vitamin06.gportal.hu
vitamin06.gportal.hu
Men
     
Stemnyes kpes knyv

 

     
Stemnyek
     
Haltelek
     
Italok
     
telek
     
Szveg fordt

Online fordt

 

Szveg:

 

Irny:

 
http://onlinefordito.micom.hu/
     
Haltelek

A Drtpostagalamb recepttrbl vannak a receptek.

Haltelek

Lekzlte: Almsi Edina

Halszl * Fischsuppe

Szerkesztette: Klement Andrs

Tartalomjegyzk

Haltelek........................................................................................................................... 1

 

Bevezets........................................................................................................................... 4

 

Halszlreceptek............................................................................................................... 4

 

Dunai halszlk.................................................................................................................. 5

 

Mirt is eszik tsztval a dunai halszlt?.......................................................................... 5

 

Mirt nem passzrozzk a dunai halszlevet?................................................................... 5

 

Mi is a lnyege a magyar halszlnek?............................................................................ 5

1. A hal............................................................................................................................ 5

2. A hagyma................................................................................................................... 5

3. A paprika.................................................................................................................... 6

 

Receptek:.......................................................................................................................... 6

Bajai halszl 1............................................................................................................... 6

Bajai halszl 2. (B. Farkas Tams).................................................................................. 6

Dunai halszl 3 (Dunajvrosiasan).............................................................................. 7

Dunai halszl vegyes halbl 1...................................................................................... 7

Dunai halszl vegyes halbl 2...................................................................................... 7

Paksi halszl.................................................................................................................. 7

Dunakmldi halszl 1.................................................................................................. 7

Dunakmldi halszl 2.................................................................................................. 7

Halszl halszosan........................................................................................................ 8

Dunapentelei halszl (Gregor szerint).......................................................................... 8

Bcskai halszl.............................................................................................................. 8

Pontypapriks................................................................................................................. 8

Amurpapriks................................................................................................................. 8

Halszl a magam mdjn (l tsztval)...................................................................... 9

Fajszi halszl (egyszer mdon).................................................................................... 9

Rvfalusi regs halszl 1............................................................................................... 9

Rvfalusi regs halszl 2............................................................................................... 9

Rvfalusi regs halszl 3.............................................................................................. 10

 

Tiszai halszl receptek................................................................................................... 10

Tiszai halszl 1. (szegedi)............................................................................................. 10

Halszl Gregor - mdra............................................................................................... 10

Szegedi halszl (rgi recept)...................................................................................... 10

Szegedi halszl (Nagy Pista)....................................................................................... 11

Szegedi halszl (Tutsek Anna)..................................................................................... 11

Szegedi halszl (Vizvri Mariska)................................................................................. 11

A szegedi halpapriks (Zilahy gnes 1892)................................................................... 11

Halpapriks szegediesen (rgi recept)......................................................................... 12

Halpapriks (Mra Ferencn)....................................................................................... 12

Halpapriks ms mdon (Mra Ferencn).................................................................. 12

 

Balatoni halszl receptek.............................................................................................. 12

Balatoni halszl 1........................................................................................................ 12

Balatoni halszl 2........................................................................................................ 12

Balatoni halszl 3........................................................................................................ 13

 

Al-dunai halszl............................................................................................................. 13

Al-dunai halszl........................................................................................................... 13

 

Egyb halszlevek s hallevesek.................................................................................... 13

Halszl (Krdy Gyula).................................................................................................. 13

Halikraleves 1................................................................................................................ 13

Halikraleves 2................................................................................................................ 13

Pontyleves (Czifray Istvn 1840-bl).............................................................................. 14

Halleves olaszosan (Czifray Istvn 1840-bl)................................................................. 14

Korhelyhalszl............................................................................................................. 14

HALSZL 1.................................................................................................................... 14

Halszl Jlia mdra..................................................................................................... 15

Halszl 2...................................................................................................................... 15

Halszl 3...................................................................................................................... 15

 

A halszl vltozatai........................................................................................................ 16

Szegedi halszl............................................................................................................ 16

Korhely halszl............................................................................................................ 16

Kalocsai halszl........................................................................................................... 16

Paksi halszl................................................................................................................ 16

Solya fle halszl......................................................................................................... 16

BOSZORKNYSZIGETI BATYUS HALSZL........................................................................ 16

KORHELY HALSZL 2.................................................................................................... 16

NAGYBARACSKAI HALSZL SOBRI JSKA MDRA...................................................... 17

Szegedi halszl 3......................................................................................................... 17

Halleves........................................................................................................................ 17

 

Ksztelek........................................................................................................................ 18

Tejfls ponty................................................................................................................ 18

Amur papriksan.......................................................................................................... 18

Halprklt (Vzvri Mariska)........................................................................................... 18

Halpapriks (Vzvri Mariska)........................................................................................ 18

Papriks ponty (Krdy Gyula)....................................................................................... 18

Harcsa kkre fzve....................................................................................................... 18

Csuka kposztsan....................................................................................................... 18

Fogas molnrn mdra................................................................................................ 19

 

Halkocsonya.................................................................................................................... 19

Halkocsonya (Krdy Gyula).......................................................................................... 19

 

Tepsis haltel.................................................................................................................... 19

Rcponty (Krdy Gyula)............................................................................................... 19

 

Slt haltelek.................................................................................................................... 19

Rntott ponty................................................................................................................ 19

Hideg rntott hal pcolsa (Vzvri Mariska)............................................................... 19

Fokhagyms ponty....................................................................................................... 19

Roston slt sll............................................................................................................. 20

Fogas la Krdy........................................................................................................... 20

Szalonns hal................................................................................................................ 20

Srban slt krsz......................................................................................................... 20

 

A halszl humora........................................................................................................... 20

 

 

Bevezets

 

Amit eddig minden halszl receptbl hinyoltam, szemrmesen, nagy vben megkerlik az alapl ksztsnek mdjt, csupn nagy ltalnossgban emltik, hogy tegyl bele ezt, azt, amazt, passzrozd, vagy ne passzrozd t, stb., dobd bele a halat, s ksz. Ezrt most egy jabb halszl recept helyett, az alapl ksztsrl rok, s innentl kezdve mindenki gy fejezi be a "mvet", ahogy neki tetszik. Kvetkezzen ht az alapl!

Az alaplbe (az amur kivtelvel) brmilyen hal j, ha lehet legalbb 5-6 fle, bettnek pedig hrom jhet szmtsba, trpeharcsa, harcsa, ponty. Az utbbi a legsrbben.

ltalban egy szemlyre fl kil tiszttatlan halat szmolunk, ezen kvl hozzjn a betthal minden olyan rsze, amit nem fznk bele a ksz alaplbe. A halakat nagyon alaposan tiszttsuk meg. Pikkelyezzk le, vgjuk le uszonyait, ezeket dobjuk ki.

