|
Aliz trs-tsztja
A nagykockatsztt a szokott mdon kifzzk, lebltjk. Melegen elkeverjk vajjal. Tzll tl aljra egy sor tsztt rakunk, erre egy sor, trt majd egy rteg tejflt,ezt megszrjuk reszelt sajttal. A rtegezst addig folytatjuk, mg az edny megtelik. Tetejre sajt kerljn. Elmelegtett stben rzsasznre stjk.
Anikkrztt - "majomvel"
Hozzvalk: Tejsznes krmsajt, zls szerint lila-, pr-, fokhagyma, s A hagymkat nagyon aprra vgjuk, a krmsajtba keverjk, s az egszet megszva ismt elkeverjk. Teval kitn.
Annilepny
Hozzvalk: 20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1 db tojssrgja, 5 dkg vanliscukor, 1 dl tejfl; tltelk: 15 dkg rlt mandula, esetleg mogyor vagy di, 10dkg porcukor, 1 dkg kaka, 4 db tojssrgja s kemny habja. A lisztet a margarinnal sszemorzsoljuk, s a tbbi anyaggal tsztt gyrunk belle. Kt rszre osztjuk; az egyik rszt kinyjtjuk, s tepsibe tesszk. Az elrt anyagokbl sszelltjuk a tltelket, s a tsztalapra kenjk. A tszta msik felbl rcsot ksztnk, s vatosan a tltelkre helyezzk. Elmelegtett stben, kis lngon vilgosra stjk.
Annuspspkkenyere
75 dkg hmozott alma maghzt kivgva hst lereszeljk. (Kb. 50 dkg reszelt alma lesz belle.) Ezt 30 dkg cukorral, 1 cs. stporral, 1 tojssal, reszelt citrom hjjal vagy fahjjal habosra keverve hozzadunk 5 dkg mazsolt, 5 dkg durvra vgott dit, 30 dkg rteslisztet. Zsros, lisztes pspkkenyrformba tltve, a tsztt zsros aluflival befedjk. Elmelegtett stben 40-50 percig stjk. Deszkra bortva kihtjk, csak msnap szeleteljk.
Auguszta palacsinta
Hozzvalk 4 szemlyre: 8 dkg liszt, 1 tojs, 1.2 dl tej, 2 alma, 3 evkanl cukor,1 evkanl vaj, 1 evkanl citroml, 1 evkanl Calvados (almaprlat), 1teskanl tkezsi bzakemnyt, 2 evkanl olaj, rlt fahj, reszelt szerecsendi Elkszts: Az almt megmossuk, meghmozzuk, flbevgjuk, maghzt kiemeljk. A gymlcst felszeleteljk, s lbosba tesszk. Meghintjk 2 evkanl cukorral,fahjjal s szerecsendival. Hozzadjuk a vajat, a citromlevet s az 1 evkanlvzzel hgtott almaprlatot. Kis lngon, kevergetve kb. 5 percig proljuk. Az tkezsi bzakemnytt kevs hideg vzben csommentesre keverjk, s a prolt almra ntjk. sszeforraljuk, majd letakarva, kb. 2 rra hideg helyre lltjuk. A lisztet sszekeverjk a tojssal s a tejjel. Hozzadunk 1 evkanl olajat, 1 evkanl cukrots kevs fahjat. Kb. 30 percig pihentetjk. A tsztbl a maradk olajon 4palacsintt stnk, amelyeket megtltnk a kihlt almval. rlt fahjjal megszrva, a maradk almval krtve knljuk. Elksztsi id kb. 40 perc
Blint- napi trfnkok
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 50 dkg tr, 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 4tojssrgja, 1cs stpor, csipetnyi s, 1 citrom reszelt hja. A stshez olaj.
Knyv Neves napok, receptekben A lisztet a stporral, sval sszekeverjk, a vajjal, a trval, a tojssrgjval s a cukorral sszegyrjuk. Belereszeljk a citromhjat, s jl sszedolgozzuk, majd kb. fl rig pihentetjk. Lisztezett deszkn ujjnyi vastagra nyjtjuk, s kzepes mret szv alak formval kiszaggatjuk. 180 C -ra melegtett olajban kb.3 - 4 perc alatt aranysrgra stjk. Porcukorral meghintve, lekvrral tlaljuk. Hidegen s melegen egyarnt kitn.
