|
Eredeti tiramisu
Hozzvalk 6 szemlyre:
10 dkg tcsokold,
3 db tojs
10 dkg cukor
kb. 8 cl amoretto / mandulalikr/
50 dkg mascarpone ( tejsznbl kszlt des, zsros krmsajt )
1 dl tejszn
1/2 dl feketekv
20 dkg babapiskta
2 evkanl kakapor
Elkszts.
1. A csokoldt finomra reszeljk. Forr vizfrdben a tojsokat a cukorral s 6 cl likrrel sr, habos krmm verjk, majd evkanalanknt beledolgozzuk a mascarpont. Vgl beleforgatjuk a tejsznbl vert kemny habot.
2. A kvt a maradk mandulalikrrel sszekeverjk, s s a babapisktra locsoljuk. Fele pisktval egy tl aljt kirakjuk. A krm felt rsimtjuk, s 5 dkg reszeltcsokoldval megszrjuk. A maradk babapisktt, krmet s csokoldt hasonl kppen rrtegezzk. Legalbb 6 rra, de lehetleg egy jszakra htszekrnybe lltjuk. Kakaporral meghinve knljuk.
(Nem szoktam beletenni a tojs fehrjt! Neknk jobban zlik, ha kihagyom s bitonsgosabb is!!!!!)
Tipp: olcsbb, ha tejszn helyett a tojsok fehrjt verjk kemny habb s azt vegytjk a krmbe. Mascarpone helyett nem szott tejsznes krmsajtot is vsrolhatunk. Kizrlag friss tojsokat hasznljunk! A tiramisut likr helyett mandulaaromval is zesthetjk. tcsokold nlkl is finom.
Somli Galuska
Hozzvalk 10adaghoz:
8 egsz tojs
160 g kristlycukor
120 g lisz
30 g di
20 g kaka
A srgakrmhez:
1 l tej
8 db egsz tojs
130 g liszt
13 g zselatin
165 g kristlycukor
1 db citromhj
5 g vaniliard
13 cl vz
A szrshoz:
165 g mazsola
165 g di
30 g kaka
A locsolshoz:
130 g cukor
400 cl vz
165 cl rum
A csokiszszhoz:
0.5 l tej
150 g kristlycukor
40 g kaka
10 g liszt
3 cl rum
A dzstshez:
150 g tejsznhab
csokireszelk
friss gymlcs
Elkszts:
1. A tojsokat megmossuk, majd egyenknt /stbe/ tlba beletjk, a kristlycukorral habasra keverjk. Majd hozzkeverjk a lisztet, hrom egyenl rszre osztjuk: egy rsz marad pisktnak, egy rszhez hozzkeverjk a dit, egy rszhez a kakat, majd mind a hrmat egy-egy 20x20 cm-es stlemezre egyenletesen elkenjk. (ha nincs ekkora msik is megfelel, ez lenne az idelis mret)
A kzepesen elmelegtett stbe tesszk s gy stjk ki, hogy a st ajtajt picit kitmasztjuk, hogy a sls kzben keletkezett gz eltvozzon. / Modern stknl erre a mveletre nincs szksg!/
2. Amig a pisktk kihlnek elksztjk a locsolshoz a szirupot.
130g cukrot feltesznk 400 cl vzzel forrni, az elejn egy kicsit kevergetjk, hogy a cukor felolvadjon. A forrs kzben keltkezett habot leszedjk, ha kihlt hozzntjk a 165 cl rumot. A dit s a mazsolt kivlogatjuk, a mazsolt feltesszk hideg vzzel forrni, levesszk s lehtjk. A dit durvra darljuk, vagy kssel megvgjuk.
3. Elksztjk a srgakrmet. a tojsokat megmossuk, klnvlsztjuk a fehrjt a srgtl. A srgjhoz kb. 10 cl hideg tejet ntnk, s hozzadjuk a zselatint. A maradk tejet a vaniliaruddal fltesszk forrni, a citromhjat lereszeljk s a liszttel elkeverjk. Majd ezt a lisztes keverket hozzadjuk a tojssrghoz, kzben atojs fehrjbl kemny habot vernk a cukorral. Amikor a tej felforrt, hozzntjk a tojssrgs-liszted keverkhez s utnforraljuk. Amikor felforrt, hozzkeverjk a tojshabot, elszr egy keveset adunk hozz s simra keverjk, majd laza keverssel a tbbi habot is hozzkeverjk.
4. Egy tlba helyezzk a /20x20 cm-es/ pisktt s a rumos sziruppal jl meglocsoljuk, majd erre a krm tbb mint egyharmadt kenjk. Majd a di s mazsola keverknek felt rszrjuk a krmre, rtesszk a csokis pisktt, picit megnyomjuk, hogy hozztapadjon, majd jbl meglocsoljuk a rumos cukorsziruppal. A krm egyharmad rszsnl egy kicsi tbbet rkennk, rszrjuk a maradk dit s mazsolt. Rhelyezzk a dis pisktt, a maradk rumos cukorsziruppal meglocsoljuk s a maradk krmet elsimtjuk rajta egyenletesen, s egy teaszr segtsgvel rszrjuk a kakat, htszekrnybe tesszk.
Kzben megfzzk a csokiszszt. A cukrot a lisztet, a kakat elkeverjk, rntjk a tejet s jl felforraljuk. llandan keverjk, mert knnyen leg. Amikor ksz, tszrjk, lehtjk s hozzkeverjk a rumot. Msfl- kt rai hts utn kt evkanl segtsgvel galuskkat szaggatunk desszerttnyrra vagy vegtnyrra. Meglocsoljuk csokiszsszal, tejsznhabbal, csokireszelkkel, friss gymlccsel dsztjk.
