vitamin06.gportal.hu
vitamin06.gportal.hu
Men
     
Stemnyes kpes knyv

 

     
Stemnyek
     
Haltelek
     
Italok
     
telek
     
Szveg fordt

Online fordt

 

Szveg:

 

Irny:

 
http://onlinefordito.micom.hu/
     
Kelt tsztk

Aranygaluska, ahogy n csinlom. Rgi szakcsknyvekbl

Hozzvalk a tszthoz:

1/2 kg liszt

2 dkg leszt

2 tojssrgja

3 dl tej

6 dkg margarin

5 dkg porcukor

s

Elkszts:

A hozzvalkbl kelt tsztt ksztnk, ha megkelt tgyrjuk, kiszaggatjuk, olvasztott vajjal bekenjk, megszrjuk, a tsztk kzt dival kelni hagyjuk s mikor dupljra nttek a tsztk stbe tesszk.

Meg is lehet tlteni, gymlcs lekvrral. A kiszaggatott tszta kzepbe kevs lekvrt tesznk, olvasztott vajas/margarinos kzzel kicsi golykk formzzuk s gy rakjuk a stlapra. Megszrjuk a tsztk kzt dival, kelesztjk, stjk.

A szrshoz: 

20 dkg darlt di, 10 dkg cukor, 8-10 dkg vaj

 

A vanliasodhoz:

2 dl tej

1 mokkskanl liszt

10 dkg cukor

2 tojs

 

 

Kakas csiga: Sajt recept:

 

Tszta hozzvalk:

60 dkg liszt (20dkg rtes s 40 dkg sima)

3 dkg leszt

10 dkg vaj (margarin), lehet vegyesen is.

6 dkg cukor (3 evkanl)

3 dl - 4 dl  tej. /ahogy felveszi a liszt, ne legyen a tszta kemny s tl lgy se)

1 pici csipet s

1 tojs srgja

 

Tltelk hozzvalk:

4 evkanl kaka

15 dkg porcukor

Kenshez: vaj vagy margarin kb.: 5dkg.

 

Elkszts:

A tejet meglangyostjuk, krlbell 1dl-t tntnk egy csszbe vagy tlba, beletesznk 3 evkanl cukrot s az lesztt. ( A maradkot a liszthez adjuk, de figyeljnk a tszta lagra)

Mikor felolddott a tejes cukros leszt, a megszitlt liszthez keverjk. Hozzadunk 1 tojssrgjt s az olvasztott vajat (margarint). (kevergessk, s lassan adagoljuk az olvasztott zsiradkot)

Megdagasszuk, de ne knozzuk sokig a tsztt. (Mikor elvlik az edny falt, akkor mr j a tszta.)

A tsztt lisztezzk s egy tlban letakarva, nem huzatos helyen kelesszk, addig, amg legalbb, ktszeresre dagad.

Krlbell 30perc- 60 perc, fgg a helysg hmrsklettl, az alapanyagok hmrsklettl s minsgtl.

A tsztt gyrdeszkn kinyjtjuk (kb.:2mm-3 mm vastagra) ki hogyan szereti.

Megkenjk olvasztott vajjal s a kakas porcukrot rszitljuk.

A tsztt feltekerjk, msfl- 2 ujjnyi vastagra szeleteljk,

Zsiradkkal kikent s lisztezett tepsibe helyezzk, hasznlhat stpapr is, akkor nem kell annyit, kenegetni s mosogatni.

Tetejt megkenjk olvasztott vajjal s ismt kelesszk egy kevs ideig,(20 perc-Max 30 perc.)

Addig bemelegszik a st.

175-180 fokon krlbell 20 percig stjk, lgkeverses stben kevesebb ideig, de vigyzzunk, mert a lgkeverses sts szrtja az teleket s gyorsabban is sl. 

