A Helyi Tma jsgban talltam, ezt a Buday receptet, de az jsg elveszett, gy a neten kerestem r, de itt nincsenek mennyisgek, gy zlssel tettem bele a hozzvalkat. 80 dk hs ( csontnlkli sertskaraj), fl liter must, ebbl picit hagytam, hogy a vgn hozz tudjam nteni a mrtshoz. 500 gramm gomba. 3 idared alma, s 4 kisebb frt borszl. vegyesen vrs s fehr, hrom fajta szlt adtam hozz. 3 deci tejszn. Mustr, amivel bekened a hsokat s kevs olaj a stshez. s zls szerint s. Prbld ki, mert kiads s finom. Krokettet stttem mell, azzal ettk.
Elkszts:
Mustos szzpecsenye
Szret idejn kzenfekv, hogy mustot is hasznlok telksztskor.
A mustot sr eszenciv forralom, majd hagyom kihlni. A szzrmket 4-5 deks szeletekre vgom, kikloffolom. Sval beszrom, s mustrral vkonyan bekenem mindkt oldalt. A beforralt mustba beleteszem a szeleteket, s hagyom rleldni kt-hrom rt a pclben.
Ezutn a hst kiveszem a pclbl, lecspgtetem. Megszom. Kevs olajon, kzepes hmrsklet serpenyben megstm a hst. Az elkszlt hsokat kiteszem tnyrra, s a serpenyben visszamaradt zsrban megpirtok cikkekre vgott almt, gombt s a szlszemeket.
ntk hozz egy keveset a forr mustbl, s hozzntm a tejsznt. Visszateszem bele a szzpecsenyeszeleteket, s mrtssrsgre forralom. Kretknt burgonya- krokettet adok hozz.
Egyenek jt s lvezzk az zeket!
A kvetkez receptet gy kaptam egy ismersmtl Skypen.
Receptek az internetrl
Vadnyl csokoldmrtsban
egy kb. 1,5 kg-os vadnyl
6 evkanlnyi olaj
10 dkg vrshagyma
5 dkg srgarpa
5 dkg zeller
2 vrs csili
2 fokhagymagerezd
5 borkabogy
1 g rozmaring
2 g kakukkf
2 babrlevl
10 egsz bors
3 szegfszeg
negyed rd fahj
5 dl vrsbor (burgundi)
2,5 dl vadas leves alap
5 dkg csokoldbevon
s
frissen rlt bors
5 nagy mogyorhagyma
20 dkg gesztenye
(1 teskanlnyi kakukkflevl)
A vrshagymt, a srgarpt s a zellert felkockzzuk, a fokhagymt meghmozzuk, a
csiliket flbevgjuk s kimagozzuk, a borkabogykat sztnyomkodjuk. A zldsg-fszer
keverkhez hozzadjuk mg a rozmaringot, kakukkfvet, babrt, szemes borsot, szegfszeget,
fahjat, s az egszet flre tesszk.
A nyl hst levlasztjuk a csontrl, megtiszttjuk a brmaradvnyoktl s az inaktl, majd
2,5 cm-es kis darabokra vgjuk.
A csontokat s a belssgeket kis darabokra vgjuk, s ezeket jl tstjk az olaj felforrstott
ktharmadn. Hozzadjuk a zldsg-fszer keverket, s egyenletesen megpirtjuk. Felntjk a
vrsbor felvel s 200 Celsius fokra elmelegtett stben 20 percen t lefedve proljuk.
Kzben aprnknt hozzadjuk a maradk vrsbort s a leves alapot, majd az egszet jabb
msfl rn t proljuk. Akkor az edny tartalmt leszrjk, a levet egy fazkban felfogjuk.
Ezt a mrtst - lass forralssal - szksg szerint mg srtjk, majd megolvasztjuk benne a
lereszelt csokoldt, jl tkeverjk s szzuk, borsozzuk, ha kell.
