Az alábbi recepteket egy kedves ismerős hölgytől kaptam Skypen. Egy kevés formázás után feltöltöttem ide a honlapomra. Jó sütést minden kedves látogatómnak. :)
Fekete-erdőtorta
250 g vaj, feldarabolva
1 evőkanál instant kávé
375 ml forró víz
200 g étcsokoládé, feldarabolva
300 g porcukor
375 g finomliszt, 3 kávéskanál sütőporral elkeverve
25 g kakaópor
2 tojás
2 teáskanál vaníliaeszencia
600 ml tejszín
60 ml meggylikőr
2x425 g magozott meggy (konzerv), leszűrve, megfelezve
Melegítsük előa sütőt alacsony hőfokon. Kenjünk ki egy 22 cm-es tortaformát, és béleljük ki
sütőpapírral.
Olvasszuk meg a vajat egy lábasban, és keverjük hozzá a már elvegyített kávét és a forró
vizet, majd a csokoládét és a cukrot. Kis lángon, állandó keverés mellett főzzük habosra.
Öntsük át a keveréket egy tálba, és hűtsük langyosra. Verjük fel elektromos mixerrel alacsony
fordulatszámon, majd három részben tegyük bele a száraz hozzávalókat. Verjük bele a
tojásokat egyesével, adjuk hozzá a vaníliaeszenciát. Öntsük bele az előkészített formába.
Süssük kis lángon kb. 1 és háromnegyed órát. Hagyjuk a tésztát 5 percig a formában, majd
tegyük a sütőrácsra, hogy kihűljön. Verjük fel a tejszínt kemény habbá. A torta tetejét
igazítsuk egyenesre. Vágjuk a tésztát három lapra.
Helyezzünk egy lapot egy nagyobb tálra, szórjuk meg a meggy egyharmadával, kenjük meg a
tejszínhab harmadával, majd borítsuk be a következő, tortalappal. Ismételjük meg a rétegezést.
A tetejét szórjuk meg a maradék meggyel, és kenjük meg tejszínhabbal. Friss meggyel vagy
cseresznyével, illetve csokoládéforgáccsal díszítsük.
Tíz-tizenkét adag lesz belőle.
Gazdag csokoládés szelet truffle-palástban
Ez a sütemény az egyik legtökéletesebb desszert vacsora után
vagy partikon, és akár egy nappal a fogyasztás előtt is elkészíthetjük.
Hidegen is tálalható. Nem tartalmaz lisztet!
6 tojás
110 g barna cukor
400 g olvasztott étcsokoládé
250 g tejszín
80 ml Cointreau (narancshéjjal ízesített citruslikőr)
Melegítsük előa sütőt mérsékelten melegre. Kenjünk ki alaposan egy 22 cm átmérőjő
tortaformát, béleljük ki sütőpapírral. Verjük fel a tojást és a cukrot egy nagyobb tálban
elektromos mixerrel kb. 5 percig, amíg krémesen sűrűlesz. A langyos olvasztott csokoládét
folyamatosan adagolva keverjük hozzá, amíg egyneműkeveréket kapunk. Fém kanál
segítségével óvatosan forgassuk bele a már elvegyített tejszínt és likőrt. Öntsük a keveréket az
előkészített tortaformába. A formát állítsuk egy nagyobb edénybe. Öntsük az edénybe annyi
forró vizet, hogy a forma feléig érjen.
Süssük mérsékelt lángon kb. 30 percig. Lazán fedjük le alufóliával, és süssük további 30
percig. Távolítsuk el a fóliát, és hagyjuk a formában kihűlni. Helyezzük a süteményt egy
nagyobb tálra, és lefedve tegyük hűtőbe egy éjszakára.
Ízlés szerint kakaóporral meghintve tálaljuk.
Tizenkét-tizennégy adag lesz belőle.
Tipp: a narancslikőrt helyettesíthetjük más likőrrel is, pl. mogyorólikőrrel vagy akár rummal.
Nagyszerűen illik hozzá a friss málna vagy a málnaszósz. A csokoládéval gazdagon borított
szelet négy napon túl is tárolható légmentesen záródó edényben, hűtőszekrényben.
