Az albbi recepteket egy kedves ismers hlgytl kaptam Skypen. Egy kevs formzs utn feltltttem ide a honlapomra. J stst minden kedves ltogatmnak. :)
Fekete-erd torta
250 g vaj, feldarabolva
1 evkanl instant kv
375 ml forr vz
200 g tcsokold, feldarabolva
300 g porcukor
375 g finomliszt, 3 kvskanl stporral elkeverve
25 g kakapor
2 tojs
2 teskanl vanliaeszencia
600 ml tejszn
60 ml meggylikr
2x425 g magozott meggy (konzerv), leszrve, megfelezve
Melegtsk el a stt alacsony hfokon. Kenjnk ki egy 22 cm-es tortaformt, s bleljk ki
stpaprral.
Olvasszuk meg a vajat egy lbasban, s keverjk hozz a mr elvegytett kvt s a forr
vizet, majd a csokoldt s a cukrot. Kis lngon, lland kevers mellett fzzk habosra.
ntsk t a keverket egy tlba, s htsk langyosra. Verjk fel elektromos mixerrel alacsony
fordulatszmon, majd hrom rszben tegyk bele a szraz hozzvalkat. Verjk bele a
tojsokat egyesvel, adjuk hozz a vanliaeszencit. ntsk bele az elksztett formba.
Sssk kis lngon kb. 1 s hromnegyed rt. Hagyjuk a tsztt 5 percig a formban, majd
tegyk a strcsra, hogy kihljn. Verjk fel a tejsznt kemny habb. A torta tetejt
igaztsuk egyenesre. Vgjuk a tsztt hrom lapra.
Helyezznk egy lapot egy nagyobb tlra, szrjuk meg a meggy egyharmadval, kenjk meg a
tejsznhab harmadval, majd bortsuk be a kvetkez, tortalappal. Ismteljk meg a rtegezst.
A tetejt szrjuk meg a maradk meggyel, s kenjk meg tejsznhabbal. Friss meggyel vagy
cseresznyvel, illetve csokoldforgccsal dsztsk.
Tz-tizenkt adag lesz belle.
Gazdag csokolds szelet truffle-palstban
Ez a stemny az egyik legtkletesebb desszert vacsora utn
vagy partikon, s akr egy nappal a fogyaszts eltt is elkszthetjk.
Hidegen is tlalhat. Nem tartalmaz lisztet!
6 tojs
110 g barna cukor
400 g olvasztott tcsokold
250 g tejszn
80 ml Cointreau (narancshjjal zestett citruslikr)
Melegtsk el a stt mrskelten melegre. Kenjnk ki alaposan egy 22 cm tmrj
tortaformt, bleljk ki stpaprral. Verjk fel a tojst s a cukrot egy nagyobb tlban
elektromos mixerrel kb. 5 percig, amg krmesen sr lesz. A langyos olvasztott csokoldt
folyamatosan adagolva keverjk hozz, amg egynem keverket kapunk. Fm kanl
segtsgvel vatosan forgassuk bele a mr elvegytett tejsznt s likrt. ntsk a keverket az
elksztett tortaformba. A formt lltsuk egy nagyobb ednybe. ntsk az ednybe annyi
forr vizet, hogy a forma felig rjen.
Sssk mrskelt lngon kb. 30 percig. Lazn fedjk le aluflival, s sssk tovbbi 30
percig. Tvoltsuk el a flit, s hagyjuk a formban kihlni. Helyezzk a stemnyt egy
nagyobb tlra, s lefedve tegyk htbe egy jszakra.
zls szerint kakaporral meghintve tlaljuk.
Tizenkt-tizenngy adag lesz belle.
Tipp: a narancslikrt helyettesthetjk ms likrrel is, pl. mogyorlikrrel vagy akr rummal.
Nagyszeren illik hozz a friss mlna vagy a mlnaszsz. A csokoldval gazdagon bortott
szelet ngy napon tl is trolhat lgmentesen zrd ednyben, htszekrnyben.
