vitamin06.gportal.hu
vitamin06.gportal.hu
Men
     
Stemnyes kpes knyv

 

     
Stemnyek
     
Haltelek
     
Italok
     
telek
     
Szveg fordt

Online fordt

 

Szveg:

 

Irny:

 
http://onlinefordito.micom.hu/
     
Befzs/lekvrok, szrpk, zldsgek

RECEPTEK - LEKVROK Eperdzsem

Eperdzsem Hozzvalk: • 3 kg aprbb szem, des, egszsges, rett eper • 1,2 kg cukor (kilnknt 40 dkg, de 50 dkg-ot is tehetnk bele, ha desebbre szeretnnk) • 10 db csavaros, hibtlan tetej, 3 dl-es veg Elksztse: Az epreket tbbszri, alapos moss utn megtiszttjuk s a cukorral egytt egy nagyobb, 6-7 literes fazkba rtegezzk. Ezutn feltesszk a tzhelyre, burgonyatrvel kicsit trnk rajta. Sok eperszem

gy is egyben marad. Felforraljuk (5 dl eperlevet vegbe szrpnek kimernk, hogy kicsit srbb legyen) s a forrstl szmtott 20 percig kzepes hfokon (jl rotyogjon) fzzk – keverjk, kzben tbbszr lehabozzuk. Elre alaposan kimosott, tbbszr kibltett s kiszrtott vegekbe majdnem sznltig tltjk, a fmtett ersen rcsavarjuk, 5 percre fejtetre lltjuk, majd visszafordtva szrazdunsztba tesszk, s abban hagyjuk min. 24 rt dunsztoldni, majd a vgleges helyre tesszk.


rdemes kiprblni a httskban val dunsztolst! J mdszer, mr pr veg dunsztolsnl is hossz ideig s jl tartja a meleget. A httskt ki kell blelni jsgpaprral – mert kivl htrol – s az vegek tetejre is tbb rteg paprt kell helyezni, mieltt lezrjuk.


RECEPTEK - LEKVROK Srgabaracklekvr

Srgabaracklekvr kevs cukorral Hozzvalk: • 2 kg rett, j minsg srgabarack • kb. 40 dkg kristlycukor (aki persze desebben szereti, nyugodtan nvelheti a cukor mennyisgt) Elksztse: A gymlcsket megmossuk s egy szles, lapos tlba helyezzk. A lbosban felforralt, lobog vzzel leforrzzuk a barackokat, majd kicsit llni hagyjuk. Kiszedve gyors mozdulatokkal egy hmoz ks segtsgvel eltvoltjuk a barackok hjt s magjt. Flbevgva azonnal lbosba tesszk ket, majd kzepes tzn folyamatos kevergets mellett fzni kezdjk.

Dzsem ksztsekor nagyjbl 10-12 percnyi forrals-srts utn a sztes barackokhoz adagoljuk a cukrot s a kvnt srsgig fzzk. A srsg knnyen ellenrizhet: ha egy tiszta kanllal a dzsembl nhny cseppet porcelntnyrra cseppentve mr nem folyik, akkor elkszlt. Az elre alaposan kimosott, tbbszr kibltett s kiszrtott vegeket majdnem sznltig tltjk, a fmtett ersen rcsavarjuk, 5 percre fejtetre lltjuk, majd visszafordtva szrazdunsztba tesszk, s abban min. 24 rt hagyjuk dunsztoldni, utna vgleges helyre tesszk.

RECEPTEK - LEKVROK Cseresznye dzsem

Cseresznye dzsem Hozzvalk: • 2 kg cseresznye • 50 dkg cukor Elksztse: A megmosott gymlcsket kimagozzuk s egy lbosba tesszk. Aki szereti a nagyobb gymlcsdarabokat, az egybe hagyhatja, aki nem annyira kedveli, az ledarlhatja a gymlcs felt, mert a cseresznye nem f annyira szt, mint ms gymlcs. A cseresznyt felforraljuk s forrstl szmtva mg legalbb 30 percig egyenletes lngon fzzk. Ha elkszlt, a dzsemet vegekbe tltjk, majd a tett

az vegre csavarva fejtetre lltjuk 10 percre. Ezutn szraz dunsztba tesszk s ott hagyjuk kihlni.

A ksz dzsemet/lekvrt az elksztett vegekbe tltjk gy, hogy az veg csavaros rsznl legyen a lekvrok teteje – vagyis a tet s a lekvr kztt hagyjunk kb. 1/2 cm tvolsgot. A tett szorosan rcsavarjuk az vegekre s a forrsban lv vzbe sorakoztatjuk ket. Elzrjuk alattuk a lngot, a fazkra rhelyezzk a fedt. A csrtlants ezen mdszervel, a lass hts sorn az veg s a tet kztt vkuum keletkezik, gy a leveg eltvozik: tompa csattan hang ksretben a tet szablyosan „rpattan” az vegekre. 14-15 ra elteltvel a mr teljesen kihlt vegeket kivesszk a vzbl.