Ezutn nagyon meleg vzben alaposan sroljuk meg a halakat, pl. krmkefvel, hogy az sszes nylkt eltvoltsuk. Ettl romlik meg a halszl! Ha kell, 2-3 alkalommal is sroljuk meg vltott vzben! Ha ezzel vgeztnk, vgjuk le a halfejeket s tegyk flre. Belezzk ki a halakat, csak az szhlyagot s az ikrt, vagy a tejet tegyk egy kln ednybe. A mjat is dobjuk ki!!!! Vizeink annyira szennyezettek, hogy jobb nem kockztatni. A halakat jra alaposan mossuk t, majd nagysgtl fggen vgjuk 2-3 szeletre. Ez mr mehet a kondrba (fazkba). A fejek kvetkeznek. Az als llkapcsot vgjuk kett, gy knnyen kiszedhetjk a kopoltykat, a kesercsontot s a szemeket is. Alapos moss utn ez is mehet a kondrba a kiszrt szhlyagokkal egytt. A tetejre aprtunk kilnknt kt kzepes fej hagymt, ha lehet ktflt, majd annyi vzzel tltjk fel, amennyi teljesen ellepi, aztn forraljuk. Ha a vz mr buzog, beledobjuk a pirospaprikt, kilnknt gy egy ppozott evkanlnyit. Legalbb ktfle legyen ez is. Ha akarjuk, dobhatunk bele laskra vgott zldpaprikt is, de cseresznyepaprikt ne! Addig fzzk, mg a halak teljesen szt nem esnek, illetve a halhs le nem vlik a csontokrl. zls szerint szzuk, megkeverjk, kicsit mg forraljuk, majd leszedjk a tzrl s leszrjk. A fzednyt az esetleg benne maradt szlkk miatt kimossuk, a leszrt lt visszantjk. A haldarabokat egy nagyobb tlcn sztteregetjk, majd alaposan tszrzzk. Kiszedjk az sszes gerincet, bordt, csontot, a nagyobb szlkkat. Amit csak felfedeznk. Ht elg lass nta! Ezek utn kt lehetsg marad. Vagy lepasszrozzuk a maradkot s belerakjuk a lbe azt, amit sikerlt tpasszrozni, vagy marad a msik mdszer, egy nagyon aprlyuk hsdarln letekerjk a maradkot. Ekkor az Y szlkkat is gy feldaraboljuk, hogy fogyasztskor semmi problmt nem okozhatnak. A darlkot belekeverjk az alaplbe, s ezzel ksz is a mvelet.

A ksz alaplt fagyaszthatjuk ksbbi fogyasztsra, vagy felhasznljuk azonnal. Az alapl annyira sr lesz, hogy felhasznls eltt hgtani, zesteni kell ki-ki zlse szerint, a szelethalakat ekkor dobjuk a lbe s kifehredsig fzzk. Tovbb ne, mert a hal szteshet.

Sokan szeretik, ha a l csps. Javaslom, vegynk ki a lbl gy flliternyit, ebben fzzk fel a csps paprikt s ezzel a lvel ki-ki, sajt zlse szerint zestheti a lt.

 

Kellemes halszl-fzst kvn:  Klemi

 

Halszlreceptek

 

Kszntelek a halszl oldaln! Te mr vagy tudsz fzni halszlt (vagy halszlevet ... ki hogy mondja), vagy pedig most ismerkedsz ezen nemes "lv" rejtelmeivel. Gyaraptsd ismereteidet, j tvgyat hozz!

 

 

Dunai halszlk

 

Duna menti gyerek lvn (Paks mellett gyerekeskedtem, majd a Duna msik oldaln, Kalocsn katonskodtam) a dunai halszl ll kzel szvemhez. Pontybl, sok hagymval, hzipaprikval, tsztval. Semmi passzrozs, ugyanis a dunai halszlnek elksztsi mdja a jfajta paprikban, a sok hagymban s halban rejlik.

 

Mirt is eszik tsztval a dunai halszlt?

 

Ennek a rgi idkre visszamen hagyomnyai vannak. Eredetileg a vzimolnroktl szrmazik. Tudniillik, a vzimolnrok a fizetsen fell egy tnyr tellel is el kellett, hogy lssk az alkalmazottakat, a fiatal, j tvgy molnrlegnyeket.

Adott volt a hal, adott volt a liszt. A legegyszerbb az volt, ha a hallevesbe, a halszlbe gyrt tsztt is fztek. A molnrn feladata volt mindez. Aztn Kalocsa, Paks, Baja krnyknek hres tele lett a halszl.

 

A dunai halszlnek is vannak "vllfajai", vltozatai:

Teljesen mskppen fzik Komromban, mskppen Pakson, Bajn s mskppen fzik az Aldunn.

 

Mirt nem passzrozzk a dunai halszlevet?

Ennek is van magyarzata.

A Duna mellett, a homokon tradicionlis paprikaterm terletek helyezkednek el (Kalocsa, Bogyiszl stb.). Sok a paprika s annak nagyon j a minsge. A srtst egyszerbb, s olcsbb volt a paprikval megcsinlni , mint a halflk passzrozsval (s akkor mg nem is beszltnk a gynyr sznrl.)

 

zletben vsrolt, gynevezett "tglapor"-bl senki ne prbljon meg halszlt fzni. Abbl barna szn "halleves" lesz, aminek semmi kze a halszlhez. Ugyanez vonatkozik a szrtott hagymaflkre, vagy az lelmiszergyrakban ellltott "halszlkockkra", illetve "halszlporokra" is. Ezek a termkek szombati gyors meleg leves ellltsra alkalmasak, s nem a kulinris lvezetek cscsnak, a halszlnek az elksztsre. gyszintn nem alkalmasak a tengeri halak sem a magyar halszl ellltsra. Pontynak minimum kell benne lennie, a tbbi halfajta pedig csak javt rajta.

 

Gyerekkoromban (a 60-as vekben) a Gemenci-erdben volt szerencsm enni Parti Pista bcsi halszlevbl. Ha valaki el tudta kszteni ezt a legnemesebb levest, akkor az volt.

 

Mi is a lnyege a magyar halszlnek?

 

1. A hal

A legfontosabb a ponty. A tbbi hal csak kiegsztje lehet, amely javtja a halszlt. A fehrhs (egybknt drgbb) halakat, mint a csuka, vagy a sll hasznljuk fel sltek, egyb haltelek ksztshez. Kr lenne rtk, hiszen sztesik a hsuk. Tengeri hal semmi esetre sem illik a magyar halszlbe.

 

2. A hagyma

A halszlfzshez csak az gynevezett "reg" hagyma alkalmas. Aki igazn ad magra, az tartalkol mindig a tavalyi vrshagymbl, mert a zldhagyma, vagy a szrastl rult gynevezett fzhagyma nem alkalmas erre a clra. Ne prblkozzunk hagymakrmmel, vagy szrtott hagymval.

 

3. A paprika

Az egyik legfontosabb, vagy taln a legfontosabb alkotrsze a j halszlnek a jfajta paprika. Ez messzirl felismerhet a sznrl, kzelebbrl az illatrl, egszen kzelrl pedig az zrl. Nem tjegysget akarok megjellni, hiszen j hzi paprikt szinte mindenfel ksztenek. Hres a szegedi, a kalocsai, a bogyiszli, a cecei stb. paprika. Az zletekben akrmilyen gynyren is van csomagolva, meg lomzr, meg nemzetiszn szalag - mgsem az igazi a tartalom.

 

 

Receptek:

 

Dunai halszl 1

1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg hzi paprika, 2 dkg s, 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatszta

 

A pontyot megtiszttom, fejt, farkt levgom, trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom, 3 liter vzbe felteszem fni a hallal egytt. Mikor forr, beleteszem a st s a paprika felt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy flrai forrst kveten beleteszem a paprika msik felt, s mg t percig forralom. Ftt gyufatsztval tlalom.

 

Dunai halszl 2 (rtegesen)

1 kg ponty, harcsa, trpeharcsa, 2 fej hagyma, des s csps hzi paprika

 

A karikra vgott hagymt s a halszeleteket a bogrcsba rtegesen rakom le. Annyi vzzel ntm fel, hogy ellepje. Forrskor, ahol buzog, beleszrom a paprika felt. Csak rzogatva fzm, sohasem keverem. A fzs vge fel beleteszem a tejet s az ikrt, majd a paprika maradkt.