Betti gymlcstorta
Hozzvalk: 4 db tojs, 20 dkg cukor, 4 evkanl citroml, 20 dkg liszt, stpor,5 dl tej, 1 csomag vanlis pudingpor, tbbfle nyers gymlcs vagy beftt, fldoboz gymlcszselatin.A tojssrgkat kikeverjk a cukorral, hozzkeverjk a citromlevet. A tojsokfehrjbl habot vernk, sszekeverjk a liszttel, a stporral s a tojsos cukorral.Kerek tortaformba tesszk, s lassan megstjk. A tejbl a vanlis pudingporralpudingot ksztnk. Az elkszlt tortt kettvgjuk, s megtltjk a pudinggal. Tlrahelyezzk. A tetejt gazdagon megrakjuk klnfle gymlccsel, s vgl langyosgymlcszselatinnal ntjk le. Jl lehtve tlaljuk.
BloodyMary
Ha csak egy pohr italt adunk, dt, zamatos lehet a Bloody Mary (ejtsd bladimeri). Egy vizespohrnyi paradicsomlbe kevs vodkt vagy gint kevernk, scsipetnyi rlt borssal megszrjuk. Rakhatunk bele 2-3 jgkockt is, mert a BloodyMary hidegen az igazi.
Boglyas Kata
Tszta
: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 5 egsz tojs, fl csomagstpor, tejfl, 1 csomag vanlis cukor, zsr, porcukor.
Tltelk
: 20 dkg di, 5 evkanl baracklekvr vagy mlnalekvr, 10 dkg cukor,1 evkanl rum vagy rum eszencia. A liszt kzepre tjk a tojssrgjt, margarinnal, stporral, cukorral, tejfllel kemny tsztt gyrunk, amelyet ktfel osztunk. Az egyik felt kinyjtjuk,kizsrozott tepsibe tesszk, rrakjuk a tltelket: a tojsok fehrjt kemny habb verjk, a cukorral, a darlt dival, lekvrral s rummal jl elkeverjk. Rntjk a tepsiben lev tszta tetejre, s a tszta msik felt egyenletesen, nagy lyuk reszeln rreszeljk. Kzepes tzn stjk, ha kihlt, kockkra vgjuk, s megszrjuk porcukorral.
Borzas kata
Hozzvalk: 4 tojsfehrje, 28 dkg porcukor, 20 dkg dibl.4 tojsfehrjt a cukorral gzn felverjk, majd levesszk a gzrl, tovbbverjk,amg szalagot nem vet. Utna beletesszk a gorombra vgott dit s kikent,lisztezett tepsire evkanllal ki halmokat rakunk, s gyenge tznl szrtjuk.
Ceclia-salta
20 perc Nehzsg: 1
Hozzvalk: 25 dkg crnametlt, 20 dkg ftt fstlt sonka, vagy tarja, 1evkanl olaj, 1 dl majonz, 3 dl tejfl, 1/2 mokkskanl csps paprika (vagy paprikakrm), 1 mokkskanl curry, 1/2 mokkskanl chili, s s trtt feketebors, zls szerint Az aprra trdelt crnametltet forrsban lv ss vzben megfzzk. Lebltve s lecspgtetve elkeverjk az olajjal. Kzben a sonkt vagy ledarljuk, vagy nagyon finomra vagdaljuk, s sszekeverjk a majonzzel, a tejfllel s a fszerekkel. Ebben a csps mrtsban megforgatjuk a ftt tsztt, htszekrnyben jl lehtjk,s sr mell knljuk.
Charliepalacsintja
Hozzvalk 4 szemlyre: 2 tojs, 20 dkg liszt, 4 dl tej, 8 vkony szelet kolozsvri szalonna, 2 jonatnalma, 5 dkg mrvnysajt, s, bors, majornna. A tojst kikeverjk a liszttel. Fl rn t, llni hagyjuk, majd felntjk a tejjel, s csommentesre keverjk. Az almt meghmozzuk, s vkonyan felszeleteljk. Serpenyben megolvasztunk 1 szelet vastagabb cskokra vgott hsos szalonnt,majd melldobunk nhny almagerezdet is. Sval, borssal s morzsolt majornnval meghintjk, s 1-2 percig pirtjuk, majd rntnk 1 merkanl palacsintatsztt. Mindkt oldalon ropogsra stjk. Mg forrn megszrjuk reszelt mrvnysajttal.
Edward-szeletek
11 deka cukrot 4 tojs srgjval, 1 csomag vanlis cukorral s 4 deka vajjal habosra kevernk. Flrai kevers utn mg 15 deka rlt mandult, meglgytott 7deka fzcsokoldt, 2-3 evkanl zsemlemorzst s legvgl a 4 tojs kemnyhabjt adjuk hozz. Tepsiben stjk. Sts utn tejcsokoldval kszlt cukros csokoldmzzal vonjuk be az egsz lapot, melyet fnyezs utn hosszks szeletekre vgva mg csokoldcskkal dsztnk.
vatorta
A torta lapjai ktflk:
Els lap:
3 tojs habjba belevernk 9 dkg cukrot, a 3 tojs srgjt, 3 evkanl kakat s 1 evkanl lisztet. Stpaprral kiblelt kerek tortaformban kistjk.
