Hozzávalók: 1 kg túró, 15 dkg lágy margarin, 5 evőkanál búzadara, 2 evőkanál liszt, 10 evőkanál kristálycukor, 4 egész tojás, csipet só, reszelt citromhéj, 1-2 csomag vaniliás cukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna ( vagy fél csomag sütőpor )
Tetejére: 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojás
A hozzávalókat összekeverjük, közepes méretű lisztezett, zsírozott tepsibe öntjük. A tetejére valókat kikeverjük, evőkanállal rácsurgatjuk és elsimítjuk a tetején. Forró sütőben közepes lángon szép pirosra sütjük. (Kb : 40 perc)
Én sütőpapíron sütöttem!
Forró almástáska
1/2 kg leveles tészta, 1 kg alma, 1 csomag vaníliás pudingpor, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj
Az almát megpucoljuk, lereszeljük és megszórjuk a cukorral. Állni hagyjuk. Közben kinyújtjuk a leveles tésztát, 8 részre osztjuk, az egyik felüket néhány helyen bevagdossuk.
Az almát kicsavarjuk, és lassan párolni kezdjük. A levét elkeverjük a vaníliás pudinggal. Amikor az alma megpárolódott, megszórjuk kevés őrölt fahéjjal és a vaniliás cukorral, és ráöntjük az almalével elkevert pudingport. Sűrűre főzzük, kicsit kihűtjük, a tésztára kupacokat teszünk, a tészta széleit megkenjük tojással és összehajtjuk. A széleket jól lenyomkodjuk.
Kívülről is megkenjük tojással, előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Elkészítés: A tészta összetevőiből kézzel vagy géppel kelt tésztát gyúrunk. Ezután kb. 30-40 percet kelesztjük.
Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk. (az alját is) Keverjük össze a darált diót és a kristálycukrot.
Ha a tésztánk megkelt, nyújtsuk ki kb. egy – másfél centi vastagságúra és egy kisebb pogácsa szaggatóval szaggassuk ki a tésztát. A kiszaggatott tésztákat mártsuk bele egy villával az olvasztott margarinba és forgassuk meg jól a cukros dióba. Ezután tegyük szorosan a tésztadarabokat a tortaformába és szórjuk a tetejére a maradék cukros diót. Így kelesszük még újabb 30 percig.
Előmelegített sütőben 170 fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük.
Vaníliasodó : 4 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd belseje, 4 db tojássárgája, 8 dl tej
Elkészítés : A cukrot, vaníliáscukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk (ha vanília rudat használunk, akkor itt tegyük bele a tejbe). Ha felforrt, akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz. Kis lángra téve sűrítsük be a sodót. Tipp: Én ezt a mikróban csináltam, kb. 2 perc volt az egész, közben kétszer megkevergettem. Nem kellett attól félni, hogy leég az alja!
Nagyon finom, puha! Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat a teteje! Az aranygaluska csak frissen jó!!!
Ezeket 2 percig főzzük, tűzről levéve beleteszünk 1 evőkanál kakaóport, 40 dkg lisztet, melyhez egy zacskó sütőport keverünk. Tésztává dolgozzuk, két lapot (kb. 30*25 cm-es) formálunk belőle és sütőpapíros tepsin világosra sütjük. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc a sütési idő.
Töltelék : 0.5 L tej, 5 dkg vaníliás pudingpor. Ezt a szokásos módon összefőzzük.
20 dkg vajat 20 dkg porcukorral kikeverünk és a kihűlt pudinggal összekeverjük. Izlés szerint rummal ízesítjük. /kb.1/2 dl/
20 dkg babapiskóta,1 meggy aroma.
Egy tálban összekeverünk tejet egy kis rummal, és a meggyaromát, amibe majd belemártogatjuk a babapiskótát.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd a babapiskótát bele mártjuk egyenként az előzőekben leírt rumos meggyaromás tejbe, és kirakjuk vele a krémmel megkent lapot.
Majd újra krém következik, és erre a másik mézes lap.