Kétemeletes krémes szelet
250 g vaj, darabolva
150 g fehércsokoládé, feldarabolva
440 g porcukor
250 ml tej
300 g finomliszt, egy kávéskanál sütőporral elkeverve
1 teáskanál vaníliaeszencia
2 tojás, könnyedén felverve
2 evőkanál kakaópor
600 g tejcsokoládé, durvára vágva
250 ml tejszín
Melegítsük előa sütőt alacsony hőfokon. Kenjünk ki két 22 cm átmérőjűtortaformát, és
béleljük ki sütőpapírral.
Keverjük össze vajat, a fehércsokoládét, a cukrot és a tejet egy közepes lábasban. Állandó
keverés mellett – forralás nélkül – addig főzzük, amíg krémes nem lesz. Öntsük át a keveréket
egy nagyobb tálba, és hagyjuk hűlni 15 percig. A fehércsokoládés keverékbe kézi habverővel
dolgozzuk bele a lisztet, a vaníliaeszenciát és a tojást. Öntsük a keverék felét az egyik
előkészített tortaformába. A maradék keverékbe kézi habverővel dolgozzuk bele a kakaóport,
és öntsük a másik előkészített tortaformába. Süssük alacsony hőfokon 50 percig. Hagyjuk a
tésztát a formában hűlni 5 percig, majd helyezzük sütőrácsra, hogy teljesen kihűljön.
Keverjük össze a tejcsokoládét és a tejszínt egy lábasban, majd állandó keverés mellett főzzük
krémesre. Öntsük egy tálba, és lefedve tegyük hűtőbe. Időnként keverjük meg – mindezt
addig ismételjük, amíg a krém kenhető, habos állagú lesz. Tegyünk félre 1 csészényit belőle a
torta tetejének borítására. A kihűlt tortalapokat vágjuk ketté.
Helyezzünk egy tortalapot egy nagyobb tálra, kenjük meg fél csésze tejcsokoládés krémmel.
A rétegezést ismételjük meg, váltogatva a különbözőszínűlapokat. A torta oldalát és tetejét
borítsuk be a félretett csokoládékrémmel.
Tíz adag lesz belőle.
Csokoládés-vajkaramellás szelet
25 g kakaópor
250 g vaj, darabokra vágva
1 evőkanál aranyszirup (helyettesíthetőmézzel is)
185 g finomliszt, két és fél kávéskanál sütőporral elkeverve
220 g barna cukor
2 tojás
125 ml tej
Mascarpone krém
250 g mascarpone sajt
300 ml sűrűtejszín
Karamellaszósz
60 g vaj
110 g barna cukor
60 ml tej
150 g porcukor
Melegítsük elıa sütőt mérsékelten melegre. Kenjünk ki egy jól 20 cm átmérőjű, mélyebb
tortaformát, és béleljük ki sütőpapírral.
Szórjuk a kakaóport egy nagyobb tálba, és adjuk hozzá a többi anyagot. Verjük fel alacsony
fordulatszámon elektromos mixerrel, amíg jól elvegyül. Állítsuk a mixert közepes
fordulatszámra, és verjük tovább, amíg a keverék színe megváltozik.
Süssük közepes lángon kb. 1 órát. Hagyjuk a tésztát a formában 10 percig hűlni, majd
helyezzük át egy sütőrácsra, hogy kihűljön. Egy éles késsel vágjuk a tésztát három lapra.
Helyezzünk egy lapot egy tálra, kenjük meg a mascarpone krém és a karamellaszósz
egyharmadával. Borítsuk be a következőtortalappal. Ismételjük meg a rétegezést, a tetejére is
mascarpone krém és karamellaszósz kerül. Villa segítségével márványos mintát alakíthatunk
ki. Tegyük hűtőszekrénybe 30 percre, vagy amíg a krém megszilárdul.
A mascarpone krém elkészítéséhez kézi habverővel verjük fel a mascarpone sajtot és a
tejszínt, amíg krémesen sőrőlesz.
