Karcsonyi puha mzeskalcs!
Recept hozzvali:
– 1 kg sima bzaliszt
– 30 dkg porcukor
– 3 teskanl szdabikarbna
– 1 tasak mzeskalcs fszerkeverk
– 30 dkg margarin vagy vaj
– 2,5 dl mz
– 3 tojs
Szraz hozzvalkat sszekevertem, majd hozzadtam a mzet, tojsokat s a vajat, ez utbbit felkockzva mikrba picit megpuhtottam. Villval az egszet nagyjbl sszekevertem, majd kzzel sszegyrtam. Pihentets nlkl lisztes felleten azonnal nyjthat s stemny kiszrval szaggathat. 175 fokos stben kell stni, arra nagyon VIGYZNI meg ne gjen!!! GYORSAN sl! ltalban 8-10 perc alatt megsl, de ha vkonyabbra van nyjtva a tszta, akkor sokkal elbb ksz.
Egy j tancs: n elre telipakolom az sszes tepsimet s folyamatosan stm, mert tnyleg hamar megg ha nem figylnk oda! ;)
Mindenkinek j stgetst s nagyon szp ldott nnepeket kvnok ! :)
Nagyon finom, megstttem egy rendez vnyre tbb adagot s mindenkinek zlett!
forrs:des let
Trs pite
10 dkg cukrot, 18 dkg vajat vagy lehet vegyesen zsrt s vajat, ilyenkor kicsit kevesebb zsiradkra van szksg. (5 dkg zsr + 11 dkg vaj, gy omlsabb lesz), 30 dkg lisztet, 1-2 darab tojssrgjt, 1 fl citrom reszelt hjt, 1 bourbon vanlis cukrot, 1 fl csomag stport, 1 nagyobb kanl tejflt, 1 csipet st gyorsan sszegyrjuk.
Sokig ne gyrd, mert akkor nem marad omls a tszta, csak lltsd ssze!
Fele tsztbl egy 3-4 millimter vastag ngyszget nyjtunk. Megszrjuk egy kevs bzadarval s rtesszk a tr tltelket.
80 dkg trt ttrnk, vagy krmes trt vsrolunk, zls szerint zestjk. Pldul 15-20 dkg cukorral, 1-2 csomag bourbon vanlis cukorral, fl citrom reszelt hjval, 1-2 darab tojs srgjval, szksg esetn lazthatjuk tejfllel, nekem nem volt r szksg. Aki szereti, tehet bele mazsolt is, amit eltte ztassunk be, vagy egy kevs vzben fzzk fel, hogy puha legyen s a szennyezds is lezik rla. bltsk t hidegvzzel! Kihagytam, mert a gyerekek nem szeretik a mazsolt stemnyben.
A trtltelk tetejt megszrjuk bzadarval s rtesszk a tszta msik felbl nyjtott lapot is.
A tetejt kenjk meg tojs fehrjvel, szurkljuk meg a tsztalapot villval.
Elmelegtett stben, szp pirosra stjk. kb. 15-22 perec sttl s a hfoktl fgg.
Nagyon finom omls a tszta, mg msnap is. Ez a recept, egy rgi hagyomnyos tepsihez elg. Ha, a mostani tzhelyek tepsijben stsz, akkor dupla mennyisget kszts!
Aki szereti a tetejt megszrhatja vanils porcukorral.
20 dkg zsr / vagy margarin, vagy vaj, lehet vegyesen is /
Tltelk: zls szerint ki mit szeret, darlt di, mk, lekvr, / a csaldom a gesztenye masszval tltttet szereti a legjobban, a tltelket mindenki gy zesti, ahogyan szereti/
Elkszts: A hozzvalkat sszegyrjuk, ha nem elg a tejfl, akkor tej hozzadsval rugalmas tsztt gyrunk, pohrral kiszaggatjuk, kzept zls szerinti tltelkkel megtltjk, kifliket formlunk bellk, kicsit sszenyomjuk.
Elmelegtett stben stjk 250 co-on. Utna porcukorral elkevert vanlis cukorban megforgatjuk.
Mzes Puszedli
Hozzvalk:
1/4 kg mz
1/2 kg liszt
12 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
1 egsz tojs s 2 tojssrgja
1 kvskanl szdabikarbna
1 kvskanl fahj
1 kvskanl rlt szegfszeg
reszelt narancs, vagy citromhj
Elkszts:
A melegtett mzben feloldjuk a vajat, hozzadjuk a tbbi alapanyagot s simra gyrjuk. 5 percre betesszk a htbe. ha lehlt, knnyen formzhat. 1/2 cm vastaggra kinyjtjuk, formkat szaggatunk belle. 170-180 co-on 12 percig stjk.
A tetejt tetszs szerint dsztjk.
Gyorsan elkszl, nem kemnyedik meg. Dobozban vagy zacskban troljuk.
Linzerkarika:
Hozzvalk:
tszthoz:
200 g liszt,
fl tasak stpor
100 g cukor
1 tasak vanillincukor
fl citrom leve
1 tojs
120 g vaj vagy margarin
Tltelk:
Gymlcsz (lekvr)
Szrshoz:
porcukor
Elkszts:
A lisztet a stporral sszekeverjk, megszitljuk, hozzadjuk a cukrot, a vanillincukrot, a citromlevet s a tojst. A tsztba belegyrjuk a hideg vaj- vagy margarin darabkkat.
A kinyjtott tsztt karikra kiszaggatjuk. A karikk felt kzpen a legkisebb szaggatval kiszrjuk. ( Mr kaphat erre a clra gyrtott linzerszaggat is! )
Kists utn egy-egy egsz s kiszrt korongot gymlcszzel sszeragasztunk. Tetejt porcukorral beszrjuk.
Tipp: Ezen is vltoztattam: elszr elmorzsolom a lisztett s a margarint, utna minden hozzadok, ami a tszthoz kell, rvid ideig gyrom. Egyszerre tbb adagot ksztek. Nlunk az ltalam fztt kajszilekvrt, almalekvrt, a mlna, eper lekvrt szeretik a legjobban.
|