RECEPTEK - LEKVROK Cseresznye vagy meggylekvr Bodzakocsonya

Cseresznye vagy meggylekvr

Bodzakocsonya

Hozzval: • 1 kg cseresznye vagy meggy • 20-30 dkg cukor vagy mz

Hozzvalk: • 1 kg bodzabogy • 5 dl vz • minden liter ttrt lhez 80 dkg cukor

Elksztse: A cseresznyt mossuk meg, cspgtessk le s magozzuk ki. A kimagozott gymlcst vgjuk apr darabokra, vagy turmixoljuk ssze. Keverjk ssze a mzzel, vagy cukorral s lland kevergets mellett (lass lngon) forrstl szmtva 4 percig fzzk, vgl tltsk sterilizlt befttesvegekbe. Azonnal zrjuk le, majd fordtsuk fejre 5 percre s mr mehet is az lskamrnkba.

Elksztse: Megtiszttjuk a bodzt s vzzel lentve addig fzzk, mg a szemek sztfnek. Ekkor ttrjk, megmrjk. Minden liter ttrt lhez 80 dkg cukrot hozztve az egszet addig fzzk, mg a tnyrra cseppentett l meg nem kocsonysodik. vegekbe tltjk s lektve szrazgzbe (dunsztba) tesszk.

RECEPTEK - LEKVROK Szilvalekvr

Szilvalekvr, melyet tilos megkavarni Hozzvalk: • 4 kg rett besztercei szilva • 40-80 dkg cukor (a gymlcs dessgtl fggen) • fl dl 20 %-os ecet Elksztse: A szilvt megmossuk, kimagozzuk, egy nagyobb ednybe tesszk. Hozzadjuk a cukrot s a fl dl ecetet. 24 rn t letakarva tartjuk, majd feltesszk fni. Forrstl szmtva kb. 5 rn t fzzk kisebb hfokon, a lnyeg, hogy TILOS MEGKAVARNI!

Akkor lesz sr lekvr, ha 1/3-ra sszef a mennyisg. A vgn 15-20 percig folyamatosan keverjk, hogy sztessen a mg egyben lv hj is. vegekbe merjk, majd szrazdunsztban hagyjuk kihlni.

RECEPTEK - LEKVROK Muskotlyos krtelekvr

Muskotlyos krtelekvr Hozzvalk: • 2 kg j minsg, rett krte • 3 dl des, muskotlyos bor • 70 dkg kristlycukor • 3 szem szegfszeg • 1 mokkskanl rlt fahj Elksztse: A krtt megmossuk, meghmozzuk, kicsumzzuk, s darabokra aprtjuk. Lbosba rakjuk, rntjk a bort, beleszrjuk a szegfszeget s addig fzzk, amg az egsz ppess nem vlik. tpasszrozzuk s a lbosba visszatve rszrjuk a cukrot,

a fahjat. Kevergetve kis lngon tovbb fzzk, amg lekvr srsgv nem vlik. A lekvrt kiss lehtjk, tiszta vegekbe tltjk s lgmentesen lektjk. Forrsban lv vzbe sorakoztatjuk ket, 30 percig hkezeljk, majd hagyjuk a vzben kihlni.

Vilmos- vagy csszrkrtbl ksztve a legfinomabb, de fzhetjk tbbfajta krtbl is, mikor milyen kaphat ppen, vagy milyen terem a kertnkben.

RECEPTEK - LEKVROK Eper-mlnalekvr Ribizlilekvr

Eper-mlnalekvr

Ribizlilekvr

Hozzvalk • 1,4 kg eper • 60 dkg mlna • 30 dkg cukor vagy mz

Hozzvalk: • 2 kg ribizli • kb. 50 dkg cukor vagy mz

Elksztse: Az epret vgjuk kis kockkra, majd tegyk egy nagy lbasba. Adjuk hozz a mlnt s a mzet, majd keverjk ssze. lland kevergets mellett forraljuk (lass lngon) majd forrs utn fzzk mg 3 percig. Utna tltsk befttes vegekbe s azonnal zrjuk le, fordtsuk fejre 5 percre s mr mehet is az lskamrnkba.

Elksztse: A leszemezett ribizlit mossuk meg, trjk ssze s ntsnk hozz kb. 5 dl vizet, majd addig fzzk (lass lngon), mg a szemek sztfnek. Utna finom ruhn trjk t s a levt egy zomncozott lbasba fogjuk fel. Minden liter lhez 30 dkg mzet vagy cukrot tegynk, s gyakran kevergetve addig fzzk, mg hideg tnyrra kicseppentve megkocsonysodik. Forrn tltsk vegekbe s msnap, miutn kihlt s bebrsdtt a teteje, ktzzk le.

