Knai des-savany csirke - Maci receptje, amit n kiegsztettem egy-kt dologgal!
vek ta ezen recept alapjn fzm az des-savany csirkt, melynek eredetijt egy knai szakcsknyvben talltam. Hozz kell tennem, hogy a knyvben sertsszzzel kszl az des savany, de neknk gy annyira bevlt, hogy nem is prblkoztam mg mssal, mint csirkemellel. Hamu fejemre, de a mrts bizony kechuppal kszl, mgsem gondoltam mg r soha, hogy megreformlom. gy zlik mindegyiknknek, a recept pedig mr sikeresen bejrta a csaldi s barti krt is. Egy dolog viszont nagyon jt tesz neki: a friss anansz. Most sikerlt egy olyan pldnyt elcspnem, aminl finomabbat s desebbet ezen a kontinensen mg nem kstoltam. Nehezemre esett, de fj szvvel mgis meghagytam a nagy rszt az telhez.
A hagymn kvl prhagymt is tettem hozz cskokra vgva, bambuszrgyet, bbi kukorict karikra vgva, s cukor helyett mzet adtam hozz. Csirke- helyett pulyka- mellfilt hasznltam. Rizsecet helyett almaecetet tettem bele s rendes tkezsi ecetet cseppentettem hozz. Mivel nagyon nagy adagot ksztettem, nem frt el a hs a serpenyben, flig tstttem a serpenyben s utna betettem a stbe megpirulni. A tbbit a lertak szerint ksztettem.
****
A hagymt flbe, majd szlasra vgom, de nem tl finomra! A paprikt 2 cm-es rombuszokra, a hst pedig cskokra (most kivtelesen kockkra) vgom. A ketchupot az ecettel, szja s worcester mrtssal valamint a cukorral egy kis tlkban elkeverem. Ha friss ananszt hasznlok, akkor flbevgom a gymlcst, s egy kssel kivgom a belsejt, vkony peremet hagyva, ugyanis ebbe lehet tlalni az telt. Nagyon mutats! Az anansz hst felkockzom. Ha konzervem van, lentm a levet rla, s darabokra vgom a szeleteket. A tojst felverem, 4 ek. vzzel a sval s fl tk. cukorral elkeverem, beleforgatom a hst, majd kiveszem s 2 ek. kemnytvel sszekeverem. Az olajat egy nagy mly teflonserpenyben felforrstom, s beledobom a hst. Nagy lngon llandan forgatva krs-krbe gyorsan megpirtom, majd kimerem, s a legjobb, ha egy fm szrbe tve hagyom lecsepegni rla az olajat. 1 ek. olajat teszek mg a serpenybe, s rvid ideig kzepes lngon stgetem benne a hagymt, ananszt s a paprikt, majd ezeket is kimerem a hs mell. A serpenybe ntm az elksztett ketchupos mrtst s felforralom. 1 ek. kemnytt 1/4 l hideg vzben simra keverek, s a forr mrtshoz adom. Felforralom, s belerakom a hst a zldsgekkel s anansszal. sszemelegtem ket s forrn tlalom. Basmati rizzsel finom!
Olasz egytl tel
Hozzvalk:
30 dkg csirke vagy pulykamell
1 nagy fej hagyma
2-3 rett paradicsom
5-6 kzepes burgonya
1 nagy srga paprika
1 nagy zldpaprika
1 nagy piros paprika
1 kzepes cukkni
1 l hsleves (kockbl is kszthet)
Majornna
S
Bors
Olaj
Elkszts:
1-2 evkanl olajon jl megpirtjuk a feldarabolt hst, megszzuk, rtesszk a felkockzott hagymt, megproljuk, erre jn a meghmozott nagy darabokra vgott paradicsom.
Kb. 5 percig, fzzk, megszrjuk majornnval (zls szerint, de vigyzzunk aroms fszer!), borsozzuk. Felforraljuk s hozzadjuk a meghmozott feldarabolt burgonyt, amikor flig megftt, hozzadjuk a nagy darabokra vgott paprikkat s a krlbell 0. 5 cm-es karikkra vgott cukknit. Kszre fzzk.Akkor j, ha a zldsgek puhra fttek. Ha, szksges utna fszerezzk.
Rcponty (Krdy Gyula receptje)
A megtiszttott halat feldaraboljuk, megszzuk, megpaprikzzuk s megtzdeljk vkony szalonnval. Zsiradkkal kikent tepsibe 1 kg karikra vgott ft krumplit tertnk, rrakjuk a halszeleteket, hagymt, zldpaprikt, paradicsomot, (tlen ha nincsenek zldsgek, akkor lecst) tesznk r. Megntzzk zsrral, vagy olajjal s megstjk.
Mieltt teljesen megslt, lisztel elkevert tejfllel locsoljuk meg s sssk mg egy kevs ideig.
Francia Padlizsnos egytltel (Ratatouille)
- Brigitta receptje szerint ksztve.-
Hozzvalk:
50 dkg csirke vagy pulyka mellfil.
1 darab nagy hagyma (lila)
1 darab srga Kaliforniai paprika,
1darab hegyes csps paprika (elhagyhat, vagy zls szerint)