A karamellaszósz elkészítéséhez melegítsük fel a vajat, a barna cukrot és a tejet egy kis
lábasban. Állandó keverés mellett – forralás nélkül – addig főzzük, amíg a cukor elolvad.
Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porcukrot, és addig keverjük, amíg habos nem lesz.
Tíz adag lesz belőle.
Tipp: vigyázzunk, hogy ne mixeljük túl a mascarpone krémet, mert megalvadhat.
Habos szelet gazdag csokoládé meringue-gel
8 tojásfehérje
220 g porcukor
35 g kakaópor
2 evőkanál pirított mandulapehely
75 g piros ribizli
120 g málna
Habos töltelék
55 g őrölt mogyoró
2 teáskanál zselatin
1 evőkanál víz
300 g olvasztott étcsokoládé
8 tojássárgája
1 evőkanál kávélikőr
600 ml sűrűtejszín
Melegítsük előa sütőt alacsony hőfokon. Fedjünk be négy sütőlapot sütőpapírral úgy, hogy
kb. 23 cm-es átmérőjű, kerek lapot kapjunk.
Verjünk kemény habbá 4 tojásfehérjét. Folyamatosan adagolva adjunk hozzá a porcukor felét,
és addig verjük, amíg egyenletes, sima keveréket kapunk. Forgassunk bele két evőkanál
kakaóport. Osszuk szét a keveréket a két sütőlapra, és egyenletesen kenjük szét a sütőpapíron.
Süssük a legkisebb fokozaton kb. 1 órán át, amíg kiszárad. Hagyjuk a sütőben nyitott ajtónál
kihőlni. Ismételjük meg az eljárást a maradék tojásfehérjével, porcukorral és kakaóporral –
süssük meg a már ismert módon.
Helyezzük a kerek lapokat egy nagyobb tálra. Kenjük meg a habos töltelék egyharmadával,
majd ismételjük meg a rétegelést. A végére egy lap kerüljön. Tegyük hűtőbe pár órára, vagy
akár egy éjszakára.
A habos töltelék elkészítéséhez melegítsük elıa sütıt mérsékelten melegre. Szórjuk az őrölt
mogyorót a sütőlapra, és közepes lángon pirítsuk kb. 5 percig. Öntsük a vizet egy kis tűzálló
tálba, keverjük bele a zselatint. Állítsuk gőz fölé, és addig keverjük, amíg a zselatin elolvad.
Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni. Keverjük össze a tojássárgáját, a mogyorót, a zselatint,
a csokoládét és a kávélikőrt egy tálban.
Verjük fel a tejszínt habbá, és forgassuk bele a csokoládés keveréket. Fedjük le, tegyük
hűtőszekrénybe, amíg megszilárdul.
Tíz adag lesz belőle.
Tipp: ezt a süteményt a legjobb egy nappal a tálalás elıtt elkészíteni, és lefedve a hőtıben
tárolni.
Karibi tejberizs
A csoki krémhez:
5 dkg étcsoki
3 dkg tejcsoki
2 ek. rum
0,5 dl tejszín
A tejberizshez:
5 dkg kerekszeműrizs
2 dl kókusztej
2 dl tej
1 rúd vanília
3 ek. nádcukor
egy érett mangó
Elsőként a csoki krémet készítem el: forró víz felett megolvasztom a csokikat, hozzáadom a
tejszínt és a rumot, a krémet pedig poharakba kanalazom. Ha kihült, mehet a hűtőbe. A
következőkör a tejberizsé: a tejet, kókusztejet, a cukrot és a felhasított vaníliarúd kikapart
belsejét a rúddal együtt felforralom. Amikor felforrt, a vanília rudat kikapom belőle, helyébe
kerül a rizs. Folyamatos kavargatás mellett (és a folyamatos alatt tényleg folyamatost értek,
nem nézegetünk közben e-maileket, mint a kedves kollegina) 25 perc alatt krémesre főzöm.
Ha kihőlt, követheti a csok ikrémet a poharakba. A tetejét pedig a kockára vágott mangóval
koronázom, ami ha tényleg érett, olyan finom, hogy nem kell vele semmit se művelni. Két
személyes adag.