RECEPTEK - LEKVROK Birsalmasajt Lilahagyma lekvr

Birsalmasajt

Lilahagyma lekvr

Hozzvalk: • birsalma • cukor

Hozzvalk: • 1 kg lilahagyma • 2-3 evkanl olaj • 1 teskanl s • 10 dkg barnacukor • 1 dl balzsamecet • 3-4 evkanl csipkebogylekvr

Elksztse: A birsalmkat mossuk meg langyos vzben, tiszta szivaccsal drzsljk le a brn lv viaszos szszket. Ne hmozzuk! A ledrzslt almkat mg egyszer alaposan mossuk le, negyedeljk, tvoltsuk el a maghzukat, majd forr vzben fzzk ket puhra. Ezutn leszrjk, majd szitn ttrjk. Minden kg-hoz 80 dkg cukrot tesznk. Ezt kveten a birsppet lbasban kavargatva negyed rn t fzzk. Dermedsprba utn lapos formkba tltjk s megdermesztjk. 2-3 htre kitertve s idnknt forgatva meleg helyen megszikkasztjuk s folpackba csomagolva szraz hvs helyen troljuk.

Elksztse: A megtiszttott hagymt vgjuk flbe, majd szeleteljk vkony karikkra. Forrstsuk fel az olajat egy nagy lbasba, majd tegyk bele a felvgott hagymt. Kzepes lngon pirtsuk addig, mg a hagyma szp barnra nem proldik. ntsk r a cukrot, szzuk meg, s tegyk bele a lekvrt. llandan kevergetve proljuk mg tz percig, utna ntsk r a balzsamecetet. Rotyogtassuk mg pr percig, utn szedjk t tisztra mosott lekvrosvegekbe. Zrjuk le jl s lltsuk fejre 5 percig.

BEFTTEK Mzes krte

Mzes krte Hozzvalk: • krte • vz • mz • porcukor Elksztse: Nagyobb, rett, de mg kemny krtket meghmozunk, flbe- vagy negyedekbe vgunk, maghzukat kiszedjk, s fele vz, fele mz keverkben a gymlcsket egszen puhra fzzk. Ezutn szrkanllal kiszedjk a szirupbl, laposra nyomjuk s porcukorral beszrva egyms

mell tepsibe tesszk ket. Az egszet megvajazott fehr paprral letakarjuk – a vajas rsz legyen alul – s gyengn melegtett stben, a st ajtajt nyitva hagyva szrtjuk. Kzben a mzes szirupban jabb adag krtt fzhetnk. Ha a krtket mr mind megfztk, a mzes szirupot egszen srre forraljuk, majd a gymlcsket szrlaptra tve mg egyszer a lbe mrtjuk, ismt szrtjuk (esetleg tllel letakarva a napra tesszk). Ha mr nem ragacsosak – azaz tetejkn a cukor mr szraz – lapos, szles szj vegekbe rakjuk ket, ezutn lektjk s a kamrba, hvs helyre tesszk. Cukrozott gymlcsknt pspkkenyrhez, gymlcsrizshez stb. hasznlhatjuk.

BEFTTEK Fokhagymabeftt

Fokhagymabeftt Hozzvalk: • 1 kg fokhagyma • 20 dkg cukor • 5 szegfszeg • 1 tk s • 1 egsz fahj Elksztse: A fokhagymagerezdeket megtiszttjuk s megmossuk, majd az sszes fent lert hozzvalval 5 percig fzzk. Ezutn vegekbe tltjk s lezrjuk. Forrsban lv vzbe sorakoztatjuk ket, 30 perig hkezeljk, majd hagyjuk a vzben kihlni.

…S AHOGY MG EGSZSGESEBB: BEFZS CUKOR NLKL Srgabarack beftt cukor s l nlkl

Srgabarack beftt cukor s l nlkl Hozzvalk: • majdnem rett srgabarack Elksztse: Az ednyek elksztst a Tartsts tartstszerek nlkl cm fejezetben lertak alapjn vgezzk el. A tetszs szerinti mennyisg, majdnem rett, hibtlan, j minsg srgabarackot tlba rakjuk s annyi vizet ntnk r, hogy bven ellepje, majd fl rt ztatjuk. Ezutn alaposan drzsljk le s vltott vzben addig mossuk, amg teljesen tiszta nem lesz.

Lecspgtetve a barackokat vgjuk flbe, magozzuk ki s rakjuk szorosan kis (egyszeri fogyasztsra elegend) vegekbe. Az vegeket jl tmjk meg a gymlccsel, majd szrazon, lgmentesen kssk le, vagy csavaros tetvel zrjuk le. Tegyk ket p fazkba s az ednyben lv vzzel fokozatosan melegtsk fel. A vz gyngyzstl szmtott 25-30 percig kis lngon forraljuk. Az vegeket a fazkban hagyjuk kihlni, de mg ne vegyk ki, mert msnap s harmadnap a gzlst 15-15 percig meg kell ismtelni. A harmadik gzls utn kevs l kpzdik s a gymlcs kiss megpuhul, de zamata megmarad.