Msodik lap:
3 tojs habja, 9 dkg cukor, 3 tojs srga, 9 dkg darlt di s egy-kt evkanl zsemlemorzsa. Termszetesen ezt is kistjk.
Krm:
5 evkanl cukorbl, 5 tojs srgjbl s 1,8 dl tejbl sr krmet fznk,melybe a vgn belekavarunk 1 csomag vanlis cukrot, majd kihtjk. Kikavarunk 30 dkg vajat (n nem szeretem margarinnal kszteni tortkat, mert szerintem mg a htben sem tud a krm jl megkemnyedni), aprnknt belekavarjuk a krmet, majd ktfel osztjuk. Az egyik felbe mg kavarunk 2evkanl kakat, a msikba 2 evkanl eperdzsemet s egy kis rum esszencit. Mindkt lapot ktfel vgjuk, s a kvetkez sorrendben tltjk meg: Alulra csokis lap r csokis krm, utna dis lap s epres krm stb. A tetejt, ha bevontuk az epres krmmel, a legegyszerbb s legmutatsabb dszts, ha a csokis krmbl mindenflket tortanyomval rnyomunk.
zsau Vrslencse-szsza
Hozzvalk: 100 g hntolt vrs lencse, 1 evkanl olvaolaj vagy fzolaj, 1 fejhagyma felaprtva, 2 sszezzott fokhagymagerezd, 1 marknyi ztatott csicseribors, 1 teskanlnyi darlt fszer, (koriander, fahj, kmny), 1 picinyszl sfrny, 1/2 l vz. Elkszts: A hagymt lassan vegesre dinszteljk, a fokhagymt s a fszerkeverket hozzadjuk s tforrstjuk, belentjk a lencst s a csicseriborst,s ugyancsak tforrstjuk, kevergetjk, vzzel megntzzk, felfzzk, lass tzn fl rig proljuk, ha szksges, vizet ntnk al. Ez a fzelkfle, nem kell, hogy tl hg legyen. A lencseszemek egszen sztesnek,s egy vilgosbarna ksaflv vlik az egsz. Ez a fzelk brmilyen tkezshez j kiegszts, fogyaszthat lngossal is.
Ferenc Jzsef csokoldja
Hozzvalk: 10 dkg tejcsokold, 3 dkg tcsokold, 1 ek. kakapor, 3.5 dl tej,3.5 dl tejszn, porcukor A kakaport csommentesre keverjk a tejjel, beletrdeljk a tejcsokoldt s felforraljuk. A tejsznt kemny habb verjk a porcukorral, az tcsokoldt
. A forr csokolditalt porcelncsszkbe tltjk, nagy adag tejsznhabot ltetnk a tetejre, s megszrjuk a reszelt csokoldval.
Gabisaltja
Cskokra vgunk 25 dkg Pannnia sajtot s 2 db almt. Hozzvegytnk 15 dkg pirosszl szemet. Megszrjuk 3 dkg hmozott durvra vgott mandulval. 3 evkanltejsznt 3 evkanl joghurttal egytt felvernk. zestjk citromlvel, cukorral sborssal. A salthoz keverjk. Htve adjuk asztalra.
Gbrispalacsintja
A szoksos mdon jhzy tykhslevest fznk. A ftt csirkt kicsontozzuk, s a ftt zldsgekkel egytt ppesre vgjuk, 1 db tojssal, 1 evkanl tejfllel sszefogjuk,sval zestjk. A ss tsztbl sttt palacsintkat megtltjk vele, vnkos formra hajtogatjuk. Kivajazott tzll tlba helyezzk a palacsintkat, s reszelt sajttal elkevert tejfllel thzzuk. Elmelegtett stben, a sajt rolvadsig stjk. Finomra vgott petrezselyemmel meghintve tlaljuk
Gyngyitorta
Hozzvalk: 4 db tojs, 7 dkg porcukor, 6 dkg mandula, 1 dk zsemlemorzsa, 2dkg kaka, 4 dkg vaj, krm; 2 db tojs, 8 dkg cukor, 12 dkg vaj, 2 szeletcsokold, 5 dkg mandula, egy kvskanl rum. A tojs srgkat a porcukorral habosra keverjk, majd belekeverjk a prkltmandult, a zsemlemorzst, a tojsok habjt, a kakat s az olvasztott vajat. Kivajazott, lisztezett tepsibe megstjk. Krm; a tojsokat a vanlis porcukorral tzn krmm fzzk. A vajat habosra keverjk, beletesszk a puhtott csokoldt,a pirtott, darlt mandult, a kihlt krmet s egy kvskanl rumot, sszekeverjk,tetszs szerint tltjk vele a pisktt.