A tetejét áthúzzuk olvasztott csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig. Csak másnap szeleteljük, mert addigra puhul meg rendesen a mézes lap!
Barackok
20 dkg lágy vajat, 25 dkg porcukorral elkeverünk. Adjunk hozzá 1 egész tojást, 1,5 dl tejet és 8 dkg lisztet, amiben 2 teáskanál sütőport előzőleg elkevertünk.
Ezt a folyékony masszát egy óráig pihentessük a konyhában. (nem hűtőben)
Utána keverjünk hozzá 70 dkg lisztet és kézzel dolgozzuk össze, gyúrjuk tésztává. Gömbölygessünk kicsi golyókat a tésztából, és sütőpapiros tepsin, forró sütőben süssük világossárgára. Én a golyókat sütés előtt tenyérrel egy kissé lelapítottam. Nagyon vigyázzatok, hogy ne süssétek túl a golyókat, mert akkor utána már száraz lesz a süti. Éppen csak egy kis színt kell kapnia sütéskor.
Ezután a sütőből kivéve, még melegen egy késsel vagy kávéskanállal kivájtam a félgömbök közepét.
A töltelékhez egy fémedényben 20 dkg vajat gőz fölött, 3 egész tojással és 6 dkg cukorral krémmé főzzünk. Adjuk hozzá a kivájt félgömbök közepét, rumot és egy púpos evőkanál baracklekvárt. Színezzük meg kakaóporral. Töltsük be a barackokat és illesszük össze.
A színezéshez a piros és a zöld ételfestéket egy kevés langyos vízben feloldjuk és ecsettel fessük be a barackok egyik oldalát először pirosra, majd forgassuk azonnal kristálycukorba. Majd ezután a másik felét pedig zöld színűre és szintén cukorba.
Néhány tipp: a félgömbök kivájását fontos, hogy még melegen végezzük! Ha pár el is törik belőle, nem gond, mert jó lesz a töltelékbe.
Nem száraz, finom omlós! Díszítéshez zöld levélkét, vagy szegfűszeget is használhatsz.
A diót durvára összevágni, a citromot alaposan megmosni, lereszelni a héját, levét kinyomni, átszűrni. A sütőt 180-200 fokra bekapcsolni. A vajat habosra keverni a porcukorral, majd bele a citromhéj és lé, egyenként hozzáadni a sárgáját, majd több részletben beledolgozni a lisztet (lehet, hogy egy kicsivel több kell hozzá, mint ez előírt; jól formázhatónak kell lenni a tésztának).
Diónyi adagokat kiszaggatunk, kézzel golyóvá formáljuk, majd a kissé felvert fehérjébe, majd dióba forgatjuk (elég csak a tetejét). Tepsibe rakjuk (nem túl közel egymáshoz), és ujjheggyel a közepébe lyukat fúrunk. Max. 15- 20 percig sütjük, szép világos színűre. Kivesszük a sütőből, majd azon melegében a kis kráterekbe savanykás lekvárt teszünk. Fémdobozban tárolhatjuk, de mindegyik emeletre tegyünk sütőpapírt, hogy a golyók ne ragadjanak össze. Ha kicsivel több citromot teszünk bele, kellemesen pikáns, kissé savanykás ízű sütit kapunk.
Elkészítjük a főzés nélküli pudingport 4 dl tejjel.
A margarint gépi habverővel simára keverjük a porcukorral, egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, majd a van. cukrot és a reszelt citromhéjat. A sütőport a liszttel elkeverjük. A tojásos masszához keverjük a sütőporos lisztet.
Ennek a masszának a negyedét külön vesszük és kakaóport szitálunk bele.
A sárgán maradt masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, rákanalazzuk a kakaós masszát és márványozzuk. Ennek a tetejére osszuk el a pudingot és azt is márványozzuk (én villával csináltam)
180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve, még forrón szórjuk meg bőven kókuszreszelékkel. 36*27 cm-es tepsiben sütöttem.