 

Bajai halszl 1.

1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg hzi paprika, 2 dkg s, 10 dkg paradicsom, 5 dkg zldpaprika, (esetleg ennek megfelel mennyisg lecs), 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatszta

 

A pontyot megtiszttom, fejt, farkt levgom, trzst felszeletelem, s srn beirdalom, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom, 3 liter vzbe felteszem fni a hallal egytt. Mikor kiforrta a habjt, beleteszem a st s a paprikt, a paradicsomot s a paprikt, valamint a cseresznyepaprikt. Ers tzn egyrai forrst kveten kiftt s lebltett gyufatsztra tlalom a levet, majd ezt kveten a halszeleteket fogyasztjuk el.

 

Bajai halszl 2. (B. Farkas Tams)

1 kg ponty, 25 dkg vegyes hal: trpeharcsa, csuka, keszeg stb., 2 fej kzepes hagyma, 2 ppozott ek. rlt pirospaprika (az egyik kanl desnemes, a msik ers paprika legyen!), 2 dkg s, 1 kis paradicsom, 1 kis hegyes zldpaprika, 1 cseresznyepaprika, 1/4 dl vrsbor

 

Az aprra vgott hagymt beletesszk a bogrcsba, rtltnk 11 dl hideg vizet, beledobjuk a mr 2 rval elbb feldarabolt s beszott halat, s feltesszk fni. Mikor forrni kezd (vigyzzunk, a keletkezett szrks habot leszedni nem szabad!), beleszrjuk az rlt pirospaprikt, tetejre dobjuk a zldpaprikt, paradicsomot, cseresznyepaprikt, belentjk a bort. A fzs idtartama alatt keverni tilos! Helyette idnknt megrzogatjuk a bogrcsot. A forrstl szmtott kb. 35-40 percig egyenletes rotyogtats utn kstolssal dntjk el, harmonikusak-e mr az zek? Az esetleges ikrt, tejet a fzs befejezse eltt kb. 10 perccel dobjuk bele. Minden perc szmt, de egyre vigyzzunk: a halnak nem szabad sztfnie! Bajn tlalskor frissen ftt hosszmetltet is adnak hozz.

 

Dunai halszl 3 (Dunajvrosiasan)

1,5 kg ponty, 0,5 kg aprhal (krsz, keszeg stb.), 3 fej hagyma, 10 dkg des paprika, 1 ers paprika, csuszatszta

 

Az aprra vgott hagymt a bogrcsban 1 liter vzben flra hosszat fzm. Beleteszem a halszeleteket a fejjel s a farkval egytt. Megpaprikzom, szom, annyi vzzel ntm fel, hogy ellepje. Csak rzogatva fzm, nem szabad keverni. Flrai fzs utn ftt csuszatsztval tlalom.

 

Dunai halszl vegyes halbl 1.

1 kg vegyes hal, 15 dkg hagyma, 3 dkg paprika, 2,5 dkg s, 5 dkg paradicsom, 5 dkg zldpaprika, (esetleg ennek megfelel mennyisg lecs), 5 dkg burgonya, 4 adag kockatszta, 2-3 cseresznyepaprika,

 

A megtiszttott halat darabokra vgom, s egy lbasba teszem. A hagymt aprra vgom, a sval, a paprikval, a paradicsommal, a paprikval, a kockra vgott burgonyval egytt a halra dobom. 3 liter vzzel felntm, beleteszem a cseresznyepaprikt. Ers tzn 40 percig forralom. A halat kiszedem, a levt leszrm, s kockatsztt fzk ki benne. Erre tlalom a levet s a ftt halat.

 

Dunai halszl vegyes halbl 2.

 0,5 kg ponty, 0,5 kg harcsa, 50 dkg sll, 30 dkg kecsege, 25 dkg hagyma, 3 dkg paprika, 2,5 dkg s, 5 dkg paradicsom, 10 dkg zldpaprika, (tlen lecs)

 

A megtiszttott halat 6-8 dkg-os darabokra vgom s beszom. A hagymt aprra vgom, a halfejekkel, gerincekkel, farokkal s uszonyokkal, paprikval hromnegyed rig fzm. A levet leszrm, rntm a beszott halakra. Hozzteszem az esetleges ikrt, tejet, paprikt s paradicsomot, majd 25 percnyi forrals utn ksz.

 

Paksi halszl

1,5 kg ponty, 20 dkg hagyma, 6 dkg cecei hzi paprika, 3 dkg s, 3-4 cseresznyepaprika, 6 adag tszta

 

A pontyokat megtiszttom, fejt, farkt levgom, trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom, kb. 4 liter vzbe felteszem fni a halakkal egytt. Mikor forr, beleteszem a st s a paprika felt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy flrai forrst kveten beleteszem a paprika msik felt (gy szebb szne lesz) s mg t percig forralom. Kiftt metlttsztval tlalom.

 

Dunakmldi halszl 1.

1 kg ponty, 35 dkg vrshagyma, 4 dkg hzi paprika, 2 dkg srtett paradicsom, 2 dkg s, 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatszta

 

A pontyot megtiszttom, fejt, farkt levgom, trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt, majd beszom, s a sban, egy rn  t, llni hagyom. A hagymt aprra vgom, 3 liter vzbe felteszem fni a hallal egytt. Mikor forr, beleteszem a paprika felt, valamint a cseresznye- paprikt. Mintegy hsz-huszont percnyi forrst kveten beleteszem a paprika msik felt, s mg t percig forralom. Ftt gyufatsztval tlalom.

 

Dunakmldi halszl 2.

1 kg ponty, 20 dkg vrshagyma, pirospaprika, s, egy doboz Pritamin paprikapr, cseresznyepaprika, metlttszta

 

A pontyot megtiszttom, fejt, farkt levgom, trzst felszeletelem, beirdalom, kspengvel lepattintom a keserfogt, kiveszem a kopoltyt, majd beszom, s a sban egy rn t, llni hagyom. A hagymt aprra vgom, 3 liter vzbe felteszem fni a hallal egytt. Mikor forr, beleteszem a paprika felt, a Pritamint, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy hsz-huszont percnyi forrst kveten beleteszem a paprika msik felt, s mg t percig forralom. Kiftt metlttsztval tlalom.

 

Halszl halszosan

1 kg hal, 2 fej hagyma, paprika, s, cseresznyepaprika

 

A halat megtiszttom, felszeletelem s osztlyozom. A bogrcs aljra teszem az aprra vgott hagymt, erre a halfejeket, farkakat, uszonyokat. A tetejre jn a halszelet. Szom, paprikzom s felntm vzzel. 35-40 percnyi ers forrals utn tlalhat.

 

Dunapentelei halszl (Gregor szerint)

1 kg krli ponty, 10 dkg vrshagyma, 2 dkg paprika, s, 1 cseresznyepaprika,

 

"A megtiszttott pontyot a hasa aljn felhastjuk, a belsejt kipucoljuk. Levgjuk a fejt, melybl a keserfogat eltvoltjuk. A halat 3 ujjnyi szles szeletekre vgjuk. A bogrcs aljra egy sor aprra vgott hagymt, egy sor halat tesznk, amit behintnk pirospaprikval, sval, majd ismt hagymt, halat, paprikt, st tesznk. Ezt gy ismteljk, hogy fellre hal kerljn. Annyi vizet ntnk r, hogy a halat jl ellepje, majd beletesszk a cseresznyepaprikt, s a forrstl szmtottan 40 percig fzzk. Amikor megftt, kiszedjk a halat egy tlba, a levet leszrjk s a halra ntve tlaljuk. (Ksztik gy is, hogy a leszrt lhez passzrozzk a hagymt, s a lhez meleg vzben oldott 2 db szegedi halszl kockt ntenek s a levet megforrstva a halra ntik.)"

