A hozzvalkat sszekeverjk, kzepes mret lisztezett, zsrozott tepsibe ntjk. A tetejre valkat kikeverjk, evkanllal rcsurgatjuk s elsimtjuk a tetejn. Forr stben kzepes lngon szp pirosra stjk. (Kb : 40 perc)
n stpapron stttem!
Forr almstska
1/2 kg leveles tszta, 1 kg alma, 1 csomag vanlis pudingpor, 8 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, fahj
Az almt megpucoljuk, lereszeljk s megszrjuk a cukorral. llni hagyjuk. Kzben kinyjtjuk a leveles tsztt, 8 rszre osztjuk, az egyik felket nhny helyen bevagdossuk.
Az almt kicsavarjuk, s lassan prolni kezdjk. A levt elkeverjk a vanlis pudinggal. Amikor az alma megproldott, megszrjuk kevs rlt fahjjal s a vanilis cukorral, s rntjk az almalvel elkevert pudingport. Srre fzzk, kicsit kihtjk, a tsztra kupacokat tesznk, a tszta szleit megkenjk tojssal s sszehajtjuk. A szleket jl lenyomkodjuk.
Kvlrl is megkenjk tojssal, elmelegtett stben pirosra stjk.
Elkszts: A tszta sszetevibl kzzel vagy gppel kelt tsztt gyrunk. Ezutn kb. 30-40 percet kelesztjk.
Egy 26 cm-es tortaformt kivajazunk vagy stpaprral kiblelnk. (az aljt is) Keverjk ssze a darlt dit s a kristlycukrot.
Ha a tsztnk megkelt, nyjtsuk ki kb. egy – msfl centi vastagsgra s egy kisebb pogcsa szaggatval szaggassuk ki a tsztt. A kiszaggatott tsztkat mrtsuk bele egy villval az olvasztott margarinba s forgassuk meg jl a cukros diba. Ezutn tegyk szorosan a tsztadarabokat a tortaformba s szrjuk a tetejre a maradk cukros dit. gy kelesszk mg jabb 30 percig.
Elmelegtett stben 170 fokon, 25-30 perc alatt kszre stjk.
Vanliasod : 4 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 csomag vanlis cukor vagy 1 vanliard belseje, 4 db tojssrgja, 8 dl tej
Elkszts : A cukrot, vanliscukrot s a lisztet egy tzll tlba tesszk, jl sszekeverjk. Hozzadunk 1 dl tejet s a 4 db tojssrgjt. Ezt csommentesre keverjk. A maradk tejet felforraljuk (ha vanlia rudat hasznlunk, akkor itt tegyk bele a tejbe). Ha felforrt, akkor lassan adagolva, folytonos kevers mellett adjuk hozz a tojssrgs alaphoz. Kis lngra tve srtsk be a sodt. Tipp: n ezt a mikrban csinltam, kb. 2 perc volt az egsz, kzben ktszer megkevergettem. Nem kellett attl flni, hogy leg az alja!
Nagyon finom, puha! Vigyzzunk, hogy ne sssk tl, mert akkor kiszradhat a teteje! Az aranygaluska csak frissen j!!!
Ezeket 2 percig fzzk, tzrl levve beletesznk 1 evkanl kakaport, 40 dkg lisztet, melyhez egy zacsk stport kevernk. Tsztv dolgozzuk, kt lapot (kb. 30*25 cm-es) formlunk belle s stpapros tepsin vilgosra stjk. Lgkeverses stben 180 fokon kb. 15 perc a stsi id.
Tltelk : 0.5 L tej, 5 dkg vanlis pudingpor. Ezt a szoksos mdon sszefzzk.
20 dkg vajat 20 dkg porcukorral kikevernk s a kihlt pudinggal sszekeverjk. Izls szerint rummal zestjk. /kb.1/2 dl/
20 dkg babapiskta,1 meggy aroma.
Egy tlban sszekevernk tejet egy kis rummal, s a meggyaromt, amibe majd belemrtogatjuk a babapisktt.