Ktemeletes krmes szelet
250 g vaj, darabolva
150 g fehrcsokold, feldarabolva
440 g porcukor
250 ml tej
300 g finomliszt, egy kvskanl stporral elkeverve
1 teskanl vanliaeszencia
2 tojs, knnyedn felverve
2 evkanl kakapor
600 g tejcsokold, durvra vgva
250 ml tejszn
Melegtsk el a stt alacsony hfokon. Kenjnk ki kt 22 cm tmrj tortaformt, s
bleljk ki stpaprral.
Keverjk ssze vajat, a fehrcsokoldt, a cukrot s a tejet egy kzepes lbasban. lland
kevers mellett – forrals nlkl – addig fzzk, amg krmes nem lesz. ntsk t a keverket
egy nagyobb tlba, s hagyjuk hlni 15 percig. A fehrcsokolds keverkbe kzi habvervel
dolgozzuk bele a lisztet, a vanliaeszencit s a tojst. ntsk a keverk felt az egyik
elksztett tortaformba. A maradk keverkbe kzi habvervel dolgozzuk bele a kakaport,
s ntsk a msik elksztett tortaformba. Sssk alacsony hfokon 50 percig. Hagyjuk a
tsztt a formban hlni 5 percig, majd helyezzk strcsra, hogy teljesen kihljn.
Keverjk ssze a tejcsokoldt s a tejsznt egy lbasban, majd lland kevers mellett fzzk
krmesre. ntsk egy tlba, s lefedve tegyk htbe. Idnknt keverjk meg – mindezt
addig ismteljk, amg a krm kenhet, habos llag lesz. Tegynk flre 1 cssznyit belle a
torta tetejnek bortsra. A kihlt tortalapokat vgjuk kett.
Helyezznk egy tortalapot egy nagyobb tlra, kenjk meg fl cssze tejcsokolds krmmel.
A rtegezst ismteljk meg, vltogatva a klnbz szn lapokat. A torta oldalt s tetejt
bortsuk be a flretett csokoldkrmmel.
Tz adag lesz belle.
Csokolds-vajkaramells szelet
25 g kakapor
250 g vaj, darabokra vgva
1 evkanl aranyszirup (helyettesthet mzzel is)
185 g finomliszt, kt s fl kvskanl stporral elkeverve
220 g barna cukor
2 tojs
125 ml tej
Mascarpone krm
250 g mascarpone sajt
300 ml sr tejszn
Karamellaszsz
60 g vaj
110 g barna cukor
60 ml tej
150 g porcukor
Melegtsk elı a stt mrskelten melegre. Kenjnk ki egy jl 20 cm tmrj, mlyebb
tortaformt, s bleljk ki stpaprral.
Szrjuk a kakaport egy nagyobb tlba, s adjuk hozz a tbbi anyagot. Verjk fel alacsony
fordulatszmon elektromos mixerrel, amg jl elvegyl. lltsuk a mixert kzepes
fordulatszmra, s verjk tovbb, amg a keverk szne megvltozik.
Sssk kzepes lngon kb. 1 rt. Hagyjuk a tsztt a formban 10 percig hlni, majd
helyezzk t egy strcsra, hogy kihljn. Egy les kssel vgjuk a tsztt hrom lapra.
Helyezznk egy lapot egy tlra, kenjk meg a mascarpone krm s a karamellaszsz
egyharmadval. Bortsuk be a kvetkez tortalappal. Ismteljk meg a rtegezst, a tetejre is
mascarpone krm s karamellaszsz kerl. Villa segtsgvel mrvnyos mintt alakthatunk
ki. Tegyk htszekrnybe 30 percre, vagy amg a krm megszilrdul.
A mascarpone krm elksztshez kzi habvervel verjk fel a mascarpone sajtot s a
tejsznt, amg krmesen sr lesz.
A karamellaszsz elksztshez melegtsk fel a vajat, a barna cukrot s a tejet egy kis
lbasban. lland kevers mellett – forrals nlkl – addig fzzk, amg a cukor elolvad.
Ekkor vegyk le a tzrl, adjuk hozz a porcukrot, s addig keverjk, amg habos nem lesz.
