10 dkg zsemlemorzsa ( morzsa helyett lehet 2 dl tejfl, vagy morzsa is tejfl is!)
porcukor
Elkszts: a recept szerint: legalbb 1 nappal korbban sszegyrjuk az ttrt trt a bzadarval, a tojsokkal meg egy csipet sval. s llnihagyjuk, hogy a dara jl megszvhassa magt.
Tlals eltt vizes kzzel kis gombcokat formlunk belle s lobogva forr ss vizbe kifzzk. Legalbb 5 percig kell kis lngon forralni, de mg akkor is ajnlatos egyet kettvgva megkstolni, hogy t ft-e?
Az olajon vagy vajon megpirtjuk a zsemlemorzst, s ebben forgatjuk meg a leszrt gombcokat.
(Sokan nem pirtott zsemlemorzsval szeretik, inkbb elkeverik a tejflt olvasztott vajjal, meg kevs porcukorral, megmelegtik, de csak langyosra s ezzel locsoljk meg a kiftt gombcokat.)
Tipp:
Amennyiben, 1 nappal elbb nem gyrod ssze a dart a trval s a tojsokkal, akkor a tojsfehrjt verd habb, s gy add a masszhoz. 1-2 rt pihentesd s kifzheted. gy nagyon knny finom gombcokat lehet kszteni. A csaldom prtott zsemlemorzsval s vaj nlkl meglangyostott tejfllel s zls szerint cukorral/porcukorral fogyasztja./
Prbld ki
Zsemlemorzst kezd el pirtani vajon, szrj hozz barnacukrot, lassan adagolva, pirtsd tovbb s adj hozz 1 csomag Bourbon vanilis cukrot, ha szksges mg egy kevs barnacukrot s pirtsd kszre. /Ne pirtsd tl sttre, mert keser lesz, arra is gyelj, hogy lassan fokozatosan adagold a cukrot s ne cukrozd tl, mert sszeragadhat s megkemnyedik az egsz morzsa.) Ha, mindent jl csinltl, akkor nagyon finom morzst kapsz, ezt teheted a gombcokra, minden "des " (Tr, szilvs, lelvros, csokis, stb) gombcnl hasznlhat.)
Mglyaraks
Hozzvalk:
20 dkg vajaskifli vagy kalcs
3 tojs
1/2 liter tej
10 dkg cukor
3 dkg vaj
10 dkg darlt di
10 dkg mazsola (mazsola helyett beftt cserezsnyt vagy meggyett is adhatunk, esetleg vegyesen is)
1/2 dl rum
1/2 kg alma
3 kanl barackz
Elkszts:
Az 1-2 napos stemnyeket karikra vgjuk, a tojs srgjt a cukorral s olvasztott vajjal elkeverjk, hozzadjuk a tejet, s a felszeletelt stemnyekre - amit, elzleg egy mly tlba helyeztnk- rntjk. Egy ideig benne ztatjuk.
Egy szlesebb tzll tlat megzsrozunk s az tzott stemnyt belerakjuk, meghintve a rumba ztatott mazsolval ( meggyel, vagy cseresznyvel), dval. gy rtegezve lerakjuk. Az almt vkony szeletekre vgjuk s a tetejt ezzel bebortjuk. J meleg stben 30 percig stjk.
Kzben a tojsfehrjkbl habot vernk, hozzadjuk a baracklekvrt s a megslt tszta tetejre ntjk, elsimtjuk. 10-15 percig gyenge tznl mg addig stjk, amg a hab jl felemelkedik s kiss megpirul. Tzll tlban tlaljuk, vagy ha tepsiben sl, kockkra vgva, szedlapttal adagoljuk.
Gofri:
Hozzvalk:
25 dkg liszt
17 dkg porcukor
1 vanlis cukor
20 dkg margarin
½ csomag stpor
4 darab tojs
1 dl tej
Fl citrom reszelt hja
A stshez olaj -s gofri st-
Elkszts:
A tojsok srgjt a cukorral s a vanlia cukorral, margarinnal s a citromhjjal habosra keverjk. Hozzadjuk a lisztet, amibe belekevertk a stport s a tejet.
(Vigyzzunk, hogy ne legyen csoms!)
A tojsok fehrjt habb verjk s vatosan a masszba, forgatjuk.
A stt felhevtjk, bekenjk olajjal, mernk a stbe a tsztbl, megstjk.
A mveletet addig ismteljk, amg tart a tsztbl.
Natr is finom, de zls szerint fogyaszthatjuk pudinggal, valamilyen krmmel, tejsznnel, olvasztott, reszelt csokoldval, gymlccsel, stb. Kinek-kinek az lse s fantzija szerint.