10 dkg zsemlemorzsa ( morzsa helyett lehet 2 dl tejföl, vagy morzsa is tejföl is!)
porcukor
Elkészítés: a recept szerint: legalább 1 nappal korábban összegyúrjuk az áttört túrót a búzadarával, a tojásokkal meg egy csipet sóval. és állnihagyjuk, hogy a dara jól megszívhassa magát.
Tálalás előtt vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle és lobogva forró sós vizbe kifőzzük. Legalább 5 percig kell kis lángon forralni, de még akkor is ajánlatos egyet kettévágva megkóstolni, hogy át főt-e?
Az olajon vagy vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és ebben forgatjuk meg a leszűrt gombócokat.
(Sokan nem pirított zsemlemorzsával szeretik, inkább elkeverik a tejfölt olvasztott vajjal, meg kevés porcukorral, megmelegítik, de csak langyosra és ezzel locsolják meg a kifőtt gombócokat.)
Tipp:
Amennyiben, 1 nappal előbb nem gyúrod össze a darát a túróval és a tojásokkal, akkor a tojásfehérjét verd habbá, és úgy add a masszához. 1-2 órát pihentesd és kifőzheted. Így nagyon könnyű finom gombócokat lehet készíteni. A családom pírított zsemlemorzsával és vaj nélkül meglangyosított tejföllel és ízlés szerint cukorral/porcukorral fogyasztja./
Próbáld ki
Zsemlemorzsát kezd el pirítani vajon, szórj hozzá barnacukrot, lassan adagolva, pirítsd tovább és adj hozzá 1 csomag Bourbon vaniliás cukrot, ha szükséges még egy kevés barnacukrot és pirítsd készre. /Ne pirítsd túl sötétre, mert keserű lesz, arra is ügyelj, hogy lassan fokozatosan adagold a cukrot és ne cukrozd túl, mert összeragadhat és megkeményedik az egész morzsa.) Ha, mindent jól csináltál, akkor nagyon finom morzsát kapsz, ezt teheted a gombócokra, minden "édes " (Túró, szilvás, lelváros, csokis, stb) gombócnál használható.)
Máglyarakás
Hozzávalók:
20 dkg vajaskifli vagy kalács
3 tojás
1/2 liter tej
10 dkg cukor
3 dkg vaj
10 dkg darált dió
10 dkg mazsola (mazsola helyett befőtt cserezsnyét vagy meggyett is adhatunk, esetleg vegyesen is)
1/2 dl rum
1/2 kg alma
3 kanál barackíz
Elkészítés:
Az 1-2 napos süteményeket karikára vágjuk, a tojás sárgáját a cukorral és olvasztott vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, és a felszeletelt süteményekre - amit, előzőleg egy mély tálba helyeztünk- ráöntjök. Egy ideig benne áztatjuk.
Egy szélesebb tűzálló tálat megzsírozunk és az átázott süteményt belerakjuk, meghintve a rumba áztatott mazsolával ( meggyel, vagy cseresznyével), dóval. így rétegezve lerakjuk. Az almát vékony szeletekre vágjuk és a tetejét ezzel beborítjuk. Jó meleg sütőben 30 percig sütjük.
Közben a tojásfehérjékből habot verünk, hozzáadjuk a baracklekvárt és a megsült tészta tetejére öntjük, elsimítjuk. 10-15 percig gyenge tűznél még addig sütjük, amíg a hab jól felemelkedik és kissé megpirul. Tűzálló tálban tálaljuk, vagy ha tepsiben sül, kockákra vágva, szedőlapáttal adagoljuk.
Gofri:
Hozzávalók:
25 dkg liszt
17 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
20 dkg margarin
½ csomag sütőpor
4 darab tojás
1 dl tej
Fél citrom reszelt héja
A sütéshez olaj -és gofri sütő-
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral és a vanília cukorral, margarinnal és a citromhéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, amibe belekevertük a sütőport és a tejet.
(Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós!)
A tojások fehérjét habbá verjük és óvatosan a masszába, forgatjuk.
A sütőt felhevítjük, bekenjük olajjal, merünk a sütőbe a tésztából, megsütjük.
A műveletet addig ismételjük, amíg tart a tésztából.
Natúr is finom, de ízlés szerint fogyaszthatjuk pudinggal, valamilyen krémmel, tejszínnel, olvasztott, reszelt csokoládéval, gyümölccsel, stb. Kinek-kinek az ílése és fantáziája szerint.