Sokankatekercs
Hozzvalk:
8 szelet gpsonka,( vagy valamilyen hasonl sonka)
200 g krmsajt (tejsznes, natr)
100 g ecetes torma (reszelt)
1 nagy reszelt alma
s (zls szerint)
bors (zls szerint)
1 fej salta
ecetes uborka
Elkszts:
A krmsajtot habosra keverjk a tormval s a reszelt almval, zls szerint szzuk, borsozzuk.
Egy hosszks vagy kerek tlat kirakunk a megmosott s lecsurgatott saltalevelekkel. A sonkaszeleteket a krmmel megtltjk, feltekerjk s szp sorjban elhelyezzk a saltaleveleken.
gyeljnk arra, hogy a tekercsek vgre s tetejre jusson egy-egy nyomzskbl kinyomott rzsa.
A tekercs kzt, (a tlct), aprra vgott ecetes uborkval vagy zls szerinti paradicsomkarikval, paprikaszelettel, nyers uborkval, tojskarikval petrezselyem zlddel, pirosarannyal,stb dszthetjk. Jl behtve tlaljuk.
Tipp:
Hsvtkor, kaszintojst (tlttt tojst) s Francia saltt szoktam kszteni mell)
A megmaradt kemnytojsokbl, -helyett- kszthet tlttt tojs. Tbb vltozata is ismert.
Tlttt tojs:
A kemny tojsokat, hosszba kettvgom, srgjt kiszedem.
Villval sszetrm, zls szerint teszek hozz vajat, mustrt, s fzsreket(s,-fehr- bors, pirosarany, esetleg szerecsendi) A masszt simra keverem, (robotgppel knnyebb)
Viszzatltm a tojsokba.
A maradkkal dsztem, nyomzskbl kis halmokat nyomok a tojsok tetejre, erre mg gulyskrmet, pirosaranyat, mustrt szoktam nyomni dsztsnek. Mell zldsgzldjt teszek. Termszetesen a tojsokat rltetem a Francia saltra. Ha, van sonkatekercs is, akkor egy tlon szoktam, mindent tllalni szpen dsztve.
A tojsokat, aki szereti bevonhatja aszpikkal, akkor fnyesebb lesz. ( Mi mellzni szoktuk az aszpikot)
Francia salta:
Legegyszerbb mirelitt zldsget venni (van, ilyen keverk is), a zldsget ssvizben megfzzk, vagy meproljuk, lehtjk, lecsepegtetjk.
Kzben elksztjk a mrtst, zls szerint, majonzt kikevernk tejfllel, mustrral, sval, fehrborssal, vagy borssal.
A masszt rntjk a zldsgekre, ssszekeverjk s jl behtjk.
Magban is fogyaszhatjuk, de sok mindennel egytt is tlalhatjuk.
Megjegyzs:
Ezek nagyon egyszer receptek, kezdk is btran elkszthetik, nem lehet elrontani. :)
Tlttt tojs (msik vltozat)
8 darab tojs
10 dkg gomba (vajon megpirtjuk)
1 csom metl hagyma
s
bors
petrezselyem
vaj
A besemelelhez
30 g liszt ( vajon kiss megpirtjuk, felengedjk tejjel, vigyzva, hogy ne legyen csoms)
30 g vaj
3 dl tej
3 egsz tojs ( srgjt egyenknt, keverjk a masszba!)
s
bors
szerecsendi
zsemlemorzsa
reszelt sajt
Elkszts:
A tojsokat kemnyre fzzk, hideg vizzel lehtjk, mehmozzuk, hosszban kettvgjuk. A srgjt kiemeljk, jl eldolgozzuk a petrezselyemmel, a vajon mepirtott gombval, a snidlinggel(metlhagymval), zls szerint szzuk borsozzuk s visszapupozzk a fehrjkbe.
A forr vajbl, lisztbl s tejbl kzben sr besamelt fznk, hozzadunk egyenknt belekeverve 3 tojssrgjt, st borsot, csipetnyi szerecsendit, s ha kihlt a felvert tojsfehrjt.
Kivajazunk s zsemlemorzsval meghintnk egy tzll tlat, belentjk a besamel ktharmadt, elrendezzk rajta a tojsokat, lentjk a maradk mrtssal, tetejt bven megszrjuk reszeltsajttal. elmelegtett stben pirosra stjk. Forrn tlaljuk.
Sprga kntsben
40 dkg sprga
12 szelet gpsonka (vagy hsonl sonka)
12 szelet ementli sajt (vagy hasonl sajt)
1 csokor petrezselyemzld
vaj
1 kockacukor ( vagy egy kiskank cukor)
s
citroml
4 dl besamel mrts
A gondosan megtiszttott sprgt ss-cukros citromlvel zestett vzben puhra proljuk s kihtjk.
Minden szelet sonkra 1 szelet vkony sajtot fektetnk s beletekernk 3-4 szl sprgt. Kivajazott tzll tlba helyezzk, lentjk besamel mrtssal s stben pirosra stjk. Forrn tlaljuk.
|