Meggy befzse cukor nlkl

Meggy befzse cukor nlkl Hozzvalk: • meggy Elksztse: Az ednyek elksztst a Tartsts tartstszerek nlkl cm fejezetben lertak alapjn vgezzk el. Csak hibtlan gymlcst hasznljunk, ezrt vlogassuk t a meggyet, majd alaposan mossuk meg, szedjk le a szrt, magozzuk ki, majd tltsk a kiforrzott vegekbe. Szorosan csavarjuk r a tett s helyezzk ket forrsban lv vzbe. A fazkra helyezzk r a fedt, 25 percig hkezeljk, majd hagyjuk a vzben kihlni.

Hasonl mdon lehet az epret, az egrest, a ribiszkt, a mlnt, a szilvt s a paradicsomot is befzni.

BIO BEFTTEK BIO szibarackbeftt cukor nlkl, BIO cseresznyebeftt cukor nlkl

BIO szibarackbeftt cukor nlkl vagy BIO cseresznyebeftt cukor nlkl, avagy BIO befttek cukor nlkl Hozzvalk: • ppen hogy rett, frissen szedett, kemny hs, bio szibarack, cseresznye, meggy, szilva… A feldolgozand gymlcs minden kilogrammjhoz: • 1 dl kifacsart s leszrt citroml, vagy kt gramm borksav a felforralt s langyosra hlt felnt lhez adva A gymlcs hmozsakor s aprtsakor felhasznlt vz minden literhez: • Kt gramm borksav, esetleg citromsav

Elkszts: Az ednyek s gymlcsk elksztst a Tartsts tartstszerek nlkl cm fejezetben lertak alapjn vgezzk el. A gymlcsket forr vzbe mrtva meghmozzuk s azonnal, nehogy megbarnuljon, 1 liter vzet, 1 dl citromlevet, esetleg 2 gramm borksavat/citromsavat tartalmaz oldatba helyezzk. Ezutn a barackokat flbe, vagy szeletekre daraboljuk. Ferttlentett vegekbe tesszk. A tiszta vizet felforralunk, majd hagyjuk kihlni. Az vegeket nem tl forr vzzel gy tltjk fel, hogy a folyadk fels szintje ellepje az szibarackokat, de a perem alatt kb. 2 cm lgrteg maradjon. A ferttlentett tetket lazn tesszk a tetejre.

A nagy fazekat mg resen a hideg tzhelyre tesszk. Elhelyezzk benne a farcsot vagy a konyharuht, majd krben a gymlccsel tlttt vegeket. Annyi meleg vizet tltnk bele, hogy az vegek ktharmada vzben legyen, majd a fazk alatt bekapcsoljuk a hforrst. gyeljnk arra, hogy az vegekben lv folyadk hmrsklete ne emelkedjen 85˚C fl. A gymlcsket kb. 10 percig lgtelentjk, hogy ne sszanak a felnt l felsznn. Az vegeket lgmentesen zrjuk, s 85˚C hmrskleten tartjuk 30 percig, ezt kveten kivesszk ket a fazkbl s kihls utn stt, hvs helyen troljuk.

SZRPK, LEVEK Bodzaszrp

Bodzaszrp Hozzvalk: • 15-20 db bodzavirg • 2 db citrom • 2 kg cukor, • 5 dkg citromsav Elksztse: Keverjnk ssze 2 liter vizet, 15-20 bodzavirgot (nem kell mosni, gyeljnk, hogy tiszta virgot gyjtsnk), 2 db alaposan megmosott szeletelt citromot. 2 napig hvs helyen, vkony anyaggal letakarva – hogy tudjon szellzni – hagyjuk llni. Kzben az egszet tbbszr kevergessk meg, vgl sr szitn szrjk le. Ezutn fzzk ssze 2 kg cukorral, s 5 dkg

citromsavval, majd tltsk vegekbe, s jl zrjuk le.

SZRPK, LEVEK Meggyszrp

Meggyszrp Hozzvalk: • cigny meggy • cukor Elksztse: A legjobb hozz a cignymeggy, ami apr, fekete s a legzamatosabb. A meggyet elszr kivlogatjuk s megmossuk. Magostl sszenyomjuk s lefedve msnapig llni hagyjuk. A levt lecsurgatjuk s minden literhez 80 dkg cukrot tve 20 percig fzzk. Kihls utn vegekbe tltjk s lektjk.