 

Bcskai halszl

2-2 szelet harcsa, ponty, kecsege, csuka, 30-40 dkg aprhal, 3 fej vrshagyma, 1 zldpaprika, 1 paradicsom, 1 dl bor, paprika, s, 1 cseresznyepaprika,

 

A megtiszttott aprhalat felteszem kb. 1 rra hideg vzbe fni. Ez alatt egy nagyobb ednyben felteszem az aprra vgott hagymt, s a halszeleteket. Az aprhalakat ttrm, s a levvel egytt beleteszem a halszeletes ednybe. Forrskor hozzadom a felkarikzott paprikt, paradicsomot, a bort s megszom. Mikor majdnem ksz, akkor teszem bele a trtt paprikt. Kiftt metlttsztval tlalom.

 

Pontypapriks

1,5 kg-nyi pontyszelet, 8 dkg zsr, egy nagy fej hagyma, 2 zldpaprika, 1 paradicsom, 1 pohr tejfl, paprika, 1 ek liszt, s,

 

Az alaposan megtiszttott szeleteket sval bedrzslm, s llni hagyom. A hagymt nagyon aprra vgom. A hagymt a zsrban srgra pirtom, rszrom a pirospaprikt, beleteszem a halszeleteket, a cikkekre vgott paradicsomot, a felkarikzott paprikt. Kevs vzzel ntm fel. Mikor a hal megpuhult, hozzkeverem a habarst. Mg nhny percig forralom, majd nokedlivel, vagy trs csuszval tlalom.

 

Amurpapriks

1,5 kg-nyi amurderk, 5 dkg zsr, egy nagy fej hagyma, 2 zldpaprika, 1 paradicsom, 1 pohr tejfl, paprika, 4 dkg liszt, s,

 

A megtiszttott szeleteket sval bedrzslm, s llni hagyom. Az aprra vgott hagymt a zsrban srgra pirtom, rszrom a pirospaprikt, beleteszem a halszeleteket, a cikkekre vgott paradicsomot, a felkarikzott paprikt. Kevs vzzel ntm fel. Mikor a hal megpuhult, hozzkeverem a habarst. Mg nhny percig forralom, majd galuskval tlalom.

 

Halszl a magam mdjn (l tsztval)

1 kg pontyfej s farok, kt nagy fej hagyma, 1 zldpaprika, 1 paradicsom, 2 ek paprika, (tlen ezek helyett 2 ek. lecs), cseresznyepaprika, s,

Aki a levet szereti tsztval, vagy kenyrrel, annak ez a receptje. A legtbb kocsonyst anyag ezekben a rszekben tallhat.

A fejekbl kipattintom a keserfogakat. A fejet, farkat az aprra vgott hagymval egytt 2 liter vzbe felteszem fni. Mikor forr, beleteszem a paprika felt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy, huszont, - harmincpercnyi forrst kveten, beleteszem a paprika msik felt, s mg t percig forralom. Ftt halszltsztval, puha kenyrrel s a benne ftt cseresznyepaprikval tlalom.

 

s most jjjn pr recept a paprforma megtagadsra. (ugyanis a Duna mentn is fznek passzrozott halszlevet).

 

Fajszi halszl (egyszer mdon)

 

Fl kg aprhal, fl kg nagyobb hal (ponty, harcsa, kecsege stb.), 5 dkg zsr, 3 nagy fej hagyma, 1 ek paprika, s, halszltszta

 

A bogrcsban felhevtem a zsrt, a hagymt aprra vgom, s a zsrban megpirtom, meghintem a paprikval, s felengedem kb. 3 liternyi vzzel. Mikor forr, beleteszem az aprhalat s hromnegyed rn t idnknt rzogatva fzm. ttrm, leszrm, szom, s lben megfzm a halszeleteket. A vgn belefzm a gyufatsztt s gy bogrcsostul tlalom.

 

Rvfalusi regs halszl 1.

 

1 kg halaprlk, 1,5 kg pontyszelet, 5 dkg zsr, 1 nagy fej hagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 20 dkg leveszldsg, 50 dkg burgonya, 2 dl szraz fehrbor, 4 dl tejfl, 3 gerezd fokhagyma, s, ers paprika

 

A bogrcsban felhevtem a zsrt, a hagymt aprra vgom, s a zsron megpirtom, meghintem a paprikval, s beleteszem a halaprlkot. Felengedem kb. 3 liter vzzel. Beleteszem a paprikt, a paradicsomot, a leveszldsget, a cseresznyepaprikt. Mikor megftt, kiszedem a zldsget, a tbbit pedig tpasszrozom. Az gy nyert alap lbe beleteszem a pontyderk- szeleteket, a feldarabolt burgonyt, a bort, a babrlevelet. Jl sszeforralom, kszre fzm. Tlalskor beleteszem a tejflt s a felkarikzott zldsget.

 

Rvfalusi regs halszl 2.

1,5 kg ponty, 3 dkg zsr, 1 nagy fej hagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 10 dkg leveszldsg, 50 dkg burgonya, 1 dl szraz fehrbor, 2 dl tejfl, fokhagyma, s, bors, pirospaprika, 1 babrlevl, ers paprika

 

A halat felbontom, kifilzem. A halfejbl, a csontokbl fele hagymval, sval hallevet fzk. A hagyma msik felt aprra vgom, s a zsron megpirtom, meghintem a paprikval, s beleteszem a babrlevelet, a karikra vgott zldsget, borsot, majd felengedem a borral. Beleteszem a burgonyt, negyed ra mltn a halfilt, majd mg 20 percig fzm. Megtejflzve tlalom.

 

Rvfalusi regs halszl 3.

30 dkg ponty, 5 dkg zsr, 2 nagy fej hagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 20 dkg leveszldsg, 1 kg burgonya, 2 dl szraz fehrbor, 3 dl tejfl, fokhagyma, s, bors, 2 dkg pirospaprika, 1 babrlevl, ers paprika

 

A halat felbontom, kifilzem, a filt beszva flreteszem. A halfejbl, a csontokbl a harmadrsz hagymval, fokhagymval, sval hallevet fzk. A hagyma msik felt aprra vgom, s a zsron megpirtom, meghintem a paprikval, gyorsan elkeverem s beleteszem a babrlevelet, a karikra vgott zldsget, borsot, majd felengedem a borral. Beleteszem a burgonyt, mikor flig megftt, a halfilt, majd kszre fzm. A burgonyt felkarikzom, gy teszem vissza, majd megtejflzve tlalom.

 

 

Tiszai halszl receptek

 

1871-ben jelent meg Szegeden Rzi nni szakcsknyve, amely kzhrr teszi a "Halpapriks halszosan" nev telnek az elksztsi mdjt. Ennek, mrmint a "halszos mdnak." a lnyege az, hogy minden hozzvalt egyszerre tesznk bele a bogrcsba.

 

A rgi tiszai halszlrecepteket megfigyelve szrevehet, hogy hajdann nem passzroztk t a levet, hanem a dunai mdhoz hasonlan ksztettk.