Tejcsokis korongok
23 dkg tejcsoki
23 dkg finomítatlan nádcukor
2 tojás
3 dkg vaj
3,5 dkg liszt
1 kk. sütőpor
5 dkg mogyoró
10 dkg étcsoki
1 kk. nescafé
csipet só
Gondoltam reprodukálom a Chili&Vaniliától kapott korongokat, tejcsokis változatban. A
mogyorót durvára aprítom - mezzaluna rulez :) -, a csokit és a vajat gőz felett összeolvasztom.
A két tojást a cukorral fehéredésig habverem az elektromos mixerrel (azért lett 23 deka, mert
jól elnéztem egy sorral feljebb :), de végül gondoltam nem tragédia, mert a nádcukor nem
olyan édes, mint a kristálycukor). A nescafét feloldom egy evıkanál forró vízben - utólag azt
mondom, a tejcsokis változatból ezt kihagynám, az étcsokival harmonizál, a tejcsoki mellől
erősebben kiugrik az íze - hozzáadom a tojásokhoz, az olvasztott csokival együtt. Mehet bele
a mogyoró, a liszt, a sütőpor, a csipet só és a durvára vagdosott étcsoki. A massza megy
félórára a hűtőbe. Sütő170 fokra előmelegít, tepsi sütőpapírral kibélel. Az eredeti két
teáskanálnyi masszából vizes kézzel formázott korongok nagyon szétfolytak és szétlapultak
sülés közben, a köztük hagyott 4-5 centis hely dacára (talán a több cukor miatt?), úgyhogy
kisebbekre vettem őket. A felhasználásra váró massza a köztes időket a hűtőben tölti. Egy-egy
adagot 11 percig kell sütni, nekem három tepsi lett.
Joghurtos csokoládétorta
A tésztához:
12 dkg étcsokoládé
18 dkg vaj
20 dkg finomítatlan nádcukor
1 ek vaníliaesszencia
3 tojás
1,5 dl görög joghurt
15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
A krémhez:
12 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
35 dkg porcukor
0,9 dl görög joghurt
tejcsoki a forgácsokhoz
Elsőként a tortaalap készül el. 200 fokra előmelegítem a sütőt. A puha vajat a cukorral
habosra verem. Hozzákeverem a vaníliát, a felvert tojásokat, a görög joghurtot és a
felolvasztott csokoládét, majd a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt, kivajazott, 24
centis átmérője kapcsos tortaformába elsimogatom a masszát és 35-40 percre a sütőbe teszem,
amíg meg nem szilárdul a teteje és a tőpróba jónak mutatja. Rácsra téve hűlni hagyom, ha
kihűlt, félbevágom. Jöhet a krém: a csokoládét a vajjal összeolvasztom, majd hozzákeverem a
porcukrot és a görög joghurtot, s sűrűsödésig verem. A felét a két tortalap közé kenem, a
másik felét a torta tetejére. Zöldséghámozóval tejcsoki forgácsokat gyártok rá.
Aszalt gyümölcsös és magos csokikupacok
5 dkg aszalt szilva
5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg hántolt napraforgómag (lánykori nevén szotyi :) )
5 dkg mogyoróbél
5 dkg dió
20 dkg tejcsoki
7,5 dkg fehércsoki
3 dkg étcsoki reszelék
pár darab banánchips
A szilvát, sárgabarackot, mogyorót és diót apró darabokra vagdosom. A tejcsokit és a
fehércsokit együtt megolvasztom vízfürdőfelett, majd az összes gyümölcsöt és magot
beleszórom. Muffinkapszlikba kanalazom a masszát, a tetejére mehet a csoki reszelék és még
mielőtt további megjegyzések érkeznének a külzetre, a látvány enyhítése végett mindegyikbe
belenyomok egy fél banánchipset :). Ha teljesen kihűlt, csak akkor mehet a hűtőbe.
