Karácsonyi puha mézeskalács!
Recept hozzávalói:
– 1 kg sima búzaliszt
– 30 dkg porcukor
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék
– 30 dkg margarin vagy vaj
– 2,5 dl méz
– 3 tojás
Száraz hozzávalókat összekevertem, majd hozzáadtam a mézet, tojásokat és a vajat, ez utóbbit felkockázva mikróba picit megpuhítottam. Villával az egészet nagyjából összekevertem, majd kézzel összegyúrtam. Pihentetés nélkül lisztes felületen azonnal nyújtható és sütemény kiszúróval szaggatható. 175 fokos sütőben kell sütni, arra nagyon VIGYÁZNI meg ne égjen!!! GYORSAN sül! Általában 8-10 perc alatt megsül, de ha vékonyabbra van nyújtva a tészta, akkor sokkal előbb kész.
Egy jó tanács: Én előre telipakolom az összes tepsimet és folyamatosan sütöm, mert tényleg hamar megég ha nem figylünk oda! ;)
Mindenkinek jó sütögetést és nagyon szép Áldott Ünnepeket kívánok ! :)
Nagyon finom, megsütöttem egy rendez vényre több adagot és mindenkinek ízlett!
forrás:édes élet
Túrós pite

10 dkg cukrot, 18 dkg vajat vagy lehet vegyesen zsírt és vajat, ilyenkor kicsit kevesebb zsiradékra van szükség. (5 dkg zsír + 11 dkg vaj, így omlósabb lesz), 30 dkg lisztet, 1-2 darab tojássárgáját, 1 fél citrom reszelt héját, 1 bourbon vaníliás cukrot, 1 fél csomag sütőport, 1 nagyobb kanál tejfölt, 1 csipet sót gyorsan összegyúrjuk.
Sokáig ne gyúrd, mert akkor nem marad omlós a tészta, csak állítsd össze!
Fele tésztából egy 3-4 milliméter vastag négyszöget nyújtunk. Megszórjuk egy kevés búzadarával és rátesszük a túró tölteléket.
80 dkg túrót áttörünk, vagy krémes túrót vásárolunk, ízlés szerint ízesítjük. Például 15-20 dkg cukorral, 1-2 csomag bourbon vaníliás cukorral, fél citrom reszelt héjával, 1-2 darab tojás sárgájával, szükség esetén lazíthatjuk tejföllel, nekem nem volt rá szükség. Aki szereti, tehet bele mazsolát is, amit előtte áztassunk be, vagy egy kevés vízben főzzük fel, hogy puha legyen és a szennyeződés is leázik róla. Öblítsük át hidegvízzel! Kihagytam, mert a gyerekek nem szeretik a mazsolát süteményben.
A túrótöltelék tetejét megszórjuk búzadarával és rátesszük a tészta másik feléből nyújtott lapot is.
A tetejét kenjük meg tojás fehérjével, szurkáljuk meg a tésztalapot villával.
Előmelegített sütőben, szép pirosra sütjük. kb. 15-22 perec sütőtől és a hőfoktól függ.
Nagyon finom omlós a tészta, még másnap is. Ez a recept, egy régi hagyományos tepsihez elég. Ha, a mostani tűzhelyek tepsijében sütsz, akkor dupla mennyiséget készíts!
Aki szereti a tetejét megszórhatja vanilíás porcukorral.
20 dkg zsír / vagy margarin, vagy vaj, lehet vegyesen is /
1 kávéskanál szódabikarbóna
Töltelék: ízlés szerint ki mit szeret, darált dió, mák, lekvár, / a családom a gesztenye masszával töltöttet szereti a legjobban, a tölteléket mindenki úgy ízesíti, ahogyan szereti/
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, ha nem elég a tejföl, akkor tej hozzáadásával rugalmas tésztát gyúrunk, pohárral kiszaggatjuk, közepét ízlés szerinti töltelékkel megtöltjük, kifliket formálunk belőlük, kicsit összenyomjuk.
Előmelegített sütőben sütjük 250 co-on. Utána porcukorral elkevert vaníliás cukorban megforgatjuk.
Mézes Puszedli
Hozzávalók:
1/4 kg méz
1/2 kg liszt
12 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
1 egész tojás és 2 tojássárgája
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
reszelt narancs, vagy citromhéj
Elkészítés:
A melegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. ha lehűlt, könnyen formázható. 1/2 cm vastaggra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 co-on 12 percig sütjük.
A tetejét tetszés szerint díszítjük.
Gyorsan elkészül, nem keményedik meg. Dobozban vagy zacskóban tároljuk.
Linzerkarika:
Hozzávalók:
tésztához:
200 g liszt,
fél tasak sütőpor
100 g cukor
1 tasak vanillincukor
fél citrom leve
1 tojás
120 g vaj vagy margarin
Töltelék:
Gyümölcsíz (lekvár)
Szóráshoz:
porcukor
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral összekeverjük, megszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot, a citromlevet és a tojást. A tésztába belegyúrjuk a hideg vaj- vagy margarin darabkákat.
A kinyújtott tésztát karikára kiszaggatjuk. A karikák felét középen a legkisebb szaggatóval kiszúrjuk. ( Már kapható erre a célra gyártott linzerszaggató is! )
Kisütés után egy-egy egész és kiszúrt korongot gyümölcsízzel összeragasztunk. Tetejét porcukorral beszórjuk.
Tipp: Ezen is változtattam: először elmorzsolom a lisztett és a margarint, utána minden hozzáadok, ami a tésztához kell, rövid ideig gyúrom. Egyszerre több adagot készítek. Nálunk az általam főzött kajszilekvárt, almalekvárt, a málna, eper lekvárt szeretik a legjobban.
|