 

 

Tiszai halszl 1. (szegedi)

Fl kg aprhal, 1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 3 dkg des-nemes paprika, 2 dkg s, 1 cseresznyepaprika, 3 dl szraz fehrbor

 

A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a ponty trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom. Az aprhalakat 3 liter vzbe felteszem fni, majd ttrm. A levbe belerakom a pontyot, az ttrt aprhalat s a hagymt. Mikor forr, beleteszem a st s a paprika felt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy flrai forrst kveten beleteszem a paprika msik felt, illetve a bort s mg t percig forralom.

 

Halszl Gregor - mdra

" Vegynk kt kb. 2 kg-os pontyot, 5-6 db halfejet s 1 kg halbelssget. A kt halat lepikkelyezzk, felbontjuk, fejt levgjuk. Felszeletels utn beszzuk. A halfejeket 5-6 aprra vgott vrshagymval egytt kb. 1 rn keresztl b vzben megfzzk (s nlkl), majd a nagyobb csontokat eltvoltva tpasszrozzuk. Az gy kapott, nem valami bizalomgerjeszt lben feloldunk 4 db halszlkockt, tetszs szerint szzuk, paprikzzuk s felforraljuk. Mikor mr lobogva forr, beleengedjk a halszeleteket, 1/4 rig fzzk teljes lngon. (Egy evkanl ecetet tegynk a lbe, akkor nem fl szt a hal!) Ezutn vatosan hozzadjuk az elre beszott haltejet s ikrt, majd mg 10 percig fzzk. Tlalskor zls szerint mg cseresznyepaprikt adhatunk hozz. "

 

Szegedi halszl (rgi recept)

" Tbbfle halat: harcst, kecsegt, pontyot, tokot kell vlasztani, megtiszttani, megmosni, s azutn flbontani (a flbontsnl vigyzzunk, hogy az epehlyag el ne fakadjon). Ha nem rendelkeznk mindngy fle hallal, elg hrom, st ktfle is: de lehet harcsbl, vagy pontybl, magbl is zletes paprikst fzni. Bogrcsba vagy lbasba ntsnk 1-2 ujjnyi ss vizet, tegyk r a darabokra vgott halat azon vresen, de a bogrcsot ne rakjuk tele, a forrsra legalbb ktujjnyi helyet hagyjunk, ntsnk r vizet halsznig s tegyk a tzre. Ha fls kzben kezd habzani, megfelel mennyisg karikkra vgott vrshagymt szrunk tetejre, a habra rakjuk kanalanknt a paprikt, s ide-oda rzogatssal akadlyozzuk meg az odagstl. Forrs kzben meg kell zlelni, s ha szksges utna szni, paprikzni; soha se kell fltevskor annyi st, paprikt beletenni, hogy az elg legyen, mert akkor igen knnyen elfszerezhetjk. "

 

Szegedi halszl (Nagy Pista)

Fl kg aprhal, vagy fej 2 kg ponty, fl kg ikra s tej, 2 db hagyma, 2 db zldpaprika, 10 dkg pirospaprika, 1 db burgonya, 1 ek zsr, s

 

„Megfzzk az aprhalat, a fejet, a szeletekre vgott hagymt, a zldpaprikt s a burgonyt zsrral s annyi ss vzzel, hogy az egszet ellepje. Amikor megftt, levt leszrjk egy lbasba, szitn belepasszrozzuk az aprhalat, a fejet, a hagymt, a zldpaprikt s a burgonyt. Pirospaprikval megszrjuk, s hozztesszk a szeletekre vgott halat, ikrt s tejet. Csendes tzn rvid ideig fzzk, mert a hal gyorsan megf.

 

Szegedi halszl (Tutsek Anna)

" Az igazi halszlhez mindig eleven halat vegynk, mert csak gy zletes a hal igazn. Vegynk egy kisebb kecsegt, harcst s pontyot. Tiszttsuk meg s mossuk meg addig, amg fl nem bontottuk, mert a hal sokkal zletesebb, ha a vrvel egytt fzzk meg. A megtiszttott, megmosott halat ktujjnyi vastagsg darabokra szeljk. Hrom kisebb halhoz karikra vgunk hrom fej vrshagymt, ezt sval s nhny apr hallal megfzzk, majd szitn ttrjk, s vzzel fleresztjk; tesznk hozz egy bdogkanl szegedi paprikt, egy kevs paradicsomot, belerakjuk a halat gy, hogy a l ellepje, s gyors tzn vagy hsz percig egyenletesen fzzk. Kavarni nem szabad, mert akkor szthull. Ha bogrcsban fzzk, abban tlaljuk be, ha nem, gy mly tlba hirtelen belefordtjuk. A bogrcsot egy kis gallyal fl lehet dszteni. "

 

Szegedi halszl (Vizvri Mariska)

"Hrom fej vereshagymt igen-igen aprra vgunk, egy nagy vaslbasba 2 liter vizet tesznk, bele a hagymt, 2 kil halat, melyben harcsnak, pontynak, kecsegnek, tkrpontynak s egy darab toknak kell lennie, egy darabka halikrt, melyet elbb kssel lekapartunk a hrtyjrl (ha l halaink voltak, azoknak a vrt), kt evkanlnyi szegedi rzsapaprikt, st, zls szerint, s a nyitott lngra tesszk. Ha a vz forrni kezd, a karikkkal befedjk a lngot, hogy lassan forrjon. E flrai lass forrs utn ksz. Lehet apr csipetkt is belefzni. Kanllal keverni fzs kzben a halat nem szabad, brhogyan ksztsk is, csak a lbas flnl fogva rzogatni a lbast. Msklnben a hal sztmllik s tlalskor szinte ppszer lesz.

 

A szegedi halpapriks (Zilahy gnes 1892)

" Az igazi halpaprikst csak eleven halbl ajnlom kszteni, mert csak gy nyeri meg hres, klnleges izt. Azrt teht ne is remnykedjk tkletes halpapriks ellltsban az, a kinek teljesen friss hal nem ll rendelkezsre. Vegynk egy kisebb darab kecsegt, egy kis harcst s egy potykt; ezeket tiszttsuk meg jl kssel, a melyik halnak pnczlos a bre, arrl azt szedjk le; a mely hal pedig sima br, az olyanrl a nylks rszt kell kssel levakarni. Minden halat a hasnl vgjunk fel; a belt vessk ki, s az egsz halat vagdaljuk fel ktujjnyi darabokra. Egy lbasba tegynk, 3 kisebb halhoz, 3 f vkony laskra vgott vereshagymt. Ehhez a halhoz zsr nem kell. E halat megszva, tegyk a hagymra, hintsk be egy bdogkanl igen szp, piros szegedi paprikval s ntsnk re annyi vizet, a mennyi a halat ellepi, azutn tegyk gyors-(lng-) tzre, fedjk be s meg se kavarjuk addig, amg ki nem tlaljuk, mert kavars kzben szerte-szt omolna az igen gyorsan fv, gyenge hs hal. Hsz perczig kell neki fni, s akkor kszen van. Tlalskor hasznljunk mly tlat, melybe gyorsan egyszerre bortsuk ki a halat, hogy szjjel ne hulljon a hsa. Kanalat is adjunk e papriks mell. "

 

Halpapriks szegediesen (rgi recept)