Tz adag lesz belle.
Tipp: vigyzzunk, hogy ne mixeljk tl a mascarpone krmet, mert megalvadhat.
Habos szelet gazdag csokold meringue-gel
8 tojsfehrje
220 g porcukor
35 g kakapor
2 evkanl pirtott mandulapehely
75 g piros ribizli
120 g mlna
Habos tltelk
55 g rlt mogyor
2 teskanl zselatin
1 evkanl vz
300 g olvasztott tcsokold
8 tojssrgja
1 evkanl kvlikr
600 ml sr tejszn
Melegtsk el a stt alacsony hfokon. Fedjnk be ngy stlapot stpaprral gy, hogy
kb. 23 cm-es tmrj, kerek lapot kapjunk.
Verjnk kemny habb 4 tojsfehrjt. Folyamatosan adagolva adjunk hozz a porcukor felt,
s addig verjk, amg egyenletes, sima keverket kapunk. Forgassunk bele kt evkanl
kakaport. Osszuk szt a keverket a kt stlapra, s egyenletesen kenjk szt a stpapron.
Sssk a legkisebb fokozaton kb. 1 rn t, amg kiszrad. Hagyjuk a stben nyitott ajtnl
kihlni. Ismteljk meg az eljrst a maradk tojsfehrjvel, porcukorral s kakaporral –
sssk meg a mr ismert mdon.
Helyezzk a kerek lapokat egy nagyobb tlra. Kenjk meg a habos tltelk egyharmadval,
majd ismteljk meg a rtegelst. A vgre egy lap kerljn. Tegyk htbe pr rra, vagy
akr egy jszakra.
A habos tltelk elksztshez melegtsk elı a stıt mrskelten melegre. Szrjuk az rlt
mogyort a stlapra, s kzepes lngon pirtsuk kb. 5 percig. ntsk a vizet egy kis tzll
tlba, keverjk bele a zselatint. lltsuk gz fl, s addig keverjk, amg a zselatin elolvad.
Hagyjuk szobahmrskleten kihlni. Keverjk ssze a tojssrgjt, a mogyort, a zselatint,
a csokoldt s a kvlikrt egy tlban.
Verjk fel a tejsznt habb, s forgassuk bele a csokolds keverket. Fedjk le, tegyk
htszekrnybe, amg megszilrdul.
Tz adag lesz belle.
Tipp: ezt a stemnyt a legjobb egy nappal a tlals elıtt elkszteni, s lefedve a htıben
trolni.
Karibi tejberizs
A csoki krmhez:
5 dkg tcsoki
3 dkg tejcsoki
2 ek. rum
0,5 dl tejszn
A tejberizshez:
5 dkg kerekszem rizs
2 dl kkusztej
2 dl tej
1 rd vanlia
3 ek. ndcukor
egy rett mang
Elsknt a csoki krmet ksztem el: forr vz felett megolvasztom a csokikat, hozzadom a
tejsznt s a rumot, a krmet pedig poharakba kanalazom. Ha kihlt, mehet a htbe. A
kvetkez kr a tejberizs: a tejet, kkusztejet, a cukrot s a felhastott vanliard kikapart
belsejt a rddal egytt felforralom. Amikor felforrt, a vanlia rudat kikapom belle, helybe
kerl a rizs. Folyamatos kavargats mellett (s a folyamatos alatt tnyleg folyamatost rtek,
nem nzegetnk kzben e-maileket, mint a kedves kollegina) 25 perc alatt krmesre fzm.
Ha kihlt, kvetheti a csok ikrmet a poharakba. A tetejt pedig a kockra vgott mangval
koronzom, ami ha tnyleg rett, olyan finom, hogy nem kell vele semmit se mvelni. Kt
szemlyes adag.
Tejcsokis korongok
23 dkg tejcsoki
23 dkg finomtatlan ndcukor
2 tojs
3 dkg vaj
3,5 dkg liszt
1 kk. stpor
5 dkg mogyor
10 dkg tcsoki
1 kk. nescaf
csipet s
Gondoltam reproduklom a Chili&Vanilitl kapott korongokat, tejcsokis vltozatban. A
mogyort durvra aprtom - mezzaluna rulez :) -, a csokit s a vajat gz felett sszeolvasztom.