Az egyik lapot megkenjk a krm felvel, majd a babapisktt bele mrtjuk egyenknt az elzekben lert rumos meggyaroms tejbe, s kirakjuk vele a krmmel megkent lapot.
Majd jra krm kvetkezik, s erre a msik mzes lap.
A tetejt thzzuk olvasztott csokoldval, s a htbe rakjuk msnapig. Csak msnap szeleteljk, mert addigra puhul meg rendesen a mzes lap!
Ezt a folykony masszt egy rig pihentessk a konyhban. (nem htben)
Utna keverjnk hozz 70 dkg lisztet s kzzel dolgozzuk ssze, gyrjuk tsztv. Gmblygessnk kicsi golykat a tsztbl, s stpapiros tepsin, forr stben sssk vilgossrgra. n a golykat sts eltt tenyrrel egy kiss lelaptottam. Nagyon vigyzzatok, hogy ne ssstek tl a golykat, mert akkor utna mr szraz lesz a sti. ppen csak egy kis sznt kell kapnia stskor.
Ezutn a stbl kivve, mg melegen egy kssel vagy kvskanllal kivjtam a flgmbk kzept.
A tltelkhez egy fmednyben 20 dkg vajat gz fltt, 3 egsz tojssal s 6 dkg cukorral krmm fzznk. Adjuk hozz a kivjt flgmbk kzept, rumot s egy ppos evkanl baracklekvrt. Sznezzk meg kakaporral. Tltsk be a barackokat s illesszk ssze.
A sznezshez a piros s a zld telfestket egy kevs langyos vzben feloldjuk s ecsettel fessk be a barackok egyik oldalt elszr pirosra, majd forgassuk azonnal kristlycukorba. Majd ezutn a msik felt pedig zld sznre s szintn cukorba.
Nhny tipp: a flgmbk kivjst fontos, hogy mg melegen vgezzk! Ha pr el is trik belle, nem gond, mert j lesz a tltelkbe.
Nem szraz, finom omls! Dsztshez zld levlkt, vagy szegfszeget is hasznlhatsz.
A dit durvra sszevgni, a citromot alaposan megmosni, lereszelni a hjt, levt kinyomni, tszrni. A stt 180-200 fokra bekapcsolni. A vajat habosra keverni a porcukorral, majd bele a citromhj s l, egyenknt hozzadni a srgjt, majd tbb rszletben beledolgozni a lisztet (lehet, hogy egy kicsivel tbb kell hozz, mint ez elrt; jl formzhatnak kell lenni a tsztnak).
Dinyi adagokat kiszaggatunk, kzzel golyv formljuk, majd a kiss felvert fehrjbe, majd diba forgatjuk (elg csak a tetejt). Tepsibe rakjuk (nem tl kzel egymshoz), s ujjheggyel a kzepbe lyukat frunk. Max. 15- 20 percig stjk, szp vilgos sznre. Kivesszk a stbl, majd azon melegben a kis krterekbe savanyks lekvrt tesznk. Fmdobozban trolhatjuk, de mindegyik emeletre tegynk stpaprt, hogy a golyk ne ragadjanak ssze. Ha kicsivel tbb citromot tesznk bele, kellemesen pikns, kiss savanyks z stit kapunk.
A margarint gpi habvervel simra keverjk a porcukorral, egyesvel hozzadjuk az egsz tojsokat, majd a van. cukrot s a reszelt citromhjat. A stport a liszttel elkeverjk. A tojsos masszhoz keverjk a stporos lisztet.
Ennek a massznak a negyedt kln vesszk s kakaport szitlunk bele.
A srgn maradt masszt a stpaprral blelt tepsibe ntjk, rkanalazzuk a kakas masszt s mrvnyozzuk. Ennek a tetejre osszuk el a pudingot s azt is mrvnyozzuk (n villval csinltam)
180 fokon kb. 30-35 perc alatt kszre stjk. A stbl kivve, mg forrn szrjuk meg bven kkuszreszelkkel. 36*27 cm-es tepsiben stttem.