" A halpaprikshoz tbbfle halat: kecsegt, potykt, harcst kell vlasztani, ha azt akarjuk, hogy zletes legyen; ezeket meg kell tiszttani, megmosni, s aztn flbontani. Vrt egy tlba kell ereszteni, a halat darabokra vgni s a vrvel egytt bogrcsba, vagy lbasba tenni, s annyi vizet rnteni, hogy a halat ellepje; ekkor tzre tenni, s ha flforrt, karikba vgott vrshagymt, st s paprikt rszrni, ezzel flrzva egy rig forrni hagyjuk, de kavarni nem szabad, csak flrzni, hogy a haldarabok egszben maradjanak. Ezen halpaprikst hossz lvel kell hagyni; ha a hal bogrcsban ftt, avval adjuk fl az asztalra, a bogrcsot fbl kszlt koszorra lltva, s belle a hziasszony szedjen minden vendgnek nhny darabot a tnyrjra. Ha halszosan kvnjuk a halpaprikst fzni, akkor a szabadban a fldre kell tzet rakni, mire a szolgaft lltjuk, melynek tetejn egy vashorgonynak kell lenni, melyre a vasbogrcsot akasztjuk, s a fntebb irt md szerint, azt elksztjk. "

 

Halpapriks (Mra Ferencn)

Ponty.1 1/2 drb, vereshagyma.6 fej, paprika.2 kshegynyi, s.1 kshegynyi

 

" Vereshagymt megtiszttva, szeletekre vgjuk, ezt feltesszk, s b vzben puhra fzzk sval. Ha a hagyma puha, ttrjk szitn. Ezzel egyidejleg a halat megtiszttjuk, megmossuk, a belt vigyzva kivesszk. A halat felbontva mosni nem szabad. Azutn ktujjnyi szeletekre vgva, belerakjuk a lbasba, rntjk a hagyms levet, gy, hogy jl ellepje, s fed alatt fzzk, mg fel nem forr. Ha felforrt, zls szerint paprikt tesznk bele, s lassan tovbb fzzk fed nlkl. Ms mdon a hagymt nem is kell kln megfzni, hanem a nyers hal al rakva ezzel egytt fzzk. "

 

Halpapriks ms mdon (Mra Ferencn)

Hal, tbbfle sszesen 1 kgr. vereshagyma, 5 fej, zsr.5 dkg., despaprika.4 kshegynyi, s.2 kshegynyi

 

" A hagymt kevs zsrban szp srgra proljuk, behintjk bven des paprikval, s vzzel feleresztve j puhra fzzk. St is tesznk bele. Ha puha, szitn ttrjk, s ebben a lben tesszk fel a halat, melyet feldarabols utn gyengn beszunk. Tovbb gy jrunk el, mint az elz halpapriksnl. "

 

Balatoni halszl receptek

 

A balatoni halszl fleg a tiszai halszlhez hasonlt, azaz alapl ksztssel indul.

 

Balatoni halszl 1.

Fl kg aprhal (pl. keszeg), 1 kg ponty, 20 dkg hagyma, 5 dkg des-nemes paprika, 3 dkg s, 1-2 cseresznyepaprika

 

A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a ponty trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom. Az aprhalakat 3 liter vzbe felteszem fni, majd ttrm. A levbe belerakom a pontyot, az ttrt aprhalat s a hagymt. Mikor forr, beleteszem a st s a paprikt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy hromnegyed rai forrst kveten ksz. Puha kenyrrel tlalom.

 

Balatoni halszl 2.

Fl kg aprhal (pl. keszeg), 1,5 kg ponty, 1 kg harcsa, 25 dkg hagyma, 5 dkg pirospaprika, 3 dkg s, 2 gerezd fokhagyma, 1 zldpaprika, 1 paradicsom

 

A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a ponty trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom. Az aprhalakat s a nagy halak fejt, farkt, a paprikt, a paradicsomot s a zzott fokhagymt 3 liter vzbe felteszem fni, majd ttrm. A levbe belerakom a pontyot, a harcst, az ttrt aprhalat s a hagymt s mg egy liternyi vizet. Mikor forr, beleteszem a st s a paprikt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy 35-40 percnyi forralst kveten ksz.

 

Balatoni halszl 3.

Fl kg aprhal (pl. keszeg), 1,5 kg ponty, 25 dkg hagyma, 6dkg des paprika, 1 kzepes burgonya, 3 dkg s, 1-2 cseresznyepaprika, fl tubus, csps Piros-Arany

 

A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a ponty trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom. Az aprhalakat a burgonyval 3,5 liter vzbe felteszem fni, majd ttrm. A levbe belerakom a pontyot, az ttrt aprhalat s a hagymt. Mikor forr, beleteszem a st s a paprikt, a Piros-Arany krmet, valamint a cseresznyepaprikt. Ers forralssal kszre fzm.

 

Al-dunai halszl

 

Az al-dunai halszlt a minktl teljesen eltren zldsgekkel, babrlevllel fzik. Vegyes halbl ksztik, s szinte mindig behabarjk.

 

Al-dunai halszl

3 kg hal, 1 hagyma, 2 zldpaprika, 20 dkg leveszldsg, 2 paradicsom, 3 dl tejfl, 3 tojssrgja, paprika, s, bors, babrlevl, csipetke

 

A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a hst lefejtem s flreteszem. A hagymt aprra vgom, majd felteszem fni a csontokkal, fejekkel, farkakkal, sval 2 liter vzben. Leszrm, beleteszem a halszeleteket s a paprikt. Mintegy 25 percnyi forrst kveten behabarom a tejflbe kevert tojssrgjval. Ecettel zestem s csipetkvel tlalom.

 

 

Egyb halszlevek s hallevesek

 

Halszl (Krdy Gyula)

" Tbbfle halat tiszttunk meg s vgunk darabokra. Beszzuk. Elszr a fejet, uszonyokat s gerincet fzzk meg felaprtott hagymval kt liter vzben. Lassan fzzk 40-50 percig, mikzben megszrjuk piros paprikval. Ezutn kivesszk az eddig fztteket s beletesszk a szott rtkes halrszeket s az ikrt. Zldpaprika, paradicsom, tlen 2 kanl lecs jn mg hozz. Hsz perc mlva tlalhatjuk is. "

 

Halikraleves 1.

75 dkg-nyi pontyikra, 1 fej hagyma, 2 szl srgarpa, 2 szl petrezselyemgykr, 2 pohr tejfl, 3 dl fehrbor, bors, s, babrlevl, ecet

 

A srgarpbl, a gykrbl, a hagymbl babrlevllel, trtt borssal, sval zldsglevest fzk. A zldsg megpuhulsa utn hozzadom az ikrt s tovbb fzm. Belekeverem a tejflt, a bort. Szom, s ecettel zestem. Pirtssal tlalom.

 

Halikraleves 2.

1 ponty feje, farka s ikrja, 1 fej hagyma, 2 szl srgarpa, 2 szl petrezselyemgykr, 2 ek. tejfl, 1 babrlevl, vaj, pirospaprika

 

A hal alkotrszeit ss vzben megfzm, srgarpval, a gykrrel, a babrlevllel, sval. A zldsg megpuhulsa utn vkony vajas, hagyms rntssal berntom. Belekeverem a tejflt. A levesestlba csak a l s az ikra kerl. Pirtott zsemlekockval tlalom.

 

Pontyleves (Czifray Istvn 1840-bl)

Fzz meg jl pontyikrt petrezselyemmel s zellerrel ss vzben. Rntsd be a levest pirosra pirtott liszttel, add hozz a sztzzott lpet s a fekete rszt, mely a mellett szokott lenni, egy kis majornnval s fokhagymval egytt, ntsd bele a ponty vrt, s forrald mg egyszer a levest. Azutn tlald ki a levest hosszksra metlt s pirtott rozskenyrre.