A kt tojst a cukorral fehredsig habverem az elektromos mixerrel (azrt lett 23 deka, mert
jl elnztem egy sorral feljebb :), de vgl gondoltam nem tragdia, mert a ndcukor nem
olyan des, mint a kristlycukor). A nescaft feloldom egy evıkanl forr vzben - utlag azt
mondom, a tejcsokis vltozatbl ezt kihagynm, az tcsokival harmonizl, a tejcsoki melll
ersebben kiugrik az ze - hozzadom a tojsokhoz, az olvasztott csokival egytt. Mehet bele
a mogyor, a liszt, a stpor, a csipet s s a durvra vagdosott tcsoki. A massza megy
flrra a htbe. St 170 fokra elmelegt, tepsi stpaprral kiblel. Az eredeti kt
teskanlnyi masszbl vizes kzzel formzott korongok nagyon sztfolytak s sztlapultak
sls kzben, a kztk hagyott 4-5 centis hely dacra (taln a tbb cukor miatt?), gyhogy
kisebbekre vettem ket. A felhasznlsra vr massza a kztes idket a htben tlti. Egy-egy
adagot 11 percig kell stni, nekem hrom tepsi lett.
Joghurtos csokoldtorta
A tszthoz:
12 dkg tcsokold
18 dkg vaj
20 dkg finomtatlan ndcukor
1 ek vanliaesszencia
3 tojs
1,5 dl grg joghurt
15 dkg liszt
fl csomag stpor
A krmhez:
12 dkg tcsokold
5 dkg vaj
35 dkg porcukor
0,9 dl grg joghurt
tejcsoki a forgcsokhoz
Elsknt a tortaalap kszl el. 200 fokra elmelegtem a stt. A puha vajat a cukorral
habosra verem. Hozzkeverem a vanlit, a felvert tojsokat, a grg joghurtot s a
felolvasztott csokoldt, majd a stporral elkevert lisztet. Stpaprral blelt, kivajazott, 24
centis tmrje kapcsos tortaformba elsimogatom a masszt s 35-40 percre a stbe teszem,
amg meg nem szilrdul a teteje s a tprba jnak mutatja. Rcsra tve hlni hagyom, ha
kihlt, flbevgom. Jhet a krm: a csokoldt a vajjal sszeolvasztom, majd hozzkeverem a
porcukrot s a grg joghurtot, s srsdsig verem. A felt a kt tortalap kz kenem, a
msik felt a torta tetejre. Zldsghmozval tejcsoki forgcsokat gyrtok r.
Aszalt gymlcss s magos csokikupacok
5 dkg aszalt szilva
5 dkg aszalt srgabarack
5 dkg hntolt napraforgmag (lnykori nevn szotyi :) )
5 dkg mogyorbl
5 dkg di
20 dkg tejcsoki
7,5 dkg fehrcsoki
3 dkg tcsoki reszelk
pr darab bannchips
A szilvt, srgabarackot, mogyort s dit apr darabokra vagdosom. A tejcsokit s a
fehrcsokit egytt megolvasztom vzfrd felett, majd az sszes gymlcst s magot
beleszrom. Muffinkapszlikba kanalazom a masszt, a tetejre mehet a csoki reszelk s mg
mieltt tovbbi megjegyzsek rkeznnek a klzetre, a ltvny enyhtse vgett mindegyikbe
belenyomok egy fl bannchipset :). Ha teljesen kihlt, csak akkor mehet a htbe.