Gyors réteges
10 dkg narancsos étcsoki
10 dkg tejcsoki
10 dkg babapiskóta
0,5 dl Bailey's
2,5 dl tejszín
10 dkg mascarpone
1 ek. vaj
Előzőnap elkészíthető, sőt, elkészítendőédességre készültem, amely projekt bebukott az este
11-ig tartó dumálással. Úgyhogy aznapra maradt a gyors desszertkészítés, amiből ez lett. A
kétféle csokit gőz felett összeolvasztom a vajjal, majd hozzákeverek 0,5 dl tejszínt. A
babapiskótákat beletunkolom a Bailey's-be és egy rétegben lerakom, majd ráöntöm a
csoki krémet. A maradék 2 deci tejszínt felverem és összekeverem a mascarponeval, ez lesz a
harmadik réteg rá, ha a csoki kihűlt. Négy személy desszertje.
Három csokis brownie
18,5 dkg vaj
18,5 dkg étcsoki (sok százalékos, szokás szerint)
16 dkg liszt
27 dkg cukor
6 dkg kakaó (nem nestvik :) )
3 tojás
8 dkg tejcsoki
8 dkg fehér csoki
Az étcsokit és a vajat gőz felett megolvasztom, majd hagyom kihűlni. A tojásokat habosra könnyűre
felverem a cukorral (mixer), majd hozzákeverem a csokis masszát. Követi a kakaó
és a liszt. A tejcsokit és a fehér csokit durvára vágom és beleszórom a tésztába. A sütőt 180
fokra előmelegítem, és a szögletes edénybe öntött masszát addig sütöm, amíg a teteje meg
nem szilárdul. Ez Donna szerint 35-40 perc, nálam 25 volt, igaz, én viszonylag lapos
sütőformát használtam. Kellőképp kalóriadús ahhoz, hogy ne csak Embert, hanem a
munkahelyi szobatársamat is hizlaljam vele :).
Diétás csoki puding meggyel
1 dl tej
3 g natúr kakaópor
10 g csokoládé ízű(nem édesített) pudingpor
mesterséges édesítőszer
néhány szem meggy vagy cukormentes meggybefőtt
A pudingport kevés hideg tejben elkeverve negyed óráig állni hagyjuk, hozzákeverjük a
kakaóport és a mesterséges édesítőszert. E masszát óvatosan, állandó keverés mellett
összemelegítjük a felforralt tejjel. Tálkában, lehűtve tálaljuk, pár szem friss, fagyasztott vagy
konzerv meggyel, mentalevélkével díszítjük.
Csoki golyó gyerekeknek
25 dkg piskóta
10 dkg étcsokoládé
8 dkg margarin
2 evőkanál tortadara
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál porcukor
A piskótát szétmorzsoljuk, majd robotgéppel simára dolgozzuk. A csokoládét apróra
tördeljük, és vízgőzben megolvasztjuk. Mély tálban a piskótát az olvasztott csokival és a
margarinnal simára keverjük. A masszából 30 kis golyót formálunk. 10 golyót
szóró csokoládéba, 10-et kakaóba, 10-et pedig porcukorba forgatunk. Tálalásig hűtőben
tartjuk.
Csokoládés palacsinta epres csokikrémmel
A palacsintához:
5 deka vaj
18 deka liszt
2 deka cukrozatlan kakaópor
3 deci tej
2 deci szénsavas ásványvíz, vagy szóda
2 tojás
1 evőkanál cukor
olvasztott vaj a sütéshez
Az epres csoki krémhez:
20 deka eperkrémmel töltött csokoládé
3 deci + 3 evőkanál tej
2 tojássárgája
2 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
25 deka eper
A vajat megolvasztom és félreteszem, hogy kihűljön.
A lisztbe beleszitálom a kakaóport, aztán a tejbe beleöntöm az ásványvizet és a kihűlt
olvasztott vajat.
A tojásokhoz hozzákeverem a cukrot, majd a tejes - ásványvizes-vajas lé felével felhígítom
A palacsintatésztába belevegyítem a kakaóporos lisztet, aztán kézi habverővel folyamatosan
kevergetem, miközben hozzáöntöm a folyadékot.