 

Halleves olaszosan (Czifray Istvn 1840-bl)

Olvassz fel rzlbasban rsvajat, vess re koczksan vgott vrshagymt, petrezselymet, zellert, karalbt, srgarpt, s egy csuka-, vagy pontyfejet, s prold szp barnra, hints re kt kanl lisztet, s trj keresztl szitn, frissiben fztt burgonyt, mely a tbbivel egytt borslben fhet meg. Tgy azutn 8-10 tojs nagysg burgonyt 1/2 negyed font olvasztott rs vajban, parzs tz felett kavarad szntelen, nts re egy meszely tejsrt, s fzd mind addig, mg germekpp srsg nem lesz. Ekkor vedd le a tzrl, verj bele 6 tojsszkt, szd meg, a tojs-fehrjt verd hv, s keverd bel, azutn ntsd a tsztt plhre, drzsld el ksfoknyi vastagsgra, s a belle vgott koczkkat vagy lepnykket ssd barnra, s nts re a levest. Ez 12 szemlyre val.

 

Korhelyhalszl

1 kg hal, 5 dkg zsr, 3 fej hagyma, 15 dkg srgarpa, 15 dkg gykr, 1 zeller, 1 ek paprika, s, 1 pohr tejfl, 1 tojs srgja, ecet, 1 babrlevl, 1 kk. kristlycukor, kenyr

 

A bogrcsban felhevtem a zsrt, a hagymt aprra vgom, s a zsrban megpirtom, meghintem a paprikval, s felengedem kb. 3 liternyi vzzel. Mikor forr, beleteszem a feldarabolt halat. s hromnegyed rn t idnknt rzogatva fzm. ttrm, leszrm, szom, s a lben megfzm a cskokra vgott zldsgeket. Beleteszek egy babrlevelet, egy kanl ecetet s egy kvskanl cukrot. A zldsgek puhulsakor behabarom a tejfllel elkevert tojssrgval, s mg 5 percig rotyogtatom. Pirtott zsemlekockkkal tlalom.

 

HALSZL 1.

Hozzvalk: 50 dkg halaprlk (fej, uszony, farok, csontok) vagy nagyon apr halak, 1,5 kg filzett halszelet (mindez egy kb. 2 kg-os pontybl kijn), 40 dkg vrshagyma, 3 zldpaprika, 1 dl szraz vrsbor, 2 gerezd fokhagyma, 1 evkanl s, 1 evkanl piros fszerpaprika, 1 teskanl olaj.

Elszr elksztem a hal alaplevt. Nagy fazkba rakom a filzs sorn lees csontokat (vagy a vsrolt apr halakat). A tejet vagy az ikrt flreteszem. Rkarikzom a megtiszttott vrshagymt. Rteszem a zzott fokhagymt, s rszrom a pirospaprika felt. Rntk 2,5 l vizet, s beleszrok egy ppozott teskanl st. Felforralom, majd kzepes lngon, fedetlenl, legalbb 2 rn keresztl fzm. Ezutn finom szrn tszrm, s 10 percig hagyom llni. Kzben tpasszrozom a megftt s a csontokrl nagyobb darabokban leszedett halhst. Az ily mdon ltrejtt sr halppet belekeverem a hallbe, s annyi vzzel ntm fel, hogy sszesen kb. 2 l legyen. Ezutn olyan ednybe ntm, amiben majd tlalni is fogom. A levet felforralom. Nagyon vatosan, egyenknt engedem a forrsban lv vzbe az elzleg megszott halszeleteket s a belssget. Az jabb forrstl szmtott 10 percig fzm nem nagyon ers lngon, kzben beleteszem a kicsumzott s felszeletelt zldpaprikt. Egy msik kis ednyben felhevtem az olajat, a tzrl lehzva belekeverem a megmaradt pirospaprikt, majd rgtn rntm a vrsbort, s jl sszeforralom. Az gy kapott levet belentm a fv halszlbe. Nem szabad megkeverni, csak az ednyt rzogatni, nehogy a halhs sszetrjn. A vrsborral mg egyszer felforralom, s tzforrn tlalom. Aki szereti a csps zeket, az kln is megpaprikzhatja a tnyrjn.

 

Halszl Jlia mdra

Hozzvalk: 50 dkg halaprlk (fej, uszony, farok, csontok) vagy nagyon apr halak, 1 kg filzett halszelet, 30 dkg vrshagyma, 2 db zldpaprika, fl dl szraz vrsbor, 2 gerezd fokhagyma, 1 evkanl s, 1 evkanl piros fszerpaprika, 1 teskanl olaj.

 

Elszr elksztem a hal alaplevt. Nagy fazkba rakom a filzs sorn lees csontokat (vagy a vsrolt apr halakat). A tejet vagy az ikrt flreteszem. Belekarikzom a megtiszttott vrshagymt. Rteszem a zzott fokhagymt, s rszrom a piros paprika felt. Rntk 2 liter vizet, s beleszrok egy ppozott teskanlnyi st. Felforralom, majd kzepes lngon, fedetlenl legalbb 2 rn keresztl fzm. Ezutn finom szrn tszrm, s 10 percig hagyom llni. Kzben tpasszrozom a megftt s a csontokrl nagyobb darabokban leszedett halhst. Az ily mdon ltrejtt sr halppet belekeverem a hal-lbe, s annyi vzzel ntm fel, hogy sszesen kb. msfl liternyi legyen. Ezutn olyan ednybe ntm, amiben majd tlalni is fogom. A levet felforralom. Nagyon vatosan, egyenknt engedem a forrsban lv vzbe az elzleg megszott halszeleteket s a belssget. Az jabb forrstl szmtott 10 percig fzm nem nagyon ers lngon, kzben beleteszem a felszeletelt s kicsumzott zldpaprikt. Egy msik kis ednyben felhevtem az olajat, a tzrl lehzva belekeverem a megmaradt pirospaprikt, majd rgtn rntm a vrsbort, s jl sszeforralom. Az gy kapott levet belentm a fv halszlbe. Nem szabad keverni, csak rzogatni kell az ednyt, nehogy a halhs sszetrjn. A halszlt teljesen kihtm, majd adagokra osztva lefagyasztom. Fogyaszts eltt nhny rval kiveszem a mlyhtbl, s vatosan, kevers nlkl felforralom, majd tzforrn tlalom. Aki szereti a csps zeket, az, kln is megpaprikzhatja.

 

Halszl 2.

Hozzvalk: 1 kzepes ponty (1,5 kg krli), 2 nagy fej vrshagyma, 2 zldpaprika, 2 paradicsom, 1 evkanl piros fszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott evkanl s; a dsztshez 1 csves csps paprika vagy cseresznyepaprika.

A halat megtiszttjuk, kifilzzk. A fejbl, az uszonyokbl s a filzs utn kikerl csontokbl, valamint az apr haldarabkkbl ksztjk a halszl alaplevt, a halfilt pedig beletesszk a levesbe. (Aki nem tud halat tiszttani s filzni, vagyis szlktlantani, az vsroljon halszlnek val halaprlkot s ngy szelet halat.) J nagy fazk aljra karikzzuk a megtiszttott vrshagymt s a fokhagymagerezdet, majd rtesszk a darabokra vgott halaprlkot s a csontokat. 1 csapott evkanl st s a pirospaprikt rszrjuk, ezutn az egyik zldpaprikt belekarikzzuk. Rntnk b ktliternyi vizet, s felforraljuk. Ers lngon fzzk legalbb msfl rn keresztl. 15 perccel azeltt, mieltt a fzsi id letelne, beletesszk a felvgott paradicsomokat. Kzben a halszeletek mindkt oldalt megszzuk. Ha az alap-l elkszlt, finom szrn keresztlengedjk, s a szrben lv csontot, halhst - amennyire csak lehetsges - tpasszrozzuk. Az gy nyert sr hallevet megfelel nagysg fazkba ntjk. Felforraljuk, s a mr forrsban lv levesbe vatosan beleengedjk a halszeleteket. Kevers nlkl, s nagyon kis lngon 10 percig fzzk, vgl a megmaradt zldpaprikt vkony karikkra vgva, az utols pillanatban beletesszk.