Kkusz kocka:
20 dkg porcukor, 5 dkg olvasztott margarin, 1 tojs, 2 evkanl melegtett mz, ezeket habosra keverjk. 30 dkg liszt 1 csomag stpor 2 dl tej. A hozzvalkat sszekeverjk, zsrozott, lisztezett tepsiben stjk. Ugyan gy mint ahogyan a pisktt stjk. Ha megslt, / kisebb/ kockkra vgjuk. Mz: 25 dkg cukor, 20 dkg margarin, 3 evkanl tej vagy vz, 3 evkanl kaka,a hozzvalkat megolvasztjuk, forrni nem szabad, levesszk hozzkevernk 3 evkanl rumot vagy egy rum aromt. Szrshoz: 2 csomag kkuszreszelk. A kockkat belefogatjuk a kakas masszba s ezek utn a kkuszreszelkbe. Gyorsan dolgozzunk, mer a mz megszilrdul, besrsdik!
gi nni almsa:
Tszta: 25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 2 kvskanl stpor, 2 tojs, A hozzvalkat sszekeverjk. Kt rszre osztjuk. 2 lapot stnk belle. / a tepsi htuljn szoktam stni/
Krm: 1 kg almt kockra vgva, 1/2 liter vzben, 40 dkg cukorral fzzk puhra, majd 3 dl vizet, 3 csomag vanilis pudingot sszekevernk s a forr almhoz ntjk. Visszatve a tzre mg fzzk egy kicsit. Melegen a kislt kt lap kz tesszk. Hlni hagyjuk. pr ra elteltvel, mr szeletelhetjk. A tszta az lls alatt megpuhul.
Kkusz tekercs
Hozzvalk:
tszthoz:
50 dkg liszt
1 darab margarin
2/5 dkg leszt
pici tej
Tltelkhez:
4 darab tojs
20 dkg cukor
20 dkg kkuszreszelk
Elkszts.
A tszta hozzvalit sszegyrjuk. Kinyjtjuk ( 3-4 mm) vastagsgra.
Elksztjk a tltelket.: 4 tojs fehrjt habb verjk 20 dkg cukorral, bele keverjk a kkuszreszelket.
A masszt rkenjk a tsztra, szorosan feltekerjk s 2 jnyi vastagra szeljk.
Lapjval lefel tepsibe rakjuk , megstjk.
A tepsit elzleg ne kenjk ki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
s 6 cl likrrel sr, habos krmm verjk, majd evkanalanknt beledolgozzuk a mascarpont. Vgl beleforgatjuk a tejsznbl vert kemny habot.2. A kvt a maradk mandulalikrrel sszekeverjk, s s a babapisktra locsoljuk. Fele pisktval egy tl aljt kirakjuk. A krm felt rsimtjuk, s 5 dkg reszeltcsokoldval megszrjuk. A maradk babapisktt, krmet s csokoldt hasonl kppen rrtegezzk. Legalbb 6 rra, de lehetleg egy jszakra htszekrnybe lltjuk. Kakaporral meghinve knljuk.
(Nem szoktam beletenni a tojs fehrjt! Neknk jobban zlik, ha kihagyom s bitonsgosabb is!!!!!)
Tipp: olcsbb, ha tejszn helyett a tojsok fehrjt verjk kemny habb s azt vegytjk a krmbe. Mascarpone helyett nem szott tejsznes krmsajtot is vsrolhatunk. Kizrlag friss tojsokat hasznljunk! A tiramisut likr helyett mandulaaromval is zesthetjk. tcsokold nlkl is finom.
Gymlcstorta tszta, ahogy n ksztem.
7.5 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, 2 tojs, 1 csipet s, 15 dkg liszt. 1 teskanl stpor. 2 evkanl tejfl, vaj s zsemlemorzsa a forma kikenshez.
A gymlcst lehet a tsztra rakni de lehet gymlcszzel megkenni, vagy pudingot is lehet altenni, a tetejre zselt, amit szintn sok fle kpen lehet kszteni.
Zselatinbl is lehet, akkor 1 csomag zselatinport hideg vzbe ztatunk, majd 2 evkanl cukorral kikeverjk s 1/4 liter /2.5 dl/ vzzel felforraljuk, hozzadunk 3 evkanl gymlcslevet, majd tovbb forraljuk. Az egsz tltsz legyen.
A zselatint a torta kzeptl ntjk r.
Dszthetjk, mandulval, dival, b tejsznhabbal fogyasztjuk.
J tvgyat."
Most rtam ki a receptes oldalamra, gy dntttem neked is tkldm. "Gymlcstorta tszta, ahogy n ksztem.
7.5 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, 2 tojs, 1 csipet s, 15 dkg liszt. 1 teskanl stpor. 2 evkanl tejfl, vaj s zsemlemorzsa a forma kikenshez.
A gymlcst lehet a tsztra rakni de lehet gymlcszzel megkenni, vagy pudingot is lehet altenni, a tetejre zselt, amit szintn sok fle kpen lehet kszteni.
Zselatinbl is lehet, akkor 1 csomag zselatinport hideg vzbe ztatunk, majd 2 evkanl cukorral kikeverjk s 1/4 liter /2.5 dl/ vzzel felforraljuk, hozzadunk 3 evkanl gymlcslevet, majd tovbb forraljuk. Az egsz tltsz legyen.
A zselatint a torta kzeptl ntjk r.
Dszthetjk, mandulval, dival, b tejsznhabbal fogyasztjuk.
| |