Ha nagyon krémesre szeretnénk, akkor keverhetünk 2 pudingot 8 dl tejjel is!
Sárga krém: 6 tojássárgája, 3 ek. Liszt, 3 dl tej, 12.5 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 db étcsokis tortabevonó
Elkészítés:
A sütőporos, szitált lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, kakaót, tojásokat, s összegyúrjuk. 2 lapra nyújtjuk. Az egyiket kikent, lisztezett közepes tepsibe fektetjük. A kókuszos töltelék hozzávalóit összekeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot, ráöntjük a tésztára. Erre jön a tészta másik fele, és előmelegített sütőben kisütjük.
A kihűlt tésztára jön a sárga krém: Ehhez a tejet felforraljuk, felöntjük vele a liszttel, cukorral elkevert tojássárgáját, s sűrűre főzzük. Ha kihűlt, elegyítjük a habosra kavart Rámával. Tetejét tortabevonóval leöntjük.
Burkifli
Hozzávalók: 1 csomag bolti leveles tészta
Töltelék: 2 db tojásfehérje, 12 dkg cukorral felverve és összekeverve 6 dkg dióval és kevés fahéjjal.
A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk.
Hosszában 3 részre osztjuk. A felvágott részek felső felére ráhelyezzük a diós–habos masszát. Feltekerjük őket. Lekenjük tojással. Végül a csíkokat megfelezzük és kifli formát formázunk belőle. A tetejét darált dióval szórjuk. 6 db kifli lesz belőle.
Előmelegített sütőben 200-220 fokon sütjük.
Darázsfészek ( Latsia )
2 dkg élesztőt 2, 5 dl tejben 4 dkg cukorral felfuttatunk, majd hozzáadunk 2 tojás sárgáját, 15 dkg margarint, egy csipet sót és 40 dkg lisztet. Jól kidolgozzuk, majd 45 percig langyos helyen kelesztjük. Kelés után kilisztezett nyújtódeszkára borítjuk a tésztát, és 1 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. 10 dkg vajat vagy margarint 14 dkg cukorral habosra keverünk, és a kinyújtott tésztára kenjük, 10 dkg durvára tört dióval megszórjuk és feltekerjük, mint a bejglit. Majd 3 cm széles darabokra vágjuk és kivajazott tepsibe állítjuk, egymástól 2 cm távolságra. Ezután 30 percig meg kelesztjük, majd közepesen meleg sütőben sütjük. Közben 5 dkg cukrot, 1 dl tejben feloldunk, hozzáteszünk 1 csomag vaníliás cukrot, s ezzel meglocsoljuk amikor már pirulni kezd. Ezután még 15 percig sütjük. Ha elkészült, süteményes tálra szedjük, vanília sodót kínálhatunk mellé.
Anyukám megjegyzései: darált dióval csinálja, nem darabolttal, amikor a feltekert nyers tésztát felszeleteli, úgy teszi a tepsibe a tekercseket, hogy a végüket picit alájuk hajtja, ettől a sülés közben kiszivárgó cukros dió nem ég oda.
Latsia:
- a tésztájának igen lágynak, de azért dolgozhatónak kell lennie. - ha túl lágynak érzed, nyugodtan tegyél bele meg egy kis lisztet, semmit nem ront rajta, - és locsold meg feltétlenül sülés közben /amikor pirulni kezd / azzal a cukros tejjel, mert nagyon finom lesz tőle!
Diós hókifli
Hozzávalók: 30 dkg Rama sütőmargarin, fél citrom reszelt héja, 1 db tojás, 2 db tojássárgája, 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 50 dkg finomliszt, 1 csomag vaníliás cukor, porcukor a szóráshoz.
Elkészítése:
A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, a darált diót és a reszelt citromhéjat. A tésztát összegyúrjuk, és 30 percre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, korongokat szaggatunk belőle, melyeket kifli alakban összetekerünk.
Sütőpapíron előmelegített sütőben 10 percig sütjük 180 °C fokon. Még melegen kristálycukorba vagy porcukorba forgatjuk.