Gyors rteges
10 dkg narancsos tcsoki
10 dkg tejcsoki
10 dkg babapiskta
0,5 dl Bailey's
2,5 dl tejszn
10 dkg mascarpone
1 ek. vaj
Elz nap elkszthet, st, elksztend dessgre kszltem, amely projekt bebukott az este
11-ig tart dumlssal. gyhogy aznapra maradt a gyors desszertkszts, amibl ez lett. A
ktfle csokit gz felett sszeolvasztom a vajjal, majd hozzkeverek 0,5 dl tejsznt. A
babapisktkat beletunkolom a Bailey's-be s egy rtegben lerakom, majd rntm a
csoki krmet. A maradk 2 deci tejsznt felverem s sszekeverem a mascarponeval, ez lesz a
harmadik rteg r, ha a csoki kihlt. Ngy szemly desszertje.
Hrom csokis brownie
18,5 dkg vaj
18,5 dkg tcsoki (sok szzalkos, szoks szerint)
16 dkg liszt
27 dkg cukor
6 dkg kaka (nem nestvik :) )
3 tojs
8 dkg tejcsoki
8 dkg fehr csoki
Az tcsokit s a vajat gz felett megolvasztom, majd hagyom kihlni. A tojsokat habosra knnyre
felverem a cukorral (mixer), majd hozzkeverem a csokis masszt. Kveti a kaka
s a liszt. A tejcsokit s a fehr csokit durvra vgom s beleszrom a tsztba. A stt 180
fokra elmelegtem, s a szgletes ednybe nttt masszt addig stm, amg a teteje meg
nem szilrdul. Ez Donna szerint 35-40 perc, nlam 25 volt, igaz, n viszonylag lapos
stformt hasznltam. Kellkpp kalriads ahhoz, hogy ne csak Embert, hanem a
munkahelyi szobatrsamat is hizlaljam vele :).
Dits csoki puding meggyel
1 dl tej
3 g natr kakapor
10 g csokold z (nem destett) pudingpor
mestersges destszer
nhny szem meggy vagy cukormentes meggybeftt
A pudingport kevs hideg tejben elkeverve negyed rig llni hagyjuk, hozzkeverjk a
kakaport s a mestersges destszert. E masszt vatosan, lland kevers mellett
sszemelegtjk a felforralt tejjel. Tlkban, lehtve tlaljuk, pr szem friss, fagyasztott vagy
konzerv meggyel, mentalevlkvel dsztjk.
Csoki goly gyerekeknek
25 dkg piskta
10 dkg tcsokold
8 dkg margarin
2 evkanl tortadara
2 evkanl kaka
2 evkanl porcukor
A pisktt sztmorzsoljuk, majd robotgppel simra dolgozzuk. A csokoldt aprra
trdeljk, s vzgzben megolvasztjuk. Mly tlban a pisktt az olvasztott csokival s a
margarinnal simra keverjk. A masszbl 30 kis golyt formlunk. 10 golyt
szr csokoldba, 10-et kakaba, 10-et pedig porcukorba forgatunk. Tlalsig htben
tartjuk.
Csokolds palacsinta epres csokikrmmel
A palacsinthoz:
5 deka vaj
18 deka liszt
2 deka cukrozatlan kakapor
3 deci tej
2 deci sznsavas svnyvz, vagy szda
2 tojs
1 evkanl cukor
olvasztott vaj a stshez
Az epres csoki krmhez:
20 deka eperkrmmel tlttt csokold
3 deci + 3 evkanl tej
2 tojssrgja
2 evkanl cukor
2 evkanl liszt
25 deka eper
A vajat megolvasztom s flreteszem, hogy kihljn.
A lisztbe beleszitlom a kakaport, aztn a tejbe belentm az svnyvizet s a kihlt
olvasztott vajat.
A tojsokhoz hozzkeverem a cukrot, majd a tejes - svnyvizes-vajas l felvel felhgtom
A palacsintatsztba belevegytem a kakaporos lisztet, aztn kzi habvervel folyamatosan
kevergetem, mikzben hozzntm a folyadkot.
A ksz tsztt fl rra htbe teszem pihenni.
A palacsintkat a szoksos mdon megstm, de a serpenyt sts kzben olaj helyett
olvasztott vajjal kenem ki.
A darabokra trt epres csokit 3 deci tejjel gz fltt megolvasztom
Amg a csoki beleolvad a tejbe, kzi habvervel simra keverem a 2 tojssrgjt a cukorral, a
liszttel s 3 evkanlnyi tejjel.