  

Beigli  /Neten tallt recept/

Pedig annyira nem is bonyolult. Egy jl bevlt hzi recept, ami tartalmazza a teljes munkafolyamatot (s nem csak hevenyszve adja meg a hozzvalkat ) tkletes tmpont a karcsonyi desszert elksztshez. Mert szp s j a sokszn, modern s sztrszakcsok ltal krelt dessgek zne, de a karcsonyhoz azrt a beigli dukl. s ne mr az anys csinlja!


Hozzvalk:

 

50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
6 dkg porcukor
3 darab tojssrga
1 egsz tojs
2 dkg friss leszt
csipet s

Az lesztt egy negyed pohr tejben felfuttatom, majd a tbbi hozzvalval sszedolgozom. Minimum fl rt pihentetem a htben , de az se rt neki, ha egy egsz jszakn t pihen.

Dis tltelk:

 

  • 20 dkg finomra darlt di
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag vanlis cukor
  • 1 citrom reszelt hja
  • 1 db alma reszelve
  • 1-2 ek mz
  • 1 dl tej


A cukrot a tejjel felfzm. Lehzom a tzrl, majd a tbbi hozzvalt elkeverem a tejjel

Mkos tltelk:

20 dkg finomra darlt mk
17 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 csomag vanlis cukor
2 db alma reszelve
2 ek baracklekvr
2 ek mz
1 dl tej


A cukrot a tejjel felfzm. Lehzom a tzrl, majd a tbbi hozzvalt elkeverem a tejjel. 

 

Miutn megtltttem a rudakat, tepsire helyezem ket, 4-5 helyen villval megszurklom a tetejt s felvert tojssal megkenem. Msfl rt hagyom pihenni, majd kzvetlenl a sts eltt jra megkenem.

Als-fels lngon, 200 fokon stm kb. 45 percig. Amikor a rudak sznesedni kezdenek: a tetejt lefedem aluflival s csak az utols negyed rra veszem le.

A tsztbl 2 vagy 4 rd beigli kszthet. Ez attl fgg, hogy milyen tepsiben stjk. rdemes gy kivlasztani a tepsit, hogy a rudak a sts kzben ne tudjanak nagyon elfekdni benne. A tsztt a betlts utn tepsire helyezem, majd a rudak kz stpaprcskokat illesztek, hogy knnyen sztszedhet legyen, ha megslt.

 

 

 

 

Trs pogcsa

Hozzvalk:

45 dkg finom liszt

20 dkg tehntr

18 dkg zsr vagy 20 dkg vaj

1-2 tojssrgja + 1 egsz tojs

egy kevs tej

csipet s

(tejfl)

Elkszts:

sszegyrjuk a lisztet a zsradkkal, a kevs tejben megfuttatott lesztvel, a sval, a tojssrgkkal, ha tl kemny lenne, kevs tejfllel laztjuk.

Flujnnyi vastagra nyjtjuk, kis pogcskat szrunk ki belle, tetejket egsz tojssal kenjk s forr stben pirosra (de, nem barnra) stjk.

Ha, ssan ksztjk, tbb st tesznk bele, ha desen, akkor csak csipet sval s 5 dkg porcukorral zestjk.

 

Trs bukta /Kata25 recepje szerint/

Hozzvalk 20 db-hoz:

  • 240 ml langyos tej
  • 2 mk s
  • 6 dkg cukor
  • 4 tojs srgja
  • 60 dkg liszt (fele rtes, fele sma)
  • 3 dkg leszt
  • 10 dkg olvasztott margarin

Tltelk:

  • 30 dkg tr
  • 2 vanlis cukor
  • 2 ek. cukor
  • 1 citrom reszelt hja
  • zls sezrint mazsola 
  • ha lgy a tr tegynk bele grzt

 

A tszta hozzvalit tegyk a gpbe s dagaszzuk meg. Majd kivesszk, kb. 1 cm vastagra nyjtjuk, felkockzzuk, minegyik kzepre kicsi trt tesznk. A sarkait s a szleket is jl sszenyomkodjuk, hogy a tr ne tudjon kifolyni. Letakarva dupljra kelesszk, lekenjk tojssal s elmelegtett stben 170 fokon 15 perc alatt megstjk.