SZRPK, LEVEK Birsalmaszrp

Birsalmaszrp Hozzvalk: • 2 kg birsalma • 1 db citrom • 5-8 szem citromptl • 70 dkg cukor Elksztse: A birsalmkat mossuk meg langyos vzben, tiszta szivaccsal drzsljk le a brn lv viaszos szszket. A ledrzslt almkat mg egyszer alaposan mossuk le. vatosan, les kssel vgjuk ket ngyfel, a kzepkbl metsszk ki a maghzat. A hjat nem kell eltvoltanunk. Tegyk az almkat egy fazkba, ntsnk rjuk annyi hideg vizet, hogy bsgesen ellepje azokat. Majd az egszet tegyk fel fni, s fzzk

hsz percen keresztl, mg az almk puhk nem lesznek. Ezek utn a fazekat vegyk le a tzrl, majd kzi mixerrel prstsk ssze a gymlcsket. Passzrozzuk t a prt egy finomszvs szrn, hogy a birsalmban lv kemny porcok ne kerljenek majd a szrpbe. Amikor ez ksz, az egszet tegyk vissza a tzre, ntsk bele a cukrot, zestsk a citrom kifacsart levvel s a citromptlval. Ha tl sr lenne a szrp, kevske vzzel hgthatjuk. Forraljuk fel, fzzk mg pr percig, utna tltsk tisztra mosott vegekbe. Azonnal zrjuk le s fordtsuk a fejre, vagy az oldalra, hogy a forr szrp sterilizlja a zrkupakot. Pr perc elteltvel mr be is sorakoztathatjuk az lskamrnkba. A birsalma mellett a szrpt kszthetjk birsalma s krte keverkbl is.

Ha szp s mutats vegekbe tltjk a tlire elmentett javakat, egyedi ajndk is vlhat belle.

BIOLEVEK BIO paradicsom ivl

BIO paradicsom ivl Hozzvalk: • rett bio paradicsom Elkszts: Az ednyek elksztst a Tartsts tartstszerek nlkl cm fejezetben lertak alapjn vgezzk el. A befzs napjn a paradicsomokat 15 percig tiszta, hideg vzben ztatjuk, majd ktszer vltott, tiszta vzben megmossuk, feldaraboljuk s a befz fazkba tesszk. lland kevers mellett kb. 70˚C-ra melegtjk, hogy levet engedjen. A ferttlentett vegeket meleg vzzel flig megtlttt tepsibe lltjuk s feltltjk a mg meleg paradicsomlvel. Ezek utn a szintn ferttlentett tetkkel azonnal s lgmentesen lezrjuk.

A nagy fazekat mg resen a hideg tzhelyre tesszk. Elhelyezzk benne a farcsot, vagy konyharuht, majd a paprral, vagy tiszta textillel krbetekert, paradicsomlvel megtlttt vegeket. Annyi meleg vizet tltsnk a fazkba, hogy az vegek ktharmada vzben legyen, majd bekapcsolva a hforrst 30 percig 100˚C hmrskleten tartjuk. Vgl a fazk alatt kikapcsoljuk a hforrst s vatosan kiemeljk az vegeket belle. Megvrjuk, mg kihlnek, majd stt, hvs helyre rakjuk ket. Abban az esetben, ha kuktban sterilizljuk a lezrt konzerveket, akkor azokat a kukta szuszogstl szmtva 8 percig melegtjk, majd kihlsig a lezrt kuktban tartjuk.

ZLDSGEK telzest tlire

telzest tlire Hozzvalk: • 1 kg srgarpa • 1 kg petrezselyemgykr • 1 kg paprika • 1 kg paradicsom • 1 kg hagyma • 2-3 fej fokhagyma • 4 fej zeller • 2 nagycsom zldpetrezselyem • ½ kg karalb • ¼ kg kelkposzta • ½ kg karfiol • 1,2 kg s

Elksztse: Hsdarln ledarljuk a receptben felsorolt zldsgeket s sval sszekeverjk. Egy jszakra llni hagyjuk, majd befttes vegekbe halmozzuk. Felhasznlsi mdja megegyezik a boltban kaphat telzestvel, azzal a klnbsggel, hogy termszetesen ez a keverk tartstszer- s zfokoz mentes. Ha lehetsgnk van r, bio alapanyagokbl is kszthetjk. Brmikor vehetnk belle, de hasznlatnl vigyzzunk az tel szsra. Egsz tlre vitamint biztost szmunkra.

ZLDSGEK Babos zakuszka Sska tlire

Babos zakuszka Hozzvalk: • 1 liter nyri fejtett bab • 5 nagy fej vrshagyma • 2 dl olaj • 10-15 darab paradicsom (vagy hsos zld-) paprika • 1 kg paradicsom nyersen ttrt leve • 3 babrlevl • 1 csokor zldpetrezselyem • s Elksztse: Ss vzben megfzzk, majd leszrjk a babot. Kzben a lngra helyezett vaslapon vagy stben megstjk a paprikt, a kls hrtyjt lehzzuk rla, majd kicsumzzuk. Az olajon vegesre proljuk az aprra vgott vrshagymt, felengedjk a paradicsomlvel, hozzadjuk a kis darabokra

vgott paprikt, a babot. Sval, sszevagdalt petrezselyem zlddel, babrlevllel zestjk. 20 percig proljuk, vegbetlts eltt kidobjuk belle a babrlevelet. Forrn kisebb vegekbe tltjk, tetejre olajat ntnk s lektjk, majd egy napra szrazgzbe (dunsztba) tesszk egy napra.