A kész tésztát fél órára hűtőbe teszem pihenni.
A palacsintákat a szokásos módon megsütöm, de a serpenyőt sütés közben olaj helyett
olvasztott vajjal kenem ki.
A darabokra tört epres csokit 3 deci tejjel gőz fölött megolvasztom
Amíg a csoki beleolvad a tejbe, kézi habverővel simára keverem a 2 tojássárgáját a cukorral, a
liszttel és 3 evőkanálnyi tejjel.
A meleg csokis tejet folytonos keverés mellett hozzáöntöm a tojássárgás - cukros lisztes
péphez, majd az egészet áttöltöm egy kis lábosba
Az edényt gyenge tűzre állítom és a csokis krémet kézi habverővel addig kevergetem, míg
besűrűsödik.
Az epret néhány szem kivételével apróra vágom és a gyümölcsdarabkákat a csoki krémhez
keverem.
A kész palacsintákat megtöltöm az epres csokik rémmel aztán háromszögekbe hajtva
elrendezem őket egy tálon. Tejszínhabbal és a félretett eperszemekkel díszítem.
10-12 palacsinta lesz belőle.
Illatos csoki krém
5 dl tejszín
25 dkg étcsokoládé
15 dkg cukor
6 tojássárgája
2 szem szegfűszeg
2 citrom (héja)
A szegfűszeget a tejszínbe dobjuk, felforraljuk, majd a tűzről levéve beletesszük a darabokra
tört csokoládét, és feloldjuk. A tojás sárgákat a cukorral habosra keverjük, és a
csokoládé krémhez adjuk. Poharakba adagoljuk, és legalább két órára hűtőbe tesszük. A tetejét
cukros vízben 5 percig forralt citromhéjcsíkokkal díszítjük.
Almás piskótagombócok csoki öntettel
A piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor,
6 evőkanál liszt
1/2 csomag sütőpor
A töltelékhez:
15 dkg cukor
3 dl víz (a sziruphoz)
kb. 4-5 dl víz (az almapüréhez, az almák nagyságától függően)
1 citrom
1 narancs
2 fahéj (egész)
10 szem szegfűszeg
8 alma
A piskótához a tojás sárgákat a cukorral keverjük habosra, majd a liszttel keverjük össze,
adjuk hozzá a sütőport. Lazítsuk a tojás fehérjéből vert habbal, majd sütőpapírral kibélelt
tepsiben 160-170 °C-on süssük meg a piskótát. A töltelékhez a cukorból és a vízből főzzünk
szirupot, a citrom és a narancs héját reszeljük bele. Jöhet még az egész fahéj és a szegfűszeg
is. 5 percig forraljuk, majd szűrjük le. A meghámozott almát kockázzuk fel, és külön cukros,
fahéjas vízben főzzük szét. A kész piskótát vágjuk 3 lapra. Tegyük mély edénybe az első
lapot, locsoljuk meg a sziruppal, és kenjük rá az almapüré felét. Helyezzük rá a következő
lapot, locsoljuk meg azt is, kenjük rá az almát, majd az utolsó lapot is tegyük rá, és öntsük le a
sziruppal. Tegyük hűtőbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek. A kihűlt almás piskótából
tegyünk gombócokat a tányérokra, és locsoljuk meg csokoládéöntettel.
Tejszínes Csoki torta
5 tojássárgája,
10 evőkanál kristálycukor,
5 evőkanál víz,
5 kanál étolaj,
Krém
4 dl tej,
1 csomag Vaníliás pudingpor,
6 evőkanál cukor,
3 evőkanál kakaópor,
4 evőkanál liszt,
5 dkg étcsoki felolvasztva,
2 db tojássárgája.
Ebből sűrűkrémet főzünk, majd miután kihűlt, 15 dkg rámával elkeverjük.
Oldalára:Babapiskóta
A hozzávalókat habosra keverjük, majd hozzáadunk 2 evőkanál kakaót, 8 evőkanál lisztet
melyben 1/2 csomag sütőport elkevertünk és végül a tojások felvert habját melybe 1 evőkanál