A gesztenyk hjt kzben kis, les kssel keresztben bevgjuk, de csak annyira, hogy a
belsejt ne srtsk meg. Tepsire tesszk, s 220 fokra elmelegtett stben kb. 20 percig
stjk, majd a mg forr gesztenykrl (gy knnyebb!) levlasztjuk a hjat.
A maradk olajat serpenyben felforrstjuk, s minden oldalrl jl megstjk benne a sval
s borssal fszerezett nylhst. A mogyorhagymkat meghmozzuk, negyedekre vgjuk s
gyorsan tstjk a hs mellett. A hagyms hst a gesztenyvel egytt a mrtshoz adjuk. 10-
15 percig mg proljuk, azutn kakukkfvel megszrva tlaljuk.
Ezt a receptet az Arna 2000 Kiadnak ksznhetjk. Eredetileg a Nagy csokold
knyvben jelent meg, ahol kretknt kis zsemlegombcokat ajnlanak hozz.
Marinlt csirkecombok
Az elkszts kb. 3/4 rt vesz ignybe.
pcoljuk kb. 1 rt
Baguette-tel s vrsborral ajnlott knlni.
Hozzvalk:
3 evkanl paradicsompr
2 gerezd fokhagyma
1 evkanl mz
s, lehetleg frissen rlt bors
1/1 teskanl morzsolt kakukkf
1/2 evkanl olvaolaj
4 darab csirkecomb
Elkszts:
A pardicsomprt tegyk egy ednybe, nyomjuk hozz a fokhagymt. Keverjk hozz a mzet, s alacsony hfokon melegtsk meg. Fszerezzk sval, borssal, kakukkfvel, keverjk bele az olivaolajat.
Tegyk tepsibe a csirkecombokat s kenjk meg a pccal. Hagyjuk legalbb 1 rt llni.
Melegtsk el a stt 200 fokra, sssk benne a csirkecombokat, esetleg takarjuk le egy aluflival, hogy ne sljenek tl sttre.
(Tzll tlban is sthet, amire rtesszk a tetejt, sts befejezse eltt pr percre levesszk a tett, hogy megpiruljanak kicsit a combok)
Alms krts szrnyas:
Hozzvalk:
kb: 60 dkg pulyka vagy csirke mellfil.
bors, s zls szerint
2 darab Jonatn - vagy hasonl z- alma
2 darab Vilmoskrte - vagy hasonl z krte-
25- 30 dkg Bacon szalonna
2-3 deci des fehr pezsg vagy bor ( muskotlyos is lehet)
Elkszts:
A mellet vkony szeletekre vgjuk, megborsozzuk, szzuk, picit llni hagyjuk.
Kzben: Az almt s krtt megtiszttjuk, hasbokra vagy kockkra vgjuk. Beleszrjuk egy tzlltlba.
Rtertjk a vkony mellszeleteket. Befedjk baconnal. Ha, maradt alma s krte vkony szeleteket vgunk s rtesszk dsztsnek.
Felntjk pezsgvel vagy borral. Lefedjk a tl tetejvel vagy flival. Stbe tesszk s kb 60 perc alatt kszre stjk. Ha, flival fedjk mieltt kivesszk a stbl vegyk le a flit s prpercig pirtsuk a tetejt.
Burgonyaprvel tlaljuk, aki nem szereti rizst is ehet kretnek hozz.
Rszeges amur, busa
Hozzvalk:
1 kg halhs
4 gerezd fokhagyma
2,5 dl fehrbor
1,5 dl tolaj
s, bors
A megtiszttott halat megmossuk, megtrljk, megszzuk s kt ra hosszig llni hagyjuk. A megtiszttott fokhagymt a hal hasba tesszk, a nylst fogvjval bezrjuk. A halat szzuk, borsozzuk, olajjal bekenjk, s olajjal kikent stlapra vagy tzll tlba tesszk. Forr stben 20 - 30 percig stjk, idrl idre borral locsolgatva. |