Helnapalacsinta
A hmozott krteszeleteket cukros, szegfszeggel s citromhjjal zestett vzben puhra fzzk, sszetrjk. Az des tsztbl sttt palacsintkat darlt dival megszrjuk, a krtekrmmel megkenjk, ngyszgletre hajtogatjuk.
Vanlis porcukorral meghintve, vanliamrtssal tlaljuk.
Henitorta
Hozzvalk: 7 db tojs, 20 dkg cukor, 25 dkg gesztenye, 2 szelet csokold; krm: 2 db tojs, 10 dkg cukor, 15 dkg vaj, 15 dkg gesztenye; mz: 6 dkg fondant, 2 szelet csokold, 1 kvskanl rum. A tojsok srgjt a cukorral habosra keverjk. vatosan hozzadjuk a ftt, ttrt gesztenyt, a reszelt csokoldt, s a tojsok kemny habjt. Az egszet formba tesszk s megstjk. Ha kihlt, gesztenyekrmmel tltttjk, s bevonjuk csokoldmzzal. Krm: az egsz tojsokat a vanlis cukorral habstben felforraljuk. A vajat habosra keverjk, belekeverjk a kihlt tojskrmet, s az egszet jl kikeverjk. Megtltjk vele a tortt. Csokoldmz: a
Fellangyostott fondantba 2 szelet puhtott csokoldt, 1 kvskanl rumot, s 1 kvskanl vizet tesznk. Vzfrdben az egszet jl elkeverjk, s rntjk a tortra.
Hubertuspalacsinta
A ftt vagy slt vadhst finomra vgjuk, majornnval, kakukkfvel, sval, borssal,1 tojssal, tejfllel s annyi zsemlemorzsval eldolgozzuk, hogy sr masszt kapjunk. Hubertus likrrel zestjk. A ss tsztbl kszlt palacsintkat megtltjk vele s kivajazott tzll ednyben, tejfllel thzva, elmelegtett stben
Hippolit stemny
3 tojst, 25 dkg cukrot kikeverve, hozzadunk 10 dkg lisztet, 10 dkg darlt dit, fl cs. stport, zls szerint kakaport, 2 dl tejflt, jl eldolgozzuk. Kicsi, vajas, lisztes tepsibe tve kistjk. Ha ksz, a tepsiben mg melegen a szleit levgjuk, a tsztt 4 fel vgjuk. Egy negyed rszt kivve a tepsibl, flbevgjuk. Meleg rumos baracklekvrral vastagon bekenjk. Egyiket zls szerint
Beszrjuk cukros, darlt dival, majd rrakjuk a msik bekent darabot. Kis kockkra vgva, tetejre vanliscukrot hintnk.
Ilona-torta
Hozzvalk: Vaj 18 dkg, cukor 18 dkg, tojs 9 db, csokold 16 dkg, mandula 18dkg. Elksztse: Kilenc tojssrgjt 18 dkg cukrot habosra elkevernk, hozzkeverjk a mr elre kikevert vajat, 16 dkg puhtott csokoldt, 18 dkg hjastl darltmandult, azutn a 9 tojs kemnyre vert habjt. Kikent, lisztezett formban lasstznl stjk, ha kihlt, 4 rszre vgjuk, krmmel tltjk, s csokoldmzzal bevonjuk.
Izabella-torta
Hozzvalk: Tojs 8 db, cukor 28 dkg, mogyor 28 dkg, vanlia 1/4 rd. Elksztse: Nyolc tojsfehrjbl kemny habot vernk, tesznk bele 28 dkg vanliscukrot, s ezzel tovbb verjk. Azutn tegynk bele 28 dkg prklt, darltmogyort, majd kikent lisztezett tepsiben kistjk. Ha kislt, lapokba vgjuk,csokoldkrmmel tltjk, s vonjuk be. Dszthetjk, a krmbl kszlt golykkal.
Jancsi-Juliskacsemegje
18 dkg porcukrot, 1/2 cs. V.-stport, 20 dkg liszttel, 10 dkg vagdalt mandulval, 5dkg mazsolval, 2-3 szelet reszelt csokoldval, 3 egsz tojssal s kevs tejjel jl kidolgozunk. A tsztbl vastag rudat formlunk, melyet vajjal kikent, lisztezett,keskeny, hossz tepsiben stnk. Prnapos lls utn, ujjnyi szeletekre vgjuk.
