Kínai édes-savanyú csirke - Maci receptje, amit én kiegészítettem egy-két dologgal!
Évek óta ezen recept alapján főzöm az édes-savanyú csirkét, melynek eredetijét egy kínai szakácskönyvben találtam. Hozzá kell tennem, hogy a könyvben sertésszűzzel készül az édes savanyú, de nekünk így annyira bevált, hogy nem is próbálkoztam még mással, mint csirkemellel. Hamu fejemre, de a mártás bizony kechuppal készül, mégsem gondoltam még rá soha, hogy megreformálom. Így ízlik mindegyikünknek, a recept pedig már sikeresen bejárta a családi és baráti kört is. Egy dolog viszont nagyon jót tesz neki: a friss ananász. Most sikerült egy olyan példányt elcsípnem, aminél finomabbat és édesebbet ezen a kontinensen még nem kóstoltam. Nehezemre esett, de fájó szívvel mégis meghagytam a nagy részét az ételhez.
A hagymán kívül póréhagymát is tettem hozzá csíkokra vágva, bambuszrügyet, bébi kukoricát karikára vágva, és cukor helyett mézet adtam hozzá. Csirke- helyett pulyka- mellfilét használtam. Rizsecet helyett almaecetet tettem bele és rendes étkezési ecetet cseppentettem hozzá. Mivel nagyon nagy adagot készítettem, nem fért el a hús a serpenyőben, félig átsütöttem a serpenyőben és utána betettem a sütőbe megpirulni. A többit a leírtak szerint készítettem.
****
A hagymát félbe, majd szálasra vágom, de nem túl finomra! A paprikát 2 cm-es rombuszokra, a húst pedig csíkokra (most kivételesen kockákra) vágom. A ketchupot az ecettel, szója és worcester mártással valamint a cukorral egy kis tálkában elkeverem. Ha friss ananászt használok, akkor félbevágom a gyümölcsöt, és egy késsel kivágom a belsejét, vékony peremet hagyva, ugyanis ebbe lehet tálalni az ételt. Nagyon mutatós! Az ananász húsát felkockázom. Ha konzervem van, leöntöm a levet róla, és darabokra vágom a szeleteket. A tojást felverem, 4 ek. vízzel a sóval és fél tk. cukorral elkeverem, beleforgatom a húst, majd kiveszem és 2 ek. keményítővel összekeverem. Az olajat egy nagy mély teflonserpenyőben felforrósítom, és beledobom a húst. Nagy lángon állandóan forgatva körös-körbe gyorsan megpirítom, majd kimerem, és a legjobb, ha egy fém szűrőbe téve hagyom lecsepegni róla az olajat. 1 ek. olajat teszek még a serpenyőbe, és rövid ideig közepes lángon sütögetem benne a hagymát, ananászt és a paprikát, majd ezeket is kimerem a hús mellé. A serpenyőbe öntöm az előkészített ketchupos mártást és felforralom. 1 ek. keményítőt 1/4 l hideg vízben simára keverek, és a forró mártáshoz adom. Felforralom, és belerakom a húst a zöldségekkel és ananásszal. Összemelegítem őket és forrón tálalom. Basmati rizzsel finom!
Olasz egytál étel
Hozzávalók:
30 dkg csirke vagy pulykamell
1 nagy fej hagyma
2-3 érett paradicsom
5-6 közepes burgonya
1 nagy sárga paprika
1 nagy zöldpaprika
1 nagy piros paprika
1 közepes cukkíni
1 l húsleves (kockából is készíthető)
Majoránna
Só
Bors
Olaj
Elkészítés:
1-2 evőkanál olajon jól megpirítjuk a feldarabolt húst, megsózzuk, rátesszük a felkockázott hagymát, megpároljuk, erre jön a meghámozott nagy darabokra vágott paradicsom.
Kb. 5 percig, főzzük, megszórjuk majoránnával (ízlés szerint, de vigyázzunk aromás fűszer!), borsozzuk. Felforraljuk és hozzáadjuk a meghámozott feldarabolt burgonyát, amikor félig megfőtt, hozzáadjuk a nagy darabokra vágott paprikákat és a körülbelül 0. 5 cm-es karikákra vágott cukkínit. Készre főzzük.Akkor jó, ha a zöldségek puhára főttek. Ha, szükséges utána fűszerezzük.
Rácponty (Krúdy Gyula receptje)
A megtisztított halat feldaraboljuk, megsózzuk, megpaprikázzuk és megtűzdeljük vékony szalonnával. Zsiradékkal kikent tepsibe 1 kg karikára vágott főt krumplit terítünk, rárakjuk a halszeleteket, hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, (télen ha nincsenek zöldségek, akkor lecsót) teszünk rá. Megöntözzük zsírral, vagy olajjal és megsütjük.
Mielőtt teljesen megsült, lisztel elkevert tejföllel locsoljuk meg és süssük még egy kevés ideig.
Francia Padlizsános egytálétel (Ratatouille)
- Brigitta receptje szerint készítve.-
Hozzávalók:
50 dkg csirke vagy pulyka mellfilé.
1 darab nagy hagyma (lila)
1 darab sárga Kaliforniai paprika,
1darab hegyes csípős paprika (elhagyható, vagy ízlés szerint)