Sska tlire Hozzvalk: • sska • olaj vagy zsr Elksztse: A megtiszttott sskt tbbszr megmossuk, levt lecsurgatjuk s lbasban addig proljuk (vz nlkl), mg teljesen ppess nem vlik. Flliteres vegekbe tltjk, tetejre annyi olvasztott zsrt vagy olajat csurgatunk, hogy a fzelket teljesen szigetelje, majd lektve a kamrba tesszk.

ZLDSGEK Padlizsnkrm Tlteni val paprika

Padlizsnkrm Hozzvalk: • 50 dkg piros paradicsompaprika • 2 kg vrshagyma • 2 kg rett paradicsom • 8-10 darab padlizsn • 8 dl olaj • s Elksztse: Ledarljuk s az olajban vegesre proljuk a vrshagymt. Kzben a padlizsnt 20 percig stben stjk, majd fa- vagy manyagkssel meghmozzuk, fakanllal ppp keverjk. A hagymhoz adjuk a kicsumzott, ledarlt paprikt, egytt proljuk ket, vgl kzkeverjk az sszetrt paradicsomot. zls szerint megszzuk s

srre fzzk. Forrn kis vegekbe rakva lektjk, s egy napra szrazgzbe (dunsztba) tesszk. Fm eszkzzel ne nyljunk hozz, mert a padlizsn megbarnul tle!

Tlteni val paprika Hozzvalk: • hsos, srga paprika • tolaj Elksztse: A paprikt megmossuk, kicsumzzuk, s szorosan egymsba cssztatva, vegekbe rakjuk. Annyi vizet forralunk, hogy a paprikt biztosan ellepje, majd lehtve rntjk. Tetejre 1-2 mm vastagon tolajat ntnk, s lektjk. Semmi fszer, mg s sem kell bele.

ZLDSGEK Zldbab Zldbab kicsit mskpp

Zldbab Hozzvalk: • zldbab • olaj Elksztse: Megmossuk, felaprtjuk a zldbabot s vegekbe rakjuk. Annyi vizet forralunk, hogy ellepje, majd lehtve a zldbabra ntjk. Tetejre 1-2 mm vastagon tolajat ntnk, s lektjk. Semmi fszer, mg s sem kell bele.

Zldbab kicsit mskpp Hozzvalk: • zldbab • s • citromsav

Elksztse: A zldbabot megmossuk, vgeit levgjuk, ha szksges, jra megmossuk s egszben b, forrsban lv vzbe tesszk, kb. 2-3 percig elfzzk, majd lecsorgatjuk. (A babot nem szeleteljk, legfeljebb flbevgjuk, mert a sok vgsi fellet jelentsen nveli a tpanyag-, de fleg a vitaminvesztesget.) A fz lbl citromos, ss levet ksztnk: 3 liter lhez 1 evkanl st s 1 evkanl citromsavat adunk s felforraljuk. Kzben a babot kb. az vegek hromnegyedig tltjk, majd a felnt levet langyosan rntjk. Az vegeket csavaros fedvel lezrjuk. A hkezelshez nagymret ednyt hasznlunk, melynek aljra tiszta konyharuht vagy vastagabb paprt tesznk. Miutn az vegeket elhelyeztk, megtltjk az ednyt meleg vzzel (ktujjnyira lepje el az vegeket). Az ednyt lefedjk, s a vizet lass, gyngyz forrsig melegtjk. Ezt a hmrskletet 20 percig tartjuk. A hkezels befejeztvel a vzben hagyjuk az vegeket, fedvel letakarjuk. Akkor szedjk ki ket, ha a vz mr teljesen kihlt.

ZLDSGEK Srgarpa sban Nyers pritamin

Srgarpa sban

Nyers pritamin

Hozzvalk: • 1 kg srgarpa • 20 dkg s

Hozzvalk: • 1 kg paradicsompaprika • 20 dkg s

Elksztse: A srgarpkat megtiszttjuk, s egy nagy ednybe felkarikzzuk. Rszrjuk a st s alaposan sszekeverjk. 24 rt llni hagyjuk, majd vegekbe tltjk s lektjk. Mindenbe kivl amibe srgarpt hasznlunk, csak ilyenkor vigyzzunk az telek szsval!

Elksztse: A paradicsompaprikt ledarljuk, sszekeverjk a sval, majd kis vegekbe rakva lektjk. Mindenbe hasznlhat, amibe paprikt, paradicsomot tennnk. Az tel szsra vigyzzunk!

Petrezselyem, zeller is eltehet sval, a lnyeg, hogy minden kilogramm zldsgre 20 dkg st szmoljunk.