Jkob Lencsefzelke
Hozzvalk: 250 g tnyrlencse, 1 l vz, 1 evkanl olvaolaj vagy fzolaj, 1 fejhagyma felaprtva, 2 fokhagymagerezd sszezzva, 1 kisebb prhagyma felkarikzva, 1 teskanl rlt kmny, koriander, fahj vegyesen, 1 csapott teskanl s. Elkszts: Mossuk meg a lencst, s egy jszakra, ztassuk be. Szrjk le, de az ztatvizet NE ntsk ki. Olvasszunk fel fzvajat, (olajat,) forrra, a hagymt sssk vegesre, proljuk vele egytt tovbb a fokhagymt, s port. Ezutn tegyk bele a fszerkeverket, s egy kis ideig hagyjuk pirulni, tegyk hozz a lencst, s rvid ideig prkljk, htsk le az eltett ztatvzzel, majd engedjk fel,szksg szerint adjunk mg hozz vizet (a lencse megdagad, ezrt erre gyelni kell!), kis lngon proljuk, kb. 30-50 percig, mieltt levennnk, szzuk meg. Levesknt egy kicsivel tbb vizet kell tenni hozz. Ha lencsefzelket akarunk, akkor szkebben bnjunk a vzzel, ppen csak mindig legyen rajta. Nagyon megy hozz az zletes bzalisztlngos vagy a friss kenyr. Fogyaszthat egytt a kles- vagy rpaksval is. Az asztalnl tehetnk hozz citromlevet, finom zamatot ad.
Jnos-napi torta
20 dkg cukrot, fl csomag V.-vanilincukorral s 7 tojs srgjval fl rig habosra kevernk. Hozzadunk 5 dkg darlt mogyort, 5 dkg darlt mandult, 10 dkg aprra vgott, cukrozott gymlcst, 5 db kicsire darabolt ldafgt, 1-2 evkanl zsemlemorzst, s fl cs. V.-stport. Legvgl a 7 tojs fehrje kemny habjt elegytjk hozz, s magas fal tortastben forr tznl stjk. Kihls utn kt rtegre vgjuk, barackzzel megkenjk, s sszelltjuk. Tetejt, s oldalt olvasztott
csokoldval vonjuk be, melyre mg paprtlcsr segtsgvel szintn csokoldbl rcsos mintt nyomunk dsztsl.
Jucipacsni
Hozzvalk: 14 dkg darlt mandula, 14 dkg cukor, 14 dkg vaj, 14 dkg liszt, 1tojssrgja, szegfszeg, fahj, citromhj. A hozzvalkat sszegyrjuk. A tsztt vkonyra nyjtjuk, s nagyobb pogcsaszaggatval kiszaggatjuk. Kzepkbe hmozott mandult tesznk, s megkenjk tojsfehrjvel. Forr stben, de igen kis lngon szrtjuk
Judit torta
Hozzvalk: 6 db tojs, 6 evkanl cukor, 2 szelet reszelt csokold, 2 evkanlliszt; krm: 6 dkg di, 1 dl tej, 10 dkg vaj, 6evkanl cukor, 1 evkanl rum. A tojs srgkat, a cukrot, a csokoldt habosra keverjk, hozzadjuk a tojsok habjt, s vgl a lisztet keverjk bele knnyedn. Mrskelt tznl 2 rszben megstjk. Krm: a finomra rlt dit a tejjel leforrzzuk, ezutn szitn tcsorgatjuk, illetve tpasszrozzuk, a vajjal s a vanlis cukorral habosra keverjk,hozzadunk egy evkanl rumot, s ha a torta kihlt, megtltjk, kvlrl is krmmel vonjuk be, s fl dikkal dsztjk.
Jliafagylalt
Hozzvalk: 2 dl tejszn, 3 dl tej, 5 dkg tcsokold, 1 evkanl rum, 4 evkanl kristlycukor, 1 zacsk vanlis cukor, 5 dkg mazsola, 1 evkanl nagyon finomra darlt di, 1 teskanl liszt, 1 mokkskanl reszelt citromhj, csipet s ,kshegynyi trt szegfszeg. A tejet a cukorral felforralom. Kzben a tejsznben simra keverem a lisztet, majd a forrsban lev cukros tejhez keverve, jl kiforralom, illetve besrtem. Hozzadom a darlt dit, a megtiszttott mazsolt s a citromhjat. ppen csak egy pillanatig forralom, mris elzrom alatta a lngot. Ezutn keverem bele a vanlis cukrot, a szegfszeget s a st, vgl a rummal zestem. Ha a massza teljesen kihlt, a htszekrnyben jl lehtm s a fagylaltgpbe ntve, kifagyasztom. A fagylalt elkszlte eltt t perccel beleszrom a megreszelt, vagy forgcsokra vgott csokoldt.
