergets mellett vegesre pirtjuk, majd felntjk vzzel s takark lngon kb. 20-25 perc alatt puhra proljuk. Ezutn flretesszk, s egy kicsit kihtjk.
3.) Ha mr langyos az deskmny, turmixgpbe tesszk, s ppesre turmixoljuk. (Egszen krmesnek kell lennie, darabok nlkl.)
4.) A ppet visszatesszk a lbasba, hozzadunk annyi vizet, hogy krmleves szer llaga legyen, s felmelegtjk. Friss gymbrt reszelnk bele (kb. di nagysgt), szzuk, borsozzuk, telzestvel zestjk, majd lehzzuk a lngrl, s egy doboz tejfllel behabarjuk.
5.) Rottyantunk egyet a levesen (de ne forrjon fel!), majd forrn, zld deskmny levelekkel dsztve tlaljuk.
 
Csirkemellfil mozzarellval
Hozzvalk:
4 db csirkemell-fil
1 tk slt csirke fszerkeverk
10 dkg zellerszr
4 db ttrt fokhagymagerezd
s
4 ek olvaolaj
1 kk rlt koriander
1 kk fekete szezmmag
1 kk fehr szezmmag
Krethez:
4 nagy mozzarellagoly
s
bors
2 ek friss bazsalikom/ koriander levl
balzsamecet
Elkszts:
A zellerszrat nagyon aprra vgjuk. A mellfilket szzuk. A fszereket sszekeverjk a zellerszrral, az ttrt fokhagymagerezdekkel, s ezt is a hsdarabokra kenjk.
Fl rn t llni hagyjuk, majd olvaolajon mindkt oldalukat megstjk; ezt kveten 20 percre prolbettbe tesszk. A krethez felszeleteljk a mozzarellagolykat.
Felszeleteljk a hst, s tnyrokra adagoljuk, sajt levvel meglocsoljuk. Mellfektetjk a szeletelt mozzarellt, ezt szzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a balzsamecettel s megszrjuk bazsalikommal, vagy s koeriander levllel.
Bangkoki halpogcsk - Thaifld recept
Hozzvalk:
30 dkg tengeri halfil
3 ek zld curry-paszta
3 ek kukoricaliszt
2 ek halszsz
1 tojs
1 ek korianderzld
2 szl jhagyma
olaj
Elkszts:
A halat, curry-pasztt, halszszt, koriandert leturmixoljuk, hozzadjuk a felkarikzott hagymt, tojst, sszedolgozzuk, pogcskat formlunk belle, s megstjk az olajban.
Fszeres burgonyatska - India recept
Hozzvalk:
30 dkg burgonya
10 dkg bors
1 cs rteslap
1 ek koriandermag
2 ek korianderzld
1 kk szrtott csili
s
1 kk rmai kmny
olaj
Elkszts:
A rteslapot 5 cm-es cskokra daraboljuk, magkenjk olajjal, s hogy ki ne szradjon, nyrkos ruhval letakarjuk. A burgonyt meghmozzuk, felkockzzuk, megfzzk. A koriandert, kmnyt megpirtjuk, majd hozzadjuk a csilit, s mozsrban sszetrjk ket. A burgonyt, borst, fszereket sszekeverjk, s a felszeletelt rteslapokra tesznk belle, hromszg alakra hajtogatjuk ket, s megstjk az olajban.
Roston slt csirkecomb thai mdon - Thaifld recept
Hozzvalk:
8 csirke alscomb
1,5 dl kkuszsrtmny
2 ek piros curry-paszta
2 cikk fokhagyma
2 ek korianderzld
1 piros csilipaprika
1 zld csilipaprika
4 ek fehrbor ecet
Elkszts:
A kkuszsrtmnyt, curry-pasztt, koriandert, aprtott fokhagymt sszekeverjk, meglocsoljuk vele a combokat, kt rra htbe tesszk. A szszt a kvetkez kppen ksztjk el: a felszeletelt paprikkat, ecetet htbe rleldni tesszk. A combokat roston megstjk, kzben pccal kenegetjk, s a csps mrtssal tlaljuk.
A recepteket a neten talltam, van amit mr elksztettem bellk, nagyon rdekes zvilg, kicsit szokatlan, de nekem zlik. Nagyon sok recept tallhat mg a neten, ami deskmnnyel vagy korianderrel kszl. Ezeken kvl, javasom a gymbres teleket is, mert j immunerst s j hatssal van az emsztrendszerre is s a friss kaporral kszlt teleket is. Merjnk jtani s j zeket megismerni!
| |