ZLDSGEK Zldbors Paradicsom befzse

Zldbors

Paradicsom befzse

Hozzvalk: • 1 kg teljesen friss, hibtlan zldbors • 3 evkanl cukor • 1 mokkskanl s

Hozzvalk: • paradicsom • olaj

Elksztse: Csak teljesen friss s egszen fiatal cukorborst lehet gy eltenni! Amint kiss szrazabb vagy hibs, nem megfelel befzsre. A zldborst kivlogatjuk – megmosni nem kell – azutn hideg vzzel, melybe a cukrot s a st beletesszk, nagyon lassan 25-30 percig fzzk. Kicsit hlni hagyjuk, majd vegekbe rakjuk, rntjk a fzlevt – gy, hogy legalbb kt ujjnyira ellepje –, lektjk s forrstl szmtott fl ra hosszat gzljk. Fontos, hogy lassan, egyenletesen forrjon. Az vegeket a gzl vzben hagyjuk kihlni.

Elksztse: A paradicsomokat alaposan megmossuk, lecspgtetjk. Fogunk egy reszelt s egy tlat, majd elkezdjk lereszelni a paradicsomokat, amihez a reszel nagylyuk rszt hasznljuk. Nagyon gyors mdszer s amikor elfogy a paradicsom, a hja egszben a keznkben marad. A kapott ppet feltesszk fni, ha felforr, kisebbre vesszk a lngot s mg 10 percig fzzk. Ekkor rgtn vegekbe tltjk, a tetejre fl centi vastagon olajat ntnk s szorosan rcsavarjuk a tett, majd 24 rra szraz dunsztba tesszk.

BIOZLDSGEK BIO gyalult tk, patisszon vagy cukkni ecetben

BIO gyalult tk, patisszon vagy cukkni ecetben Hozzvalk: • nagyobb mret sprgatk vagy patisszon, esetleg cukkni • tiszta ivvz A felnt l minden literhez: • 2 dl 10 %-os telecet • s • bio kapor Elksztse: Az ednyek elksztst a Tartsts tartstszerek nlkl cm fejezetben lertak alapjn vgezzk el.

A befzs napjn frissen szedett tkt tisztra mossuk, lehmozzuk, legyaluljuk, megszzuk, de a levt nem nyomjuk ki. Kzepes mret fazkba tesszk s annyi tiszta ivvizet ntnk r, hogy a gyalult tkt a folyadk ellepje. A vz minden literre kt deciliter 10%-os telecetet szmtunk, s a tkhz ntjk. Felforraljuk, majd flpuhra elfzzk. A fszereket a tiszta vegek aljra tesszk s rmerjk a felnt lvel egytt elfztt tkt. A tkkel megtlttt vegeket egy meleg vzzel flig tlttt tepsibe lltjuk. Ezutn feltltjk a megmaradt, nem tl forr felnt lvel vagy forralt vzzel gy, hogy a folyadk fels szintje ellepje a tkt, de az veg pereme alatt kb. 2 cm lgrteg maradjon, majd lgmentesen lezrjuk ket.

Lgmentesen lezrjuk az vegeket a ferttlentett tetkkel. A fazekat mg resen a hideg tzhelyre tesszk s elhelyezzk benne a farcsot, vagy a konyharuht, majd a paprral, vagy tiszta textillel krbetekert, tkkel megtlttt vegeket. Annyi meleg vizet tltnk bele, hogy az vegek ktharmada vzben legyen. Bekapcsoljuk a hforrst, majd vatosan kiemeljk az vegeket a fazkbl. Kihls utn stt, hvs helyen troljuk. Amennyiben kuktban sterilizljuk a lezrt konzerveket, akkor a kukta szuszogstl szmtva 5 percig melegtjk, majd kihlsig a lezrt ednyben hagyjuk az vegeket.

SALTK, SAVANYSGOK, KIEGSZTK Pikns salta

Pikns salta Hozzvalk: • 6-8 db kisebb mret, eltenni val uborka • 1 db kisebb srgarpa • 1 fej vrshagyma • 2 evkanl tolaj • 1 teskanlnyi s • 3 evkanlnyi cukor • 2 dl fehr borecet • 2 teskanlnyi mustrmag • 1 teskanlnyi kurkuma • 6-8 szem egszbors

Elksztse: Az uborkkat mossuk meg alaposan, a srgarpt tiszttsuk meg, uborkagyalun hosszksan szeleteljk fel. Egy nagyobb lbasban hevtsk fel az olajat, adjuk hozz a finomra sszevgott vrshagymt s proljuk pr percig. ntsk hozz az ecetet s a fl liter vizet, majd adjuk hozz a cukrot, st, egsz borsot, mustrmagot s a kurkumt. rdemes a levet megkstolni s ha szksges, utlag zls szerint zesteni. Forraljuk fel, majd tegyk bele a leszeletelt uborkt s rpt. Vegyk le a tzrl s tltsk befttes vegekbe. Zrjuk le jl. Pr nap elteltvel mr fogyaszthat is. Szraz, hvs helyen sokig eltarthat.