Jlia-stemny
Hozzvalk:
Tszta: 30 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 cs. vanlis cukor, 3 tojs, s, rumaroma, 50dkg liszt, 1 cs. stpor, 5 ek. tej; Mz: olvasztott csokold vagy zestett,besrtett cukoroldat A tszta anyagait habosra keverve zsrozott, lisztezett formban, kzepes hmrskleten stjk. A kihlt tsztt mzzal bevonjuk.
Jliatsztasaltja
Hozzvalk: 10 dkg csiga-, csavart- vagy kagyltszta, 20 dkg csemegekukorica(konzerv), 2 nagy fej lilahagyma, 5 dkg reszelt rokfort, 4 dl kefir, 1 narancs, 1 dl majonz, 1 gerezd fokhagyma, s s trtt fehr bors A tsztt a szoksos mdon, ss vzben megfzm, s hideg vzzel lebltve, jl lecspgtetem. A narancsot meghmozom, karikkra vgom, majd a karikkat kiskockkra metlem. A lilahagymt megtiszttom, s finomra vgva meg is szom (nem beszom). sszekeverem, hogy a s mindentt rje. 15 percig hagyom llni. Kzben a majonzt simra keverem a kefirrel, hozzadom a zzott fokhagymt s a reszelt rokfortot. zls szerint megborsozom. A mrtsba forgatom a ftt tsztt, a levtl lecsurgatott kukorict, a hagymt (amit nem kell kicsavarni) s a narancskockkat. Az egszet alaposan sszekeverem, majd befedve egy napra rakom a htszekrnybe. (Ennyi id szksges ahhoz, hogy az zei jl sszerjenek.) Tlals eltt kevs rokforttal kln is megszrom, s lilahagyma-karikkkal kirakom a tetejt.
Jliavirslisaltja
40 perc Nehzsg: 1
Hozzvalk: 3 pr virsli, 1 nagy fej vrshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3evkanl marinlt
(ecetes-olajos) paradicsompaprika, 1 fiola kapribogy, 2ecetes uborka, msfl dl majonz, msfl dl tejfl, s zls szerint, 1mokkskanlnyi trtt fekete bors A vrshagymt megtiszttjuk, s vkony karikkra vgjuk. Forrsban lv ss vzbe dobva 4 percig fzzk, majd levtl leszrjk. Az uborkt almareszeln lereszeljk,s a hagymhoz tesszk. A marinlt paradicsompaprikt vkony cskokra metljk. A majonzbe belekeverjk a megtiszttott s finomra zzott fokhagymt, a kapribogy leszrt levt, a st s trtt borsot, majd a mrtst rcsorgatjuk a hagyms-uborks paradicsompaprikra, s hozzadjuk a finomra vagdalt kapribogyt. A virslik hjt lehzzuk (termszetesen csak akkor, ha manyag beles virslit vsroltunk), hideg vzbe tesszk s felforraljuk. Ezutn a vzbl kivve azon forrn vkony karikkra vgjuk s beletesszk a mrtsba. Jl sszekeverjk, s a tlat lefedve a htszekrnyben egy napig rleljk.
Jutkalekvrja
Hozzvalk: 2 kg kimagozott vrs szilva, 2 kg hmozott kimagozott rtesalma,1 kg rett nagy szem paradicsom, 1.5 kg kristly cukor A gymlcsket feldaraboljuk, puhra fzzk s tpasszrozzuk. Hozzadjuk a cukrot s kb. 30 perces lass forralssal, kevergetve besrtjk. vegekbe tltjk, a tetejt kristlycukorral megszrjuk, lektjk, s egy napra szraz gzbe tesszk
Jutka-torta
7 tojs srgjt 12 dkg vajjal s 1/2 cs. V.-vanilin cukorral flrig kevernk, majd 12dkg cukrot, 10 dkg puhtott csokoldt, 10 dkg darlt mandult, 1/2 cs. Vncza-stport, 1 ek. lisztet s legvgl a ht tojs kemny habjt adjuk hozz. Forrstben, magas fal kerek tortaformban stjk. Tltelk: 10 dkg puhtott csokoldt 15 dkg vajjal, 15 dkg porcukorral, s 1 egsz tojssal habosra kikevernk. A tltelk egy rszvel a torta tetejt, s oldalt kssel szpen bevonjuk, s cukrozott narancshjdarabokkal dsztjk.