 

Halszl 3.

Hozzvalk:    2 kg     l ponty, 250 g vrshagyma, 150 g zldpaprika, 70 g friss paradicsom, 30 g fszerpaprika.

 

A halat lepikkelyezzk, kibelezzk. A halhst a gerinccsont kt oldalrl lefejtjk. Ha a fil vastagabb rszt egy nagyon les, vkony pengj kssel millimterenknt bevagdossuk, a halszeletek gyakorlatilag szlkamentesek lesznek. A filket ezutn egyujjnyi vastag szeletekre vgjuk, a bontskor nyert ikrval s tejjel egytt beszzuk, s htbe tesszk. Kzben a csontozatbl elksztjk a hal alaplevet. Ha ez ksz, leszrjk, a megftt anyagot a szrn jl tnyomkodjuk. A l srbb, zletesebb lesz, ha a ftt anyagokat t is passzrozzuk. Az gy nyert halprt a lhez keverjk, s ha forrni kezd, belehintjk a fszerpaprikt. Ebben az alap-lben a sznhst tlals eltt kb. 10 percig fzzk.

 

 

A halszl vltozatai

 

Szegedi halszl

Ngyfle halbl kszl: 800 g ponty, 500 g harcsa, 350 g kecsege, 350 g sll.

 

Korhely halszl

Az alap-lbe babrlevelet is fznk, s tlals eltt behabarjuk, ami 1 kk. lisztbl, 2 dl tejflbl s kevs citromlbl ll.

 

Kalocsai halszl

Tsztval kszl. 120 g. lisztbl 1 tojssal s sval kemny tsztt gyrunk, majd kinyjtva gyufaszlnyi metltre vgjuk. A tsztt a stben zsr nlkl megszrtjuk, nem pirtjuk, s ha forr, akkor tesszk a halszlbe, amikor a hal mr majdnem puha.

 

Paksi halszl

Ugyangy kszl, mint a kalocsai, de itt a tsztt ujjnyi szles metltre vgjk.

 

Solya fle halszl

3 nagy fej hagymt 1 db paprikt, 2 db paradicsomot nagyobb darabokra vgjuk, kevs olajban megvegestjk, belekevernk 3 ppos ek pirospaprikt, 1 mk. borsot, 1 mk. st, fleresztjk 6 tnyr vzzel, beletesznk farka felli rszt, fejet, 3 halszlkockt, 1 kis burgonyt. Legnagyobb lngon fl rig forraljuk. Az egszet tpasszrozzuk, jra felforraljuk, kis lngra lltva beletesszk a halszeleteket, 10-15 perc mlva ksz.

Tsztt fznk ki hozz.

 

BOSZORKNYSZIGETI BATYUS HALSZL

Hozzvalk 10 szemlyre: 2kg pontyfil, 2 kg vegyes halcsont, 80 dkg vrshagyma, 10 dkg szegedi paprika, 20 dkg liszt, 1 db tojs, 5 db csves ers paprika, 3-4 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 2 evkanl tolaj, rlt fehr bors, s

A megtiszttott pontyot filzzk, a halhst egyenletesen a brig irdaljuk, 5-6 dkg-os darabokra szeleteljk, enyhn szzuk, s htbe rakjuk. A halcsontbl, fejbl vrshagyma szeletekkel alaplevet fznk csves zldpaprika s paradicsom hozzadsval, sval s szegedi rlt paprikval. A batyu tltelke: olajon finomra vgott vrshagymt fonnyasztunk kevs aprra vgott zldpaprikval s paradicsommal, rtesszk a halbelssget, kszre proljuk, sval, borssal zestjk, fszerezzk, liszttel meghintjk, pirtjuk, majd hal alap-l hozzadsval sr ppes masszv forraljuk. Lisztbl s tojsbl tsztt gyrunk, nyjtfval vkony leveles tsztt ksztnk, s 5-6 cm-es kockkat vgunk ki belle. A kocka kzepre tesszk a kvskanlnyi halbelssgbl kszlt tltelket, s a tszta ngy sarkt felemelve evvilla segtsgvel batyukat formlunk belle. Ez utn az alaplevet tpasszrozzuk gy, hogy tartalmas sr legyen. A fszerezett halfilket s a batyukat az alap-lben 10-15 percig forraljuk. Forrn, bogrcsban, karikra vgott zldpaprikval tlaljuk.

Elksztsi id: 1 ra 5O perc ·

Egy adag: 1681 kJ/402 kcal

 

KORHELY HALSZL 2.

Hozzvalk: 2 ponty (egyenknt kb. 1 kg) 1 ppozott evkanl pirospaprika, 1 kiskanl cseresznyepaprika-krm, s zls szerint, 1-2 szem burgonya, 6-7 kzepes vrshagyma, 2 babrlevl, 3-4 dl tejfl, 1 citrom leve, 1 kiskanl mustr

 

Ugyangy fzzk, mint a hagyomnyos halszlevet, mindssze annyi klnbsggel, hogy az ttrt alaplevet babrlevllel fszerezve 4-5 percig forraljuk. Utna minden 5 dl-hez 1 dl tejflt s 1 kiskanl citromlevet szmtunk, mindezt kevs vzzel, s mustrral simra keverjk, s az alap-lbe ntjk. Habvervel kevergetve jl kiforraljuk, vgl a bepcolt halat is belefzzk.

Elksztsi id: 1 ra 30 perc  · 

Egy adag: 1075 kJ/257 kcal.

 

NAGYBARACSKAI HALSZL SOBRI JSKA MDRA

Hozzvalk 10 szemlyre: 2 db 1-1,5 kg-os ponty, 1 kg msfajta hal, 5-6 fej vrshagyma, 10 dkg fszerpaprika, 1 db paradicsom, 1-2 db zldpaprika, esetleg cseresznyepaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, s.

 

A friss halat megtiszttjuk, felbontjuk, mlyen irdaljuk, daraboljuk. Kln tesszk a halfejet, a hasaaljt s a farkt. A 6-7 centis haldarabokat beszzuk, s 1-2 rn t, llni hagyjuk. Lbasba tesszk a halfejet, a hasaaljt, a farkt, az aprra vgott vrshagymt, majd hozzntnk 5 liter vizet, vgl hozzadjuk a paradicsomot, zldpaprikt, cseresznyepaprikt.

Fontos, hogy a fszerpaprikt akkor adjuk hozz, mikor a l forrni kezd. Ers tzn 25 percig fzzk, majd hozzadjuk a haldarabokat, s mg 18 percig fzzk. A fzs befejezse eltt megkstoljuk, ha kell, szzuk. A ksz halszlevet tszrjk.

A haldarabokat kln

     
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Elfelejtettem a jelszt
     
Szmll
Induls: 2007-12-05
     
ra
     
G-mail belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
     
Naptr
2025. Mjus
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
     
Webruhzaim
     
Weblapjaim
     
Partnerprogramok
     

Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!