Ha nagyon krmesre szeretnnk, akkor keverhetnk 2 pudingot 8 dl tejjel is!
Elkszts:
A stporos, szitlt lisztet sszemorzsoljuk a margarinnal, hozzadjuk a cukrot, kakat, tojsokat, s sszegyrjuk. 2 lapra nyjtjuk. Az egyiket kikent, lisztezett kzepes tepsibe fektetjk. A kkuszos tltelk hozzvalit sszekeverjk gy, hogy ne trjk ssze a habot, rntjk a tsztra. Erre jn a tszta msik fele, s elmelegtett stben kistjk.
A kihlt tsztra jn a srga krm: Ehhez a tejet felforraljuk, felntjk vele a liszttel, cukorral elkevert tojssrgjt, s srre fzzk. Ha kihlt, elegytjk a habosra kavart Rmval. Tetejt tortabevonval lentjk.
Burkifli
Hozzvalk: 1 csomag bolti leveles tszta
Tltelk: 2 db tojsfehrje, 12 dkg cukorral felverve s sszekeverve 6 dkg dival s kevs fahjjal.
A tsztt tglalap alakra kinyjtjuk.
Hosszban 3 rszre osztjuk. A felvgott rszek fels felre rhelyezzk a dis–habos masszt. Feltekerjk ket. Lekenjk tojssal. Vgl a cskokat megfelezzk s kifli formt formzunk belle. A tetejt darlt dival szrjuk. 6 db kifli lesz belle.
Elmelegtett stben 200-220 fokon stjk.
Darzsfszek ( Latsia )
2 dkg lesztt 2, 5 dl tejben 4 dkg cukorral felfuttatunk, majd hozzadunk 2 tojs srgjt, 15 dkg margarint, egy csipet st s 40 dkg lisztet. Jl kidolgozzuk, majd 45 percig langyos helyen kelesztjk. Kels utn kilisztezett nyjtdeszkra bortjuk a tsztt, s 1 cm vastagra, tglalap alakra nyjtjuk. 10 dkg vajat vagy margarint 14 dkg cukorral habosra kevernk, s a kinyjtott tsztra kenjk, 10 dkg durvra trt dival megszrjuk s feltekerjk, mint a bejglit. Majd 3 cm szles darabokra vgjuk s kivajazott tepsibe lltjuk, egymstl 2 cm tvolsgra. Ezutn 30 percig meg kelesztjk, majd kzepesen meleg stben stjk. Kzben 5 dkg cukrot, 1 dl tejben feloldunk, hozztesznk 1 csomag vanlis cukrot, s ezzel meglocsoljuk amikor mr pirulni kezd. Ezutn mg 15 percig stjk. Ha elkszlt, stemnyes tlra szedjk, vanlia sodt knlhatunk mell.
Anyukm megjegyzsei: darlt dival csinlja, nem darabolttal, amikor a feltekert nyers tsztt felszeleteli, gy teszi a tepsibe a tekercseket, hogy a vgket picit aljuk hajtja, ettl a sls kzben kiszivrg cukros di nem g oda.
Latsia:
- a tsztjnak igen lgynak, de azrt dolgozhatnak kell lennie. - ha tl lgynak rzed, nyugodtan tegyl bele meg egy kis lisztet, semmit nem ront rajta, - s locsold meg felttlenl sls kzben /amikor pirulni kezd / azzal a cukros tejjel, mert nagyon finom lesz tle!
Elksztse:
A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzadjuk a tojst, a tojssrgkat, cukrot, vanlis cukrot, a darlt dit s a reszelt citromhjat. A tsztt sszegyrjuk, s 30 percre hideg helyre tesszk pihenni. Ezutn lisztezett deszkn kinyjtjuk, korongokat szaggatunk belle, melyeket kifli alakban sszetekernk.
Stpapron elmelegtett stben 10 percig stjk 180 C fokon. Mg melegen kristlycukorba vagy porcukorba forgatjuk.