Katatorta
Hozzvalk: 6 db tojs, 15 dkg cukor, 7 dkg liszt, 5 dkg di; Krm: 20 dkg darltdi, 20 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1 dl tej, 1-2 kanl rum. A tojs srgkat a cukorral habosra keverjk, majd vatosan beleforgatjuk a tojsok kemnyre vert habjt, a lisztet s a darlt dit. Krm: a dit a tejjel leforrzzuk, kihtjk. A cukrot a vajjal kikeverjk, majd hozzadjuk a kihlt dit, zestjk a rummal, s az egszet fehr habzsig keverjk. A tortt kettvgva a krmmel megkenjk, kvlrl is krmmel vonjuk be, flbevgott dival dsztjk.
Kati-krm
Hozzvalk: 3 dl tejszn, 10 dkg porcukor, 1 citrom, 15 dkg vegyes beftt, kistojslikr, csoki darab A tejsznbl kemny habot verve vatosan elkeverjk a porcukorral, a citrom reszelt hjval, az aprra vgott vegyes gymlccsel. Tojslikrrel zestjk. Tlalsig poharakban, htben tartjuk, csoki darval meghintve tlaljuk.
Katipalacsintja
A tojssrgjt vanlis porcukorral, pr csepp rummal, reszelt citromhjjal, kevs mazsolval habosra keverjk. A krmmel megtltjk az des tsztbl sttt palacsintkat s forr meggylekvrral thzva tlaljuk.
Kati szelet
Hozzvalk: 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 10 dkg zsr, 1 csomag stpor, 3 tojssrgja, 1 dl tejfl. Tsztv sszegyrjuk, s 3 lapot stnk belle. Ha kihlt, az egyik lapot 2-3 dl forr, cukrozott tejjel lentjk. Elmorzsoljuk a lapot, majd jl sszekevernk 10 dkg vajat, 1 evkanl kakat, kevs rumot s ezt a krmet sszekeverjk az elmorzsolt lappal. A masszt a kt lap kz helyezzk. 3 tojs fehrjt, habnak felvernk (gzn), majd 20 dkg porcukrot tesznk bele, s gz fltt addig verjk, mg a cukor elolvad, majd a tetejre kenjk, s csokold reszelkkel beszrjuk.
Katka
Hozzvalk: 15 dkg zsr, 2 tojs, 50 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 csomag stpor, tejfl, kevs cukros tej, 2 evkanl baracklekvr, fl dl rum, 10 dkg vaj. A zsrt a tojsok srgjval, 15 dkg cukorral kikeverjk. Hozzadjuk a lisztet, amelyben elzleg elkevertk a stport, s tejfllel olyan kemnysgre gyrjuk,hogy nyjtani tudjuk. 3 lapot stnk belle.1 lapot sszetrnk, cukros tejjel meglocsoljuk, hozzadjuk a baracklekvrt s a rumot. Kzben egy msik tlban a vajat kikeverjk 15 dkg cukorral, a kt masszt sszekeverjk, s ezt tltjk a kt megmaradt lap kz.
Mz
: 2 tojsfehrjt 20 dkg cukorral gz fltt habb verjk, majd bevonjuk vele a tetejt. Msnap vzbe mrtott kssel szeleteljk. Nagyon mutats, ha mg melegen a mzra csokolddart is hintnk.
Karola-torta
Hozzvalk: Tojs 10 db, porcukor 25 dkg, mandula 25 dkg, vanlia 1/4 rd. Elksztse: Tz tojs kemny habjba tesznk 25 dkg porcukrot, 25 dkg hjasan megdarlt mandult, kis vanlit, megstjk, s ha kihlt, rumos krmmel megtltjk.
Kvtorta Jlia-mdra
Hozzvalk: piskthoz: 7 tojs, 7 ppozott evkanl finomtott kristlycukor, 2teskanl Nescaf, 7 ppozott evkanl rtesliszt, fl csomag stpor;
A krmhez: 25 dkg Rma margarin, 20 dkg porcukor, 3 evkanl Nescaf, 2teskanl kakapor (nem cukrozott).A tojssrgjt a cukorral kikeverem, beleszrom a Nescaft. Ezutn felvltva keverem bele a lisztet (amelybe bele tettk a stport) s a tojsfehrjbl felvert habot. Vastagon kivajazott s liszttel meghintett tortaformba simtom a masszt,s elmelegtett, forr stben kzepes lngon megstm tprbig. (Nekem 26cm-es tortaformm van, akinek kisebb, annak elg az 5 tojsbl, s annak megfelel hozzvalkbl pisktt kszteni. Nem kell annyit bajldni a tortalapkiszedsvel, ha a forma aljt stpaprral kibleljk!) Kzben elksztem a torta krmjt. A Rma margarin felt felolvasztom,belekeverem a porcukrot, a Nescaft, a kakaport. Ha a cukor felolvadt benne, akkor adom hozz a tbbi hideg margarint, s az egszet nagyon habosra, knnyre kikeverem. A kihlt pisktt a formbl kibortom, majd legalbb 4 vkony lapra vgom, s megkenem a kvkrmmel. Egymsra bortva kicsit sszenyomom, s a tortatetejt meg az oldalt is bevonom a maradk krmmel. Kvszemekkel s Nescafval dsztve, hidegen knlom.