Megjegyzs: Fontos, hogy jl meglegyen kelesztve, mertha a stben hirtelen kezd el kelni, kirepedhet s kifolyik a tr. A msik buktat a tr lgysga. Ha tl lgy, attl is kirepedhet a tszta.

Nagyon finom, omls, puha buktkat kapunk, ami mg msnapra is puha marad. 

Sok sikert.

Nagyon j, mr tbbszr is megstttem.

 Hsvti fonott kalcs

Hozzvalk:
150g rtesliszt, 300g liszt, 30 g leszt, (vagy 1 csomag por) 100ml tej, 50 ml tejszn, 1 csomag vanlis cukor, 1 db tojs, 100 g vaj, 1 citrom reszelt hja, 2 evkanl cukor
Elkszts:
Az lesztt felfuttatjuk a cukros tejben, majd beletesszk a vanlis cukrot. sszedagasztjuk a tbbi hozzvalval, s langyos helyen meg kelesztjk. Majd amikor megkelt, 3 egyforma rudat formzunk amit copfknt sszefonunk a megkelt tsztbl, Kr alakra formzzuk, majd stpaprral bevont tepsibe tesszk,( zsradkkal kikent,
lisztezett) megkenjk egy egsz felvert tojssal, fl ra pihentets utn 200C fokra felmelegtett stben kb. 30 perc alatt aranysrgra stjk.

 

Hzi kifli


Ez egy nagyon finom, nagyon gyors hzi kifli receptje. A tsztja foszls, egyszerre des s ss, radsul 3/4 ra alatt elkszl stssel egytt.
Vratlan vendgnek is idelis. Lehet tlteni is, mi kiprbltuk pl. egy kis kocka tcsokival megtltve: isteni finom! De mehet bele sajt, tr, lekvr, sonks, vagy kolbszos tltelkkel, (pldul: hsvt utn)stb.

Hozzvalk:
60 dkg finomliszt
4 - 5 dl tej / ahogy, felfveszi a liszt, ne legyen kemny, se tl lgy a tszta/
3 dkg leszt
5 dkg olvasztott vaj
1-2 ek cukor
1/2 ek s

Megmelegtjk a tejet (ne legyen forr), beletesszk a cukrot, belemorzsoljuk az lesztt s 10 percre flretesszk meleg helyre. Ennyi id alatt szpen felhabosodik az leszt.
Hozzntjk a lisztet, amibe belekevertk a st s sszegyrjuk. Hozztesszk az olvasztott vajat s szp simra dagasztjuk. Nagyjbl 5 perc dagaszts elegend.
Hatfel osztjuk a tsztt, a darabokat egyenknt kb. 20-25 cm tmrj krlapp nyjtjuk, a krlapokat 8 cikkre vgjuk. A krcikkeket a szles vgnl kezdve feltekerjk kis kifliv s tepsire pakoljuk. Ilyenkor tehetjk bele a tltelket is. Sls kzben nagyon megnnek, ezrt j messze rakjuk ket egymstl.
Megkenjk a tetejket egsz, felvert tojssal s elmelegtett stben szp barnra stjk. n lgkeverssel stttem 200 C fokon 10 percig. Sima stt 220 C fokra forrstsunk fel.
Ez a kifli nem ropogs hjj, inkbb kalcsszer, foszls bel.

A recept els szakcsknyvemben tallhat:
Mr sokszor megstttem:
Az nyesmester nagy szakcsknyve

     
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Elfelejtettem a jelszt
     
Szmll
Induls: 2007-12-05
     
ra
     
G-mail belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
     
Naptr
2025. Mjus
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
     
Webruhzaim
     
Weblapjaim
     
Partnerprogramok
     

Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!