A meleg csokis tejet folytonos kevers mellett hozzntm a tojssrgs - cukros lisztes
pphez, majd az egszet ttltm egy kis lbosba
Az ednyt gyenge tzre lltom s a csokis krmet kzi habvervel addig kevergetem, mg
besrsdik.
Az epret nhny szem kivtelvel aprra vgom s a gymlcsdarabkkat a csoki krmhez
keverem.
A ksz palacsintkat megtltm az epres csokik rmmel aztn hromszgekbe hajtva
elrendezem ket egy tlon. Tejsznhabbal s a flretett eperszemekkel dsztem.
10-12 palacsinta lesz belle.
Illatos csoki krm
5 dl tejszn
25 dkg tcsokold
15 dkg cukor
6 tojssrgja
2 szem szegfszeg
2 citrom (hja)
A szegfszeget a tejsznbe dobjuk, felforraljuk, majd a tzrl levve beletesszk a darabokra
trt csokoldt, s feloldjuk. A tojs srgkat a cukorral habosra keverjk, s a
csokold krmhez adjuk. Poharakba adagoljuk, s legalbb kt rra htbe tesszk. A tetejt
cukros vzben 5 percig forralt citromhjcskokkal dsztjk.
Alms pisktagombcok csoki ntettel
A piskthoz:
6 tojs
6 evkanl cukor,
6 evkanl liszt
1/2 csomag stpor
A tltelkhez:
15 dkg cukor
3 dl vz (a sziruphoz)
kb. 4-5 dl vz (az almaprhez, az almk nagysgtl fggen)
1 citrom
1 narancs
2 fahj (egsz)
10 szem szegfszeg
8 alma
A piskthoz a tojs srgkat a cukorral keverjk habosra, majd a liszttel keverjk ssze,
adjuk hozz a stport. Laztsuk a tojs fehrjbl vert habbal, majd stpaprral kiblelt
tepsiben 160-170 C-on sssk meg a pisktt. A tltelkhez a cukorbl s a vzbl fzznk
szirupot, a citrom s a narancs hjt reszeljk bele. Jhet mg az egsz fahj s a szegfszeg
is. 5 percig forraljuk, majd szrjk le. A meghmozott almt kockzzuk fel, s kln cukros,
fahjas vzben fzzk szt. A ksz pisktt vgjuk 3 lapra. Tegyk mly ednybe az els
lapot, locsoljuk meg a sziruppal, s kenjk r az almapr felt. Helyezzk r a kvetkez
lapot, locsoljuk meg azt is, kenjk r az almt, majd az utols lapot is tegyk r, s ntsk le a
sziruppal. Tegyk htbe nhny rra, hogy az zek sszerjenek. A kihlt alms pisktbl
tegynk gombcokat a tnyrokra, s locsoljuk meg csokoldntettel.
Tejsznes Csoki torta
5 tojssrgja,
10 evkanl kristlycukor,
5 evkanl vz,
5 kanl tolaj,
Krm
4 dl tej,
1 csomag Vanlis pudingpor,
6 evkanl cukor,
3 evkanl kakapor,
4 evkanl liszt,
5 dkg tcsoki felolvasztva,
2 db tojssrgja.
Ebbl sr krmet fznk, majd miutn kihlt, 15 dkg rmval elkeverjk.
Oldalra:Babapiskta
A hozzvalkat habosra keverjk, majd hozzadunk 2 evkanl kakat, 8 evkanl lisztet
melyben 1/2 csomag stport elkevertnk s vgl a tojsok felvert habjt melybe 1 evkanl
porcukrot tettnk.
Kikent, kerek tortaformba (26 tmrj) ntjk s elmelegtett stben 180 fokon tprbig
stjk. Ha kihlt kettvgjuk. A tortt megtltjk a krmmel, az oldalt s a tetejt is
bekenjk krmmel. Az oldalt krberakjuk babapisktval. A tetejt tejsznhabbal dsztjk
|