Lajcsiszelet
Tszta
: 3 evkanl kaka, 3 evkanl mz, 3 egsz tojs, 23 dkg porcukor, 10dkg vaj, 1 kvskanl szdabikarbna. Mindezt egyben gz fltt sszefzzk, forrstl szmtott 5 percig. Hozzadunk 45 dkg lisztet (lehet tbb, amennyit felvesz).4 egyenl rszre osztjuk. Ksfok vastagsgra nyjtjuk, zsrozott lemezen megstjk (lehet a nagy tepsiben).
Krm
: 2 csomag karamell pudingport 6 dl tejjel, 1 csomag vanlis pudingport 3 dl tejjel simra fznk. (Lehet az zek arnyt fordtva is elkszteni.) Msfl csomag(40 dkg) margarint habosra kevernk 40 dkg porcukorral, ezt elosztjuk a pudingok szerint: ktharmad rszt a 6 dl tejjel fztt pudinghoz, a maradk egyharmad rszt pedig a msikhoz adjuk. Egy kanlnyit hagyjunk a krmbl a tetejre. Megtltjk a lapokat (tszta, karamell, tszta, vanlis, tszta, karamell, tszta), s a tetejt vkonyan megkenjk a maradk krmmel. A tszta szleit levgjuk s rreszeljk a tetejre. A stinek puhulni kell, msnap szeleteljk.
Leasti
Hozzvalk: 4 tojssrgja, 60 dkg liszt, 1 csomag vanlis cukor, 1 csomagstpor, 1 citrom reszelt hja, 3 evkanl tejfl, 10 dkg cukor. A hozzvalkat jl sszedolgozzuk, majd kinyjtjuk kb. 1 cm vastagra. Ktflenyomval kell kiszaggatni: az als felt teli nyomval - erre kennk lekvrt, a felst pedig lyukas kzepvel. Ezt beleforgatjuk a tojsok megmaradt fehrjbe, majd darabolt diba. Ezutn rhelyezzk a lekvros rszre.180-200 fokos stben stjk, amg aranybarna nem lesz.
Lili-kifli
(knny, igen finom)20 deka vajat 20 deka liszttel kevert 1/2 csomag Vncza-st porral, 20 dkg trval s kevs sval jl sszedolgozunk. Ksht vastagsgra nyjtjuk, s hromszg alak darabokra vgjuk. Az egyes darabokat lekvrral kenjk meg s sszecsavarjuk. A ksz kifliket mg meleg llapotban vanilincukorral hintjk be.
Lili-torta
Hozzvalk: Porcukor 25 dkg, tojs 8 db, liszt 12 dkg, tejszn 2 dl. Elksztse: Negyed kg porcukrot 2 egsz tojssal s 6 tojssrgjval habosra kikevernk, hozztesznk 12 dkg lisztet, 4 tojs kemnyre felvert habjt, kistjk, lapokra vgjuk, dikrmmel tltjk, tetejt tejsznhabbal bevonjuk.
Magdolna-fnk
Hozzvalk: Vaj 28 dkg, porcukor 10 dkg, tojs 4 db, liszt 28 dkg, vanlia 1/4 rd,citromhj 1/2 db. Elksztse: A vajat porcukorral habosra keverjk, beletesznk kis vanlit,citromhjat, 4 tojssrgjt, a lisztet s a 4 tojs kemny habjt. Kikent s lisztezett tepsibe tesszk, kistjk, s mg melegen klnfle formkra kiszaggatjuk.
Magdolna kifli
Hozzvalk: 25 dkg margarin, 6 db tojs, 6 evkanl cukor, 1 csomag stpor, 4evkanl tejfl, 30 dkg liszt, 15 dkg darlt di, 15 dkg cukor. A margarint a tojsok srgjval 6 evkanl cukorral habosra kevernk, majd hozzadjuk a tejflt reszelt citromhjat a stport, s a lisztet, az egszet
jl sszekeverjk kikent, lisztezet, tepsibe ntjk, egyenletesen
sztnyomkodjuk, megkenjk vkonyan lekvrral .A 6 tojs fehrjbl kemny habot vernk, vatosan sszekeverjk a darlt dival,s a cukorral rkenjk a tszta tetejre, s egytt megstjk elmelegtett stben.
| |