Zldparadicsom ecetben Ketchup

Zldparadicsom ecetben

Ketchup

Hozzvalk: • 5 kg zldparadicsom • 1 kg vrshagyma • minden kilhoz 3 dkg s • ecetes cukros l: 3 liter vz 1 liter ecet 10 dkg cukor arnyban

Hozzvalk: • 5-6 kg paradicsom • 1,5 dl 10%-os ecet • 12 evkanl cukor • 3 evkanl s • 1 evkanl rlt bors • ½ teskanl rlt szegfszeg • ½ teskanl rlt fahj • 1 evkanl mustrmag

Elksztse: Fl centis karikkra vgjuk a paradicsomot, vkony szeletekre a hagymt s tlba tve beszzuk. Egy napig llni hagyjuk. Ezutn elksztjk az ecetes-cukros levet s – akr a ftt tsztt – aprnknt kifzzk benne a paradicsom- s hagymaszeleteket, majd szrkanllal kiszedjk, s vegekbe tltjk. A megmaradt levet kihtjk, rntjk s csak msnap ktjk le, mert ha leapadna, utntlts szksges.

Elksztse: Egy 5 l-es lbost tele tesznk hmozott, sszevgott paradicsommal, majd fed nlkl, forrstl szmtva legalbb 1/2 rn t fzzk. Ezt kveten fszerezzk, majd tovbb fzzk, hogy elrjk a kvnt srsget. Forrn vegekbe tltjk, s azonnal, 24 rra szraz dunsztba tesszk.

SALTK, SAVANYSGOK, KIEGSZTK Savany kposzta

Savany kposzta Hozzvalk: • 15 kg gyalult kposzta • 15-20 dkg s • 2 dkg bors • 5 dkg kmnymag • 5-10 babrlevl Ehhez a mennyisghez kell egy 20 literes manyag vdr, de termszetesen lehet nagyobb is. A kmnymagot, babrlevelet kihagyhatjuk, ezekkel zls szerint bnjunk, mindenki annyit tesz bele, amennyi jlesik. Elksztse:

Kb. 10 cm magas kposzta rteget szrunk a vdrbe, megszrjuk a hozzvalk egy rszvel s jl megnyomkodjuk, hogy levet eresszen. Ugyangy jrunk el a kvetkez rteggel is, amg a hozzvalk el nem fogynak. A tetejre tesznk egy rcsot, vagy fedt egy nehezkkel, ami a l al nyomja a kposztt. Letakarjuk, szobahmrskleten tartjuk. Kb. 1 ht mlva levesszk a nehezket s a rcsot, majd megkstoljuk. Ha elg savany s megfelel az zlsnknek, hidegebb helyre tesszk (pl. kamrba, nem fttt pincbe, vagy annak hinyban htszekrnybe), ahol akr 1-2 hnapig is elll. Vigyznunk kell, hogy miutn vettnk a vdrbl, a maradk kposztt mindig l alatt tartsuk, teht a rcsot s a nehezket is tegyk vissza.

Ennl kisebb mennyisget is elkszthetnk. Pl. 3 L-es befttes vegbe elfr 2 fej reszelt kposzta. 1 kg kposzthoz kb. 1-2 dkg s kell. A tbbi hozzvalt – ahogy az a fentiekben is szerepel – zls szerint adagoljuk.

SALTK, SAVANYSGOK, KIEGSZTK Olajban eltett paradicsom Hzi torma

Olajban eltett paradicsom

Hzi torma

Hozzvalk: • 1 kg apr paradicsom • 1 l olaj • friss bazsalikom • 1 tk s

Hozzvalk: • 2-4 db vastag nyers torma • ecet zls szerint (1-2 kanl) • cukor zls szerint (1 kanl) • s 1 -2 nagy csipet • rlt fehr bors 1 nagy csipet

Elksztse: A paradicsomot s a bazsalikomot megmossuk s megszrtjuk. A paradicsomszemekbe fogvjval tbbszr beleszrunk. Tiszta, szraz vegekbe rtegezzk ket, szzuk s felntjk olajjal. Lezrjuk, majd hvs stt helyen troljuk.

Elksztse: A tormkat megpucoljuk, lereszeljk. Elksztjk a cukros, rlt borsos, ecetes vizet – kb fl litert –, melyet a tormra ntnk. Az vegeket lezrva, htben trolva fl napot rleljk s mr fogyaszthat is.

Felhasznlt irodalom:

F. Nagy Angla (szerk.): Rgi s j zek, Magyar Nk Orszgos Tancsa – Kossuth Knyvkiad, 1984 Gabriele Lehari: Hzi tartsts, trols, Cser Kiad, Budapest, 2006 Hmangi Dvi Dszi: A kerttl a konyhig, Ll Kiad, 2009 Katona Zsuzsanna: Bio-befzs - Biokultra fzetek 2., Biokultra Egyeslet, Budapest, 2000 Sigrid Gnther – Eva Maria Lipp: Aszalt gymlcsk s zldsgek, Aszals s receptek, Cser Kiad, Budapest, 2007

 

     
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Elfelejtettem a jelszt
     
Szmll
Induls: 2007-12-05
     
ra
     
G-mail belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
     
Naptr
2024. December
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
     
Webruhzaim
     
Weblapjaim
     